Батьки будуть платити ще більше за харчування маленьких львів'ян у дитсадках

фото:lviv.strichka.com

фото:lviv.strichka.com

Суспільство
04 лютого 2015 13:43
 

З 1 січня 2015 року батьки маленьких львів'ян відшкодовуватимуть за одноденне харчування дітей в дошкільних навчальних закладах  на 10 % відсотків більше.

З березня цього року через зростання цін на продукти, вартість харчування збільшиться, повідомили у департаменті гуманітарної політики ЛМР.

Будуть підвищені видатки і на безкоштовне одноразове харчування учнів 1-4-х класів у загальноосвітніх навчальних закладах.

Як це буде працювати і на основі яких законів, Vgorode запитав у начальника  департаменту гуманітарної політики ЛМР Галини Слічної.


Чому з березня плата зросте


- Щорічно ми розробляємо розрахунки на вартість харчування для дітей різних категорій дошкільних навчальних  і освітніх закладів. Через зміни, які були внесені до ч. 5 ст. 35 Закону України "Про дошкільну освіту", батьки  дітей, які  навчаються у дошкільних закладах і класах початкової школи, відшкодовуватимуть, починаючи з 2015 року, вартість одноденного харчування в розмірі 60% .

Така норма закріплена законом і так було завжди. До 2015 року батьки платили за харчування своїх дітей 50 х 50. З цього року доведеться платити на 10% більше, бо це пов'язано  із зростанням цін на продукти харчування. Так що з березня на батьків чекають більші видатки.

Якщо в минулому році вартість трьохразового харчування для  категорії дітей віком від 1 до 3-х років становила 12 гривень  за день (батьки платили 6 гривень і ще 6 доплачував бюджет), то за січень-лютий вони  платитимуть за незначним підвищенням - 7.20, тобто майже  за старими цінами. Це пов’язано з тим, що впродовж цих двох місяців необхідно провести процедури закупівель продуктів харчування.

А вже  з березня оплата становитиме 18 гривень за день. Інакше не виходить. Адже мова йде про харчування дітей і про реальні закупки продуктів, щоб їм було чим харчуватися.

 


Яких діток будуть кормити безкоштовно


Діти, батьки яких є учасниками АТО;  від сплати за харчування звільняються  батьки або особи, які їх заміняють;

діти з сімей, сукупний дохід яких не перевищує гарантованого прожиткового мінімуму;

діти, що перебувають у санаторних групах ДНЗ;

з малими і затухаючими формами туберкульозу;

що перебувають у спеціалізованих групах ДНЗ і потребують корекції фізичного або розумового розвитку;

діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, які перебувають під опікою і виховуються в сім’ях;

батьки і діти, потерпілі від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

діти працівників органів внутрішніх справ, які загинули при виконанні службових обов’язків, тощо.

Нагадаємо, що з лютого поточного року вартість безкоштовного одноразового харчування учнів 1-4-х класів, учнів з числа дітей учасників АТО та дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів становить 9.40 грн. (була – 4.20 грн.), для дітей з малозабезпечених сімей, дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування - 11.30 грн. (була - 7.60 - 8.80 грн.).

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: 

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах