Львів'янка викупила старий палац і реставрувала

Львів'янка викупила старий палац і реставрувала

Львів'янка викупила старий палац і реставрувала Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Люди міста
17 лютого 2022 12:23

Засновниця благодійного фонду «Спадщина.Ua» львів’янка Ганна Гаврилів взялася за реставрацію старої австрійської будівлі у селищі міського типу Розділ, що за 50 кілометрів від Львова. Вона купила його і працює над створенням там культурно-бізнесового хабу.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram. 

Споруда у центрі селища міського типу Розділ була збудована в часи Австро-Угорщини – у 1905 році. Вона не є пам’яткою архітектури. Раніше це був будинок для сиріт, гімназія, потім школа, в якій ще у 1990-ті вчилися учні, поки не збудували нову.

Як було до реставраціїЯк було до реставрації Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Як стало після ремонтуЯк стало після ремонту Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Ганна Гаврилів розповіла, що фундаменти будівлі міцні, тріщин, грибка не було, але через дірявий дах вода потрапляла всередину і нищила дерев’яне перекриття. Нова власниця зберегла всі цінні елементи, наприклад відкриті дерев’яні балки, оздоби фасаду. Все, що не вдалося зберегти, замінила на нове, яке схоже до автентичного, повідомляє zaxid.net.

Ганна Гаврилів перепланувала будівлю і підготувала для оренди 15 приміщень площею 10-56 метрів квадратних. Це буде ніби культурно-бізнесовий хаб для Новороздільської, Розвадівської, Миколаївської, Тростянецької, Жидачівської громад.

Львів'янка викупила старий палац і реставрувалаЛьвів'янка викупила старий палац і реставрувала Фото до реставрації: facebook.com/oldschool.rozdil

Тут уже відкрили курси англійської для дітей. Впродовж осені та зими тут також проводили майстер-класи, організували резиденцію Миколая. Також, вже скоро у будівлі відкриють стоматологічний кабінет. У майбутньому планують облаштувати кабінет ультразвукової діагностики та консультації профільних лікарів.

Окрім цього, Ганна хоче відкрити салон краси, дитячий центр на зразок садка з освітньо-розважальною функцією. Ще один зал здаватиметься спортивним тренерам для занять різними видами спорту чи танцями – сальсою або танго.

Львів'янка викупила старий палац і реставрувала. Знімок до реставраціїЛьвів'янка викупила старий палац і реставрувала. Знімок до реставрації Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Львів'янка викупила старий палац і реставрувала. Знімок після реставраціїЛьвів'янка викупила старий палац і реставрувала. Знімок після реставрації Фото: facebook.com/oldschool.rozdil
 

«Ці об’єкти є рушієм соціально-культурного розвитку громад. Ми також сприяємо розвитку місцевого підприємництва. Люди могли мріяти відкрити якийсь бізнес, але не мали де. А тепер зможуть тут орендувати приміщення за досить символічну плату. Це приклад великого партнерства і синергії», – зазначила Ганна Гаврилів.

Для туристів, які приїжджають у Розділ подивитися на палац Лянцкоронських, облаштують крамничку із сувенірами, інформаційний центр та продаж локальних крафтових продуктів.

Львів'янка викупила старий палац і реставрувалаЛьвів'янка викупила старий палац і реставрувала Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Львів'янка викупила старий палац і реставрувалаЛьвів'янка викупила старий палац і реставрувала Фото: facebook.com/oldschool.rozdil

Ганна Гаврилів працювала над промоцією та залученням коштів для реставрації Поморянського замку, Тартаківського палацу, будівлі товариства «Сокіл» у Бібрці. Проте, якщо історична споруда є пам’яткою архітектури, існує чимало обмежень для її відновлення. Громадський сектор може лише допомагати, але розпорядником всіх робіт завжди є обласна чи місцева влада.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах