Купити квартиру у Львові: ситуація на первинному і вторинному ринках

фото з сайту architizer.com

фото з сайту architizer.com

Суспільство
21 березня 2015 10:36

Про тенденції ринку нерухомості у Львові  - з інтерв'ю Вголосу голови Львівського регіонального відділення Асоціації ріелторів України Андрія Борисова. 


Первинний ринок


Щоб якісно збудувати будинок метр квадратний обходиться забудовнику у 400 дол. – приблизно 10 тис. гривень. Це реальна собівартість більш-менш якісного будівництва. 

12-13 тисяч гривень за метр – це мінімум. У хороших районах ціна наближається до 20 тисяч за метр квадратний, а в затишних елітних районах – вже більше тисячі доларів за метр квадратний і там вже квартири майже всі розкуплені.


Ціна 1-, 2-квартир


Приблизно повноцінну однокімнатну квартиру у Львові можна знайти  від  27 до 40 тис. дол. Є і дорожчі квартири, але на них полюють, вони мають свій попит, таке житло часто купують для подальшої здачі в оренду. Двокімнатні квартири мають ще ширший ціновий діапазон, адже є двокімнатна "хрущовка", а є двокімнатний австрійський чи польський люкс. Відтак можна придбати двокімнатну квартиру за 37 тисяч доларів, а можна не придбати за 110 тис. доларів – це все відносно.


Зросла кількість фейкових оголошень з продажу житла


Якщо хтось купує квартиру, краще звернутися до професіонала, бо він вам надасть перевірену інформацію. В Інтернеті, на сайтах оголошень нині є дуже багато фейкової реклами, виставлених неіснуючих об’єктів. Раніше таких було приблизно 20%, тепер, напевно, цілих 60%. Серед цієї недостовірної інформації просто можна загубитися.

Невідомі і вже навіть відомі агентства хочуть таким чином привернути клієнтів. У них немає ані квартир, ані клієнтської бази і таким чином вони гадають, що вони можуть отримати і те, й інше. 


Прогноз на найближчі місяці


Ринок нерухомості дуже сильно пов'язаний з формуванням банківської послуги у цій сфері. Якщо вона буде сформована адекватно і ті обіцянки МВФ, і уряду щодо стабілізації на ринку банківських послуг виконаються, ми можемо очікувати значного зростання на ринку нерухомості, він наповниться грошима.

Існує таке поняття як відтермінований попит: у людей потреба в квартирах, нових приміщеннях не відпала, вони просто не завжди можуть собі це зараз дозволити. Якщо будуть доступні кредити, то ринок нерухомості значно зросте, цей відтермінований попит знайде кошти. Влада має зрозуміти, що ринок нерухомості є двигуном економіки, адже коли підіймається він, то піднімаються суміжні ринки: зростає меблева промисловість, будівельна галузь, адже людям потрібно купувати будматеріали, фарби, плитку, меблі, електротовари тощо. Тому потрібно підштовхнути ринок нерухомості до зростання, а далі економіка запрацює сама. А він наразі блокований через брак грошей і недовіру до банківської сфери.

Щодо Львова, то тут не буде стрімких падінь чи стрімких злетів, тому що навіть при тій  ситуації, яку маємо вже другий рік в Україні, Львів залишається дуже популярним, і за рахунок приїжджих, іноземців тут відбувається, якщо не пожвавлення, то протидія стагнації.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

 

 

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах