Як не вигоріти під час війни: поради експертів

Як не вигоріти під час війни: поради експертів.

Як не вигоріти під час війни: поради експертів. Фото: Юрій Богун.

Стиль життя
13 липня 2023 11:46

У Львові фахівці з різних галузей – психології, культури, особистісного розвитку та публічних комунікацій, обговорили життя міста у час війни. Під час дискусії «Unbroken в традиції», що відбулася у Пороховій вежі, експерти виокремили найголовніші поради, як зберігати свою незламність, а негативний досвід – перетворити у позитивний розвиток.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Ігор Козловський, український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник та громадський діяч, який пережив два роки в російському полоні, з власного досвіду наголосив, що людину дійсно рятує те, коли свою травму перетворює в ціннісний досвід. Але для цього потрібні орієнтири.

«Під час полону я працював над собою, щоб не втрачати людської стійкості. Я писав і читав пацюкам, які були в камері. Для мене вихід з травми – це робота людини над проблемами, які пов’язані з тим, що ми називаємо травмою. Травма може стати основою для зростання, це певний виклик, і ти повинен адекватно відповісти на нього. А для цього треба ціннісні орієнтири. Перший – це творчість, коли людина віддає, другий – коли отримуємо, це насолода від любові, спостереження над життям, і третій – як ми можемо відновитися після трагічних викликів, таких як війна, полон. Це не просто витривалість, це та цінність, яку треба сформувати в собі перед викликами. Після перемоги буде багато викликів, тому треба вчитися працювати з досвідом», – розповів Ігор Козловський.

Як не вигоріти під час війни: 9 основних порад від експертів

  1. Бути серед людей. Створити місця, де нас зрозуміють, бути в живих спільнотах, бути присутнім в соціальному житті.
  2. Плекати людяність та гідність. Це основа стійкості. Росіяни хочуть зламати нашу гідність, без якої не буде стійкості. Гідність – це дорослішання особистості і нації загалом.
  3. Розвивати творчість. Писати, читати, малювати і проговорювати це – щоб чути і не втратити себе. Приймати різноманітність, вивчати інших українців – традиції, побутові звички, погляди.
  4. Не пригнічувати емоції – проживати їх: відкриватися, спілкуватися чи висловлювати емоції через творчість – малювати, писати, танцювати тощо. Це допоможе очистити емоційний стан і уникнути депресії.
  5. Бути пластичними, гнучкими, вміти відчувати себе в різних станах: могти поплакати, поговорити, обійняти, розізлитися, перепочити тощо. Це все природно для людини, це додає сили і стійкості.
  6. Мати мету (наприклад, об’єднання України), і прямувати до неї. Це та цінність, яка об’єднає і допоможе розуміти, задля чого все це зараз. Люди тримаються, коли мають відчуття мети. Ми боремося не лише за себе і своє виживання – ми боремося за тих, кого любимо, за весь світ. 
  7. Чути і відчувати інших. Розвивати соціальні контакти, почуття емпатії, вдячності, співчуття, прощення. Щоб вижити, треба думати про інших. Ми всі живемо на одній планеті – це наш спільний дім, ми потрібні одне одному. Люди краще одужують від депресії, якщо розвивають почуття емпатії – це як «антидепресант».
  8. Піклуватися про своє тіло. Робити щось, що допоможе зменшити напругу: мати фізичну практику, якусь вправу, щоб звільнити свою напругу. Це дасть більше енергії.
  9. Вчитися любові. Постійно. До себе, до людей поруч, до світу. Вчитися приймати і дарувати любов.


Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах