TORCH-інфекції: що це і чому вони небезпечні

TORCH-інфекції: що це і чому вони небезпечні - фото

TORCH-інфекції: що це і чому вони небезпечні - фото

Суспільство
25 сiчня 13:07

Вагітність — це складний період, під час якого жінка повинна особливо ретельно стежити за своїм здоров'ям. Від її способу життя, імунітету та загального стану організму залежать життя та здоров'я майбутньої дитини.

Велику небезпеку для малюка становлять можливі інфекційні захворювання. Проникаючи в кров матері, збудники через гематоплацентарний бар'єр здатні потрапити в незахищений організм плода. Це призводить до аномалій розвитку та смерті дитини.

Тому кожна мати повинна убезпечити себе та малюка. Для цього необхідно ретельно обстежитись перед зачаттям та під час виношування. Зокрема, аналізи при вагітності включають проведення тестів на деякі інфекції, в тому числі TORCH.

Що входить у TORCH-інфекції

Так називається група особливо небезпечних для плоду захворювань. Їхні збудники здатні викликати серйозні вади розвитку (зокрема, летальні). До них належать:

  1. Токсоплазмоз. Приводить до масивних ушкоджень нервової системи плода. У мозку утворюються кісти, він не може правильно розвиватися. Часто діти, що внутрішньоутробно перенесли цю хворобу, народжуються з патологіями зору, збільшеною печінкою і селезінкою, різними ушкодженнями серця. Може розвиватись гідроцефалія. Чим раніше відбулося зараження, тим більше ризик розвитку важких, несумісних із життям вад.
  2. Краснуха. Уражається нервова система (особливо аналізатори). Розвивається мікроцефалія, вроджена глухота та сліпота, важкі вади серця. За зараження на ранніх термінах лікарі рекомендують перервати вагітність, оскільки ураження плода несумісні з життям.
  3. Цитомегаловірусна інфекція. Спостерігаються ураження внутрішніх органів (зокрема, печінки та селезінки). Також ушкоджується головний мозок, у ньому утворюються кальцифікати, може сформуватись мікроцефалія. Високим є ризик передчасних пологів.
  4. Герпес. Цей вірус може спричинити формування водянки плода — внутрішньоутробної патології, яка часто закінчується смертю. Іноді виникають пороки розвитку внутрішніх органів і нервової системи.
  5. Інші хвороби. Це небезпечні інфекції, на які може захворіти жінка до або в процесі вагітності — ВІЛ, сифіліс, вітряна віспа.

Зважаючи на можливі наслідки, для жінки важливо переконатися у відсутності захворювань перед вагітністю. Такий пакет представлений у лабораторії Ескулаб, де його можна виконати у кількох варіантах — з краснухою або без неї.

tJ9NSu2kYUSfkdyEH0q_C4PeJ_G166zuxj8ss28BrWe9Yvr15ciWB5jvMgmJBXvXTh1GZ68vStztN_hLekXV6XigikGgBwKc9XSlmlynI5_6ZCltap6_bvE6xwKNHscbdKAp_fc5NejeH7lWCtLClostJ9NSu2kYUSfkdyEH0q_C4PeJ_G166zuxj8ss28BrWe9Yvr15ciWB5jvMgmJBXvXTh1GZ68vStztN_hLekXV6XigikGgBwKc9XSlmlynI5_6ZCltap6_bvE6xwKNHscbdKAp_fc5NejeH7lWCtLClos

Як запобігти їх розвитку

Не можна повністю виключити можливість виникнення інфекційного процесу, проте є кілька профілактичних заходів:

  • уникайте контакту з хворими людьми, щоб не заразитися;
  • мийте руки з милом після спілкування з домашніми улюбленцями;
  • їжте тільки ті м'ясо та рибу, які пройшли достатню термічну обробку;
  • стежте за своєю гігієною.

Так ризик захворіти на TORCH-інфекції знижується. Перед зачаттям необхідно обов'язково пройти дослідження та переконатися у їх відсутності.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах