COVID-19: чому офіційна статистика в Україні відрізняється від кількості інфікованих

COVID-19: чому офіційна статистика в Україні відрізняється від кількості інфікованих фото

COVID-19: чому офіційна статистика в Україні відрізняється від кількості інфікованих фото

Суспільство
15 квiтня 2020 13:43

Начальник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб пояснив, чому офіційна статистика хворих на коронавірус в Україні відрізняється від кількості фактично інфікованих.

За його словами, потужностей лабораторій, що проводять ПЛР-тестування у Львові, недосить. У середньому вони проводять близько 100 аналізів на добу. Відтак, велика кількість людей недообстежена.

«І хоча ми робимо експрес-тести — а це вже більше 5000 за 2 тижні, та вони не є визначальними, щоб діагностувати патологію. Дуже багато випадків, коли експрес негативний, а ПЛР позитивний. Або, скажімо, 6-й померлий двічі мав негативний ПЛР-тест, і лише за результатами розтину та обстеження трупного матеріалу, ПЛР виявився позитивним. Таке теж буває», — підкреслив Володимир Зуб.

Він також зазначив, що за позитивним результатом експрес-тесту та негативним ПЛР не можна зі стовідсотковою певністю стверджувати, що людина вже перехворіла коронавірусом. Наразі в Україні достовірної діагностики на наявність антитіл до COVID-19 не проводять.

«Як пише англомовна література, якщо ми беремо експрес-тест, і він позитивний, а ПЛР від’ємний, то, дослівно, "це може свідчити про те, що людина, ймовірно, перехворіла". Тобто це не 100%. Але, з іншого боку, є й методи достовірної діагностики в світі. Наприклад, у Німеччині, завдяки імуноферментному аналізу, можна визначити титр антитіл. Це означає, що людина перехворіла. В Україні такого методу немає. Тому достовірно сказати не можемо», — пояснив Володимир Зуб.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що пік епідемії коронавірусу ще не минув, як це прогнозувалося раніше. За його словами, визначальний період для країни встановлено на 20-ті числа квітня.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах