Кропив'янка у дітей — яка буває та чому виникає

Кропив'янка у дітей — яка буває та чому виникає - фото

Кропив'янка у дітей — яка буває та чому виникає - фото

Суспільство
29 грудня 2023 16:29

Кропив'янка — це досить важке алергійне захворювання, поява якого пов'язана з реакцією імунної системи на потрапляння в організм або зовнішній вплив алергену. Вона може виникати у будь-якому віці, зокрема у маленьких дітей.

Імунна система дитини недостатньо зріла, щоб адекватно реагувати на подразники, тому алергічні реакції протікають бурхливо. Це відбувається через роботу певних захисних механізмів — у великій кількості виробляються імуноглобуліни, гістамін та інші медіатори. Це призводить до набряку, сильного свербежу та шкірних реакцій. Тому кропив'янка у дітей часто проявляється активніше, ніж у дорослих — папулами, що сверблять, зливаються між собою, підвищенням температури, інтоксикацією і набряком шкіри.

Форми кропив'янки

Існує безліч класифікацій цього захворювання. Одна з найпоширеніших — за ступенем тяжкості:

  1. Легкий ступінь. Виникає незначна висипка на деяких ділянках тіла, яка не супроводжується вираженим свербінням. Стан малюка за таких умов не змінюється.
  2. Середній ступінь. Висипання покриває майже все тіло, свербить. Може підвищуватися температура, дитина стає плаксивою і неспокійною.
  3. Тяжкий ступінь. Сверблячка виражена, є набряк шкіри, різке порушення загального стану. Спостерігається інтоксикація, може розвиватися ангіоневротичний набряк.

Також виділяють класифікацію через причину виникнення:

  1. Контактна. Розвивається під час контакту з алергеном (зазвичай характерні всі описані симптоми). Проходить під час припинення контакту.
  2. Вібраційна. Через сильну вібрацію може виникати набряк і свербіж шкіри.
  3. Дерматографічна. З'являється під час тривалого механічного впливу на шкіру. Виникає помірно свербляча висипка.
  4. Холінергічна. Її провокує тривале фізичне навантаження.
  5. Термічна. Як правило, у відповідь на вплив низьких температур шкіра набрякає, червоніє і сильно свербить.
  6. Аквагенна. Під час контакту шкіри з водою розвивається дрібна, сильно свербляча висипка і почервоніння шкіри.

Окремо варто виділити ідіопатичну форму, за якої точну причину визначити неможливо.

FeuLudmdusVwMt98zmCHipNwyiqnTIkRfStgEqqj10o5_XjYhTxe9isHnFJoRgXSk-jp1QGNZzROEhvfXVLrwhlH4-iwGp_SrrI0gApBq0QO_q4EWSte9nWjmnk3W4v1dmmelJCJAv0M3pbFZoruTzgFeuLudmdusVwMt98zmCHipNwyiqnTIkRfStgEqqj10o5_XjYhTxe9isHnFJoRgXSk-jp1QGNZzROEhvfXVLrwhlH4-iwGp_SrrI0gApBq0QO_q4EWSte9nWjmnk3W4v1dmmelJCJAv0M3pbFZoruTzg

Як лікувати кропив'янку

Перед призначенням лікування лікар призначає аналізи, які допоможуть підтвердити діагноз та визначити його тяжкість. Призначаються:

  • аналіз на вміст IgE;
  • біохімічний та клінічний аналіз крові (щоб спростувати можливу інфекційну причину патології);
  • алергопроби — щоб визначити антиген.

Перелічені аналізи можна здати у лабораторіях (наприклад, Ескулабі). Після цього призначається лікування — системні антигістамінні або гормональні (у тяжких випадках) препарати, місцеві охолоджувальны та протисвербіжні гелі. Вони полегшують симптоми та впливають на патогенез захворювання.

Також варто стежити за дітьми, які намагаються чухати папули, що сверблять. Це може призвести до посилення сверблячки та приєднання інфекції, тому необхідно підстригати малюкам нігті і використовувати рукавички.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах