На Львівщині відкриють першу українську дейзі-бібліотеку

Фото: dimka-jd.livejournal.com

Фото: dimka-jd.livejournal.com

Суспільство
02 лютого 2015 13:35

Першу в Україні дейзі-бібліотеку планують відкрити на Львівщині. У ній буде представлено 2000 книжок у спеціальному форматі, доступному для людей з вадами зору. Про це інформує прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Наразі в  Україні майже немає аудіокниг для незрячих людей — художніх, довідкових, підручників для загальноосвітніх шкіл та вищих навчальних закладів, дитячої літератури. Для цього, насамперед, потрібно створити базу текстів, які увійдуть до дейзі-книг, кажуть у ЛОДА.

До створення бібліотеки залучать спеціалістів ВГО "Українська спілка інвалідів - УСІ". Оксана Потимко,  представник цієї організації, звернулась до департаменту з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації з пропозицією допомогти в створенні відповідної бібліотеки та проведенні семінарів та майстер-класів для працівників публічних бібліотек.

Метою семінарів та майстер-класів є залучити працівників публічних бібліотек області до начитування літератури для її наступної конвертації у формат DAISY. Також важливо ознайомити з ним працівників публічних бібліотек та залучити їх до створення в Україні першої дейзі-бібліотеки.

Семінари та майстер-класи проходитимуть до 24 березня у 30 бібліотеках Львівської області.

Довідка: DAISY (Digital Accessible Information System) - спеціальний формат аудіокниг, який характеризується високою ступінню стискання, захистом від копіювання і структурованою розміткою та зручною навігацією. Формат дейзі дозволяє незрячому користувачеві протягом лічених секунд знайти в аудійованій книзі потрібний розділ, параграф, сторінку, абзац, фразу. Дейзі-книга може містити як звичайний текст, так і аудіодоріжку, ілюстрації, відеоряд. Дейзі-бібліотеки поширене явище в країнах Європи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Трамвайний бунт у Львові: працівникам депо не платять зарплату з листопада

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 2 лютого

Сучасні технології: прогуляйся по Карпатах не виходячи з дому

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах