Апендицит? Ні, не чули: у Городку через неправильний діагноз помер 23-річний хлопець

Апендицит? Ні, не чули: у Городку через неправильний діагноз помер 23-річний хлопець фото

Апендицит? Ні, не чули: у Городку через неправильний діагноз помер 23-річний хлопець фото

Суспільство
07 травня 2020 16:59

27 квітня у Городоцькій центральній районній лікарні, що на Львівщині, помер 23-річний хлопець, якому лікарі не змогли вчасно діагностувати гострий апендицит. Уночі 22 квітня він звернувся зі скаргами на різкий біль внизу живота та блювоту у приймальне відділення лікарні, натомість його відправили на амбулаторне лікування.

Про це пише Zaxid.net.

Як розповіла сестра покійного Галина, самопочуття Ростислава Комнатного погіршилося в останній день Великодніх свят.

Попросили написати відмову від госпіталізації

«Увечері 21 квітня у брата з’явилася блювота і різкі болі внизу живота. Спочатку ми це сприйняли як ймовірність харчового отруєння, дали йому ліки, але це не допомогло. Вирішили вночі їхати на «швидку», оскільки припустили, що може бути апендицит і розуміли, що в такому разі зволікати не можна. Приймальне відділення було зачинене – карантин. Санітарка ще нам зробила зауваження, чому ми вночі приїхали, а не зачекали до ранку. Я пояснила, що треба перевірити, чи в брата апендицит», – розповіла вона.

За словами жінки, у приймальному покої лікарні хлопця оглянули чергові лікарі гострого апендициту не запідозрили. Припустили, що хлопець переїв на свята і , як наслідок, у нього загазованість кишківника. Вкололи знеболююче, а далі скерували до сімейного лікаря та рекомендували здати аналізи. Щоправда, при цьому попросили родичів написати відмову від госпіталізації.

Ознак гострого апендициту не побачили

Наступні дні, 23 та 24 квітня, хворий Ростислав разом із сестрою провели поміж поліклінікою і лікарнею – відвідали сімейного лікаря, хірурга, здавали аналізи, робили УЗД та рентген черевної порожнини. Що дивно, ані лікар, який проводив УЗД у районній лікарні, ані хірург у поліклініці теж не побачили у хлопця ознак гострого апендициту.

«Аналіз сечі показав, що все в нормі, лише був пісок. Кров не здавали, бо нам не дали скерування. Лікар, який проводив УЗД, написав, що всі внутрішні органи здорові. З тими аналізами ми потрапили в поліклініці до хірурга Тетяни Мухи. Хірург уважно розпитувала про симптоми, додатково скерувала на рентген черевної порожнини. Після цього, порадившись з рентгенологом, встановила діагноз – кишкові коліки та здуття живота. Виписала лікування на три дні – "Еспумізан", знеболення "Спазмалгон", пробіотик та дієту. Також консультувала телефоном», – розповіла Галина.

При такому амбулаторному лікуванні на третій день, у неділю, стан Ростислава різко погіршився – тіло почало змінювати колір та вкриватися плямами. Родичі забили тривогу і знову самостійно повезли його на «швидку» Городоцької ЦРЛ. Уночі чергова зміна хірургів на чолі з заступником директора лікарні Анатолієм Матківським прооперували хлопця, однак врятувати його життя не вдалося. 27 квітня Ростислав Комнатний помер у лікарні, не приходячи до тями.

Офіційна причина смерті

Про те, що причиною смерті стала запущена форма апендициту підтвердив розтин тіла померлого. «Причина смерті – гангренозно-виразковий апендицит», – cказано у документі.

«Апендицит поводиться, як хамелеон»

Заступник директора з медичної частини Городоцької центральної районної лікарні Анатолій Матківський, коментуючи смерть молодого хлопця, не бачить провини своїх підлеглих у тому, що сталося. Каже, що у померлого Ростислава був дуже швидкий і непередбачуваний розвиток хвороби.

На його думку, лікарі, які оглядали Ростислава у приймальному покої лікарні, належно виконували свої обов’язки, вони мають відповідну кваліфікацію. А діагностувати гострий апендицит не змогли – «бо це дуже підступна та інколи непередбачувана хвороба, може поводитися, як хамелеон».

Справу розслідує поліція

Обставини смерті 23-річного Ростислава Комнатного нині розслідує поліція. У разі, якщо вину лікарів доведуть, їм загрожує позбавлення волі на строк до двох років.

Нагадаємо, на Львівщині судитимуть двох медиків Жидачівської центральної районної лікарні через смерть 12-річного пацієнта. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах