Як ворожать львів'янки на Старий Новий рік

Як ворожити на судженого розповіли львів'янки

Як ворожити на судженого розповіли львів'янки

Люди міста
08 сiчня 2016 11:02

З 13 на 14 січня в Україні святкують Старий Новий рік і посівають зерном у господах:

"Сію, вію, посіваю, з Новим роком поздоровляю!
На щастя, на здоров'я та на Новий рік,
Щоб уродило краще, ніж торік, -
Жито, пшениця і всяка пашниця,
Коноплі під стелю на велику куделю.
Будьте здорові з Новим роком та з Василем!
Дай, Боже!"

З такими побажаннями заходять до хати посівальники - молоді хлопці.

Це свято називають ще "багатий" або щедрий Васильєв вечір. Чому щедрий? Покладалося в цей вечір щедро накрити стіл, пригостити всіх, хто ввійде в будинок. 

Для дівчат день Василя (14 січня) був досить важливим, тому вважали, що ворожіння у цей день завжди збуваються і щоб не вийшло — так і буде. На день Василя відбувалися й народні обряди свята.Тому в ніч на 14 січня дівчата випробовували свою долю і приймалися за ворожіння. Як дізнавалися вони про майбутнього нареченого чи свого чоловіка, VG Львів розповіли самі львів'янки.

Пані Слава:

- Ми  ворожили з коліжанками таким чином: ставили на стіл три тарілки. Під кожну клали відповідний "магічний" предмет: ключ, ляльку і перстень. Потім накривали ці предмети перевернутими тарілками. Кожен предмет мав своє значення: ключ - будеш господинею, перстень- вийдеш заміж, лялька - станеш покриткою, тобто народиш дитину без чоловіка.  А потім дивилися, що кому випадало. Це, звичайно, смішно, але дівчата у це вірили.

Наталя:

- Коли була 17-річною їздила до бабусі в село  і там з сусідськими дівчатами залюбки ворожила на коханого. І,знаєте, моє ворожіння збулося. А було це так. Ми бігли до криниці, брали відро води, набирали з нього ротом води і бігли місити тісто до хати. Замішували тісто, писали  на папірці імена кавалерів, але один папірець був без імені, ставили на ньому слово - "невідомий". Заліплювали ці цидулки у варенички, ставили окріп і кидали їх туди. Котрий першим спливе з імепнем кавалера, той і твій суджений.  В мене першим виплив вареник з написом всередині "невідомий". І дійсно я вийшла заміж не за знайомих кавалерів, а за лікаря, який приїхав служити до нас з далекого Нижнього Новгорода, з Росії. Він справді був незнайомим для мене. Але живемо до цього часу.

Ще про один спосіб ворожіння розповіла мама двох діток Марія:

- Ми з дівчатами ворожили дуже просто: виходили на вулицю і кидали собакам пампушки, чий пампушок швидше з'їдять вони, та дівчина і заміж швидше вийде.

Був і ще один спосіб. Ми брали дві однакової довжини нитки, підвішували їх до люстри чи якоїсь перекладини чи горизонтальної палки - і підпалювали. Котра нитка швидше згорить, та дівчина швидше і заміж вийде. Або ж писали маленькі записочки з ім'ям майбутніх претендентів на  руку і серце і клали під подушку. Зранку намацували під подушкою якусь з них, розгортали і читали ім'я майбутнього нареченого. Якого кавалера витягли, той і буде вашим чоловіком.

Як ворожили на селі розповіла львів'янка пані Софія:

- На селі дівчата колись ворожили так: підходили до воріт з чоботом чи валянком, ставали до воріт плечима і з усієї сили жбурляли через себе взуттям на вулицю. А потім виходили і дивилися, в яку сторону повернутий їхній чобіток. Саме з того керунку  і слід було чекати нареченого.

Ось так ворожили галичанки на свою долю. Спробуйте і ви, може й ви вгадаєте, хто стане вашою парою.


Ворожіння на Василя


Як правило, всі ворожіння на Старий Новий Рік проводяться після заходу сонця 13 січня. З кімнати необхідно виводити всіх тварин. Способів ворожіння на Старий Новий Рік 2016 є безліч. Деякі з них прийшли до нас з минулих століть, деякі не настільки давні, але не менш цікаві.

Одним з найбільш простих ворожінь є ворожіння на те, яким буде чоловік чи доля дитини. Для цього гадання необхідно буде підготувати кілька різних предметів – чарку або стакан, шматок хліба, банкноту, дзеркало, вугілля і рушник. Всі предмети викладаються на піднос і накриваються рушником. Гадати веселіше в компанії, тому зберіть групу дівчат і приступайте: кожна чергу простягає руку під рушник і дістає звідти предмет. Хліб позначає працьовитість судженого, дзеркало – красиву зовнішність, банкнота – багатство, чарка або стакан – схильність до алкоголізму, вугілля – бідність. В даний гадання можна додати сучасних ноток і придумати інші предмети з позначеннями для них, наприклад, флешка – програміст, щоденник – бізнесмен тощо.

Також улюблене для багатьох дівчат ворожіння по книзі. Візьміть будь-яку книгу відповідного змісту, задавайте собі питання і загадуйте сторінку, і номер рядка зверху або знизу. Далі відкрийте книгу на потрібній сторінці і прочитайте рядок, яка і стане відповіддю на ваше запитання.

Ворожіння на воску. Візьміть воскову свічку (врахуйте, вона не повинна бути парафінової) і дві чаші: одна з холодною водою, одна порожня. У порожній чаші розтопіть свічку, вилийте віск по центру чаші з водою. Дочекайтеся, поки віск у воді застигне і тоді по фігурках можна визначати майбутнє.

Читайте також Маланка й Водохреща у Львові: огляд подій

Львів'янину на замітку: як і коли треба колядувати, щедрувати та посівати

Кутя до стелі  та сіно під скатертиною: забуті традиції галицького Різдва

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах