Отримай відповідь: чи буде хліб коштувати 10 гривень

фото:tsn.ua

фото:tsn.ua

Суспільство
06 лютого 2015 12:13

З початку нового року вартість соціального хліба зросла ще на 50 копійок. Але, за словами експертів – це не межа. Адже  спеціалісти галузі прогнозують, що навесні хліб може коштувати 10 гривень.

А що таке одна буханка  для сім’ї з чотирьох чоловік? Сіли, як кажуть, і з’їли.  Та й пекти хліб вдома – теж не вихід.  Борошно з недавнього часу  помітно підскочило в ціні.  За 2 кг борошна вищого сорту марки "Богумила" правлять майже 17 грн. Хоча до нового року - ціна на нього була  не вищою за 12 -13 гривень.

З дорогого борошна – дешевого хліба не буде

Чому ж, маючи рекордний врожай зернових в 2014 році, ми змушені знову дорожче платити за продукт № 1?

Що вплинуло на ціну хліба, Vgorode дізнавався  в директора  обласного департаменту агропромислового розвитку Осипа Магура.

ЧОМУ ПІДНЯЛИСЯ ЦІНИ НА БОРОШНО

Справді, в минулому році  аграрії Львівщини зібрали небувало рекордний урожай зерна  – 1  мільйон 420 тисяч тонн! За всю історію Львівщини такого урожаю в нас ніколи не було. Але  непродумана політика агропромислового фонду, який підняв ціни на борошно і ліквідував пільги на його закупівлю для хлібопекарів, призвели до того, що зараз вартість борошна  для виробників піднялась до ринкової. Продавці борошна правлять за 1 тонну  понад 3 тисячі гривень. Зрозуміло, що виробникам нема сенсу закуповувати його за ринковими цінами і вони шукають інших, дешевших  постачальників, а  це означає, що закупівля  борошна зменшилась.

В минулому році  ціни на борошно  перший раз підняли в липні на 7%, а в жовтні ціна підскочила ще раз - уже на  23,3 %. 

А основним фактором, який вливає на ціну хліба є, як відомо, навіть не пально-мастильні матеріали( 4%), електроенергія(1%) і витрати на збут(27%), а саме ціна борошна (43% від  інших витрат).

Звичайно впливають на формування ціни і інші чинники.  І, в першу чергу, інфляція, знецінення гривні,конкуренція на ринку збуту і т.д. Але ми робимо  все, щоб не допустити підняття ціни до 10 грн. на хліб. Через півроку процес піде на спад, тобто ринок заспокоїться. Звичайно ж, за умови стабілізації валютного ринку.

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ СТРИМАННЯ ЦІНИ НА ХЛІБ

В області  в наявності хороші і достатні запаси зерна, які стримають ціни на хліб.

На Львівщині найкращі в Україні посіви озимих в цьому році, і зараз для них дуже сприятливі погодні умови: нічого не вимерзло,  посіви в  дуже доброму стані, в той час, як в Одесі і на сході – від них залишилась половина.

Незважаючи на те, що вдвічі  виросли в ціні міндобрива і речовини для захисту рослин, аграрії, а це в основному  фермерські господарства ( їх 1000 в області), зараз продають частину  зерна і "з коліс"  закуповують необхідні засоби  хімічного  захисту рослин, паливно-мастильні матеріали, адже незабаром посівна.

Цього року прогнозуємо дуже добрий врожай. Тож є сподівання, що хліба за 10 гривень на Львівщині не буде. Ситуація стабілізується.

ЩЕ НОВИНИ ЛЬВОВА

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах