Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю

Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю - фото

Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю - фото

Суспільство
27 лютого 18:18

Для багатьох професійних кухарів, що вступають до сучасних кулінарних шкіл, саме набір якісних ножів стає найпершою і найважливішою покупкою. У ресторанах високої кухні кухарі зазвичай приносять із собою на роботу власні ножі. І саме профі можуть розповісти, як важливо мати хороші ножі та підтримувати їх постійну гостроту. Грамотно підібраний комплект добре заточених ножів істотно полегшує життя і роботу на кухні ресторану!

Але те ж саме стосується і домашньої кухні. З набором якісних кухонних ножів приготування їжі стає не тільки ефективнішим, але також безпечнішим і приємнішим.

Варто зайти на сторінку спеціалізованого магазину, і вам одразу ж кинеться у вічі, що різних кухонних ножів існує дуже багато. Ви побачите безліч ножів різного розміру, форми та призначення. І як зрозуміти, які з них справді вам потрібні?

Може виникнути спокуса піти шляхом найменшого опору і купити готовий набір ножів з блоком-підставкою. Але часто таке рішення може виявитися далеко не найкращим.

Як і у випадку з каструлями та сковорідками, при покупці набору, ви, швидше за все, переплатите. Адже є дуже велика ймовірність, що ви віддасте гроші за кілька ножів, якими ніколи не користуватиметеся. І, навпаки, у наборі може не бути саме тих ножів, які вам справді потрібні.

Крім того, економічно вигідніше комбінувати у своєму домашньому комплекті ножі різних марок. Тому що не для кожного завдання потрібен ніж високої якості. Справді, іноді, наприклад, недорогий ніж для чищення овочів та фруктів працює навіть краще, чим дорогий. Або наприклад, руків’я саме недорогого шеф-ножа, несподівано дуже вдало ляже саме у вашу долоню. Буває всяке.

Готові набори кухонних ножів є гарними подарунками. Не довго думаючи і не особливо витрачаючи час та сили, ви можете подарувати близькій людині щось корисне. І навіть якщо пара ножів у наборі виявляться не надто потрібними, то великого лиха в цьому не буде. Адже, як кажуть, дареному коневі в зуби не дивляться.

Але якщо ви підбираєте комплект кухонних ножів для себе, тут вже є сенс витратити трохи більше часу.

Отже, далі ми перерахуємо 7 основних кухонних ножів, які потрібні кожному кухареві. Можливо, не кожен із цих ножів буде потрібен саме вам. Зате, після того як ви прочитаєте цю статтю, ви точно знатимете, чого саме ви хочете. І тоді, маючи напоготові всі ножі, які вам необхідні, ви без проблем зможете приготувати будь-яку страву та ще й отримати задоволення від процесу її приготування! Чи не це ідеал, якого нам усім варто прагнути?

Ніж шеф-кухаря

Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю фото 1Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю фото 1

Для чого використовується шеф-ніж? Та майже для всього! Цей ніж – справжня робоча конячка. Він використовується для подрібнення зелені, нарізання овочів кубиками, соломкою, кілечками та всіма іншими можливими способами. Гарний він і для поділу на шматочки та порції великих шматків м'яса та риби, розколювання горіхів, подрібнення зубчиків часнику та інших спецій.

Якщо справжньому шеф-кухареві доведеться з якоїсь причини обходитися лише одним ножем, він вибере саме добротний кухарський ніж.

Якщо ви багато готуєте самі, та ще й на велику родину, якщо ви не використовуєте напівфабрикати і не купуєте готові страви, шеф-ніж вам точно знадобиться. І скористатися ним ви будете часто.

Тому саме шеф ніж слід придбати максимально доступної для вас якості. Хороший кухарський ніж має бути зручним та відчуватися як продовження вашої руки. Саме вашої руки!

Шеф-ножі зазвичай мають довжину від 20-25 см. Профі зазвичай вибирають більші ножі. Любителям часто підходять більш компактні та легкі моделі (з ними простіше впоратись). Але слід пам'ятати, що надто легким шеф-ножеві краще не бути. Ви повинні відчувати ваш ніж не тягарем, але приємно важким, серйозним інструментом. Вага ножа часто допомагає при роботі з твердими та жорсткими інгредієнтами.

Багато шеф-ножів (особливо німецькі) мають добре помітний вигин ріжучої кромки. Ця кривизна дозволяє виконувати особливу техніку різання розгойдуванням ножа. Якщо ви освоїте цю техніку, корисність та ефективність шеф-ножа у ваших руках зросте у рази.

Зубчастий ніж для хліба

Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю фото 2 1Три кухонні ножі, які потрібні кожному кухарю фото 2

Для чого він використовується? Для нарізання хліба, вирівнювання та нарізання тортів, розрізання тіста, нарізання фруктів з товстою шкіркою, таких як дині, ананаси та зимові гарбузи або ж, навпаки, ніжних соковитих фруктів типу помідорів та деяких цитрусових.

Ніж для хліба – це довгий ніж з пилкоподібною ріжучою кромкою, яка допомагає йому ефективно та акуратно нарізати всі види хліба та випічки. На пилку не треба давити, все роблять саме гострі зубці. Саме тому хлібний ніж може ”прогризти” тверду скоринку хліба (або шкірку фрукта) і при цьому не пошкодити м'якоть.

Ножі для хліба різняться за розміром; Найкраще придбати ніж із лезом довжиною не менше 15 (а то й 20-ти) сантиметрів. Це дасть вам можливість розрізати великі буханці,торти, дині чи кавуни.

Маленький ніж для очищення овочів

Цей ніж використовується для виконання дрібніших і більш акуратних розрізів або проколів. Головні його завдання, це очищення яблук та картоплі, видалення хвостиків полуниці та інших ягід, видалення серцевини, кісточок або насіння з плодів, нарізання цибулі-шалоту та часнику, видалення внутрішніх реберець із солодкого перцю, очищення креветок.

Ніж для очищення овочів зазвичай має клинок довжиною близько 8 см. Найчастіше він є найменшим і найлегшим ножем у наборі. Легке пластикове руків’я та коротке лезо ідеально підходять ножа, яким часто працюють тримаючи і ніж, і майбутній інгредієнт страви в руках, а не на обробній дошці. З цієї причини занадто дорогий ніж з ексклюзивних матеріалів для цієї ролі може, в принципі, і не знадобитись.

Кухонні ножиці

Використовуються для нарізання зелені, бекону, видалення жиру та фасцій з м'яса, нарізання консервованих помідорів (прямо в банку), швидкого видалення кісток у птиці, зрізання плавців зі свіжої риби, відкривання упаковок з їжею. Багато хто про це не здогадується, але добротні міцні спеціальні кухонні ножиці вкрай корисні і на професійній, і на домашній кухні.

Точильні пристрої та мусати для ножів

Дуже важливо регулярно заточувати ножі. Гострі ножі значно полегшують життя на кухні, а також роблять його набагато безпечнішим. Більшість нещасних випадків з ножами відбувається (як це не дивно) саме через тупі ножі, які не ріжуть, а зісковзують з продукту, що нарізається (що насправді може бути дуже небезпечним).

Ви можете заточити ножі вручну, використовуючи точильний  камінь і мусат, але щоб зробити це правильно, потрібен досвід. Тож, навички заточування ножів є не менш важливими, чим навички їх правильного використання.

Вибір різних заточувальних пристроїв в наш час дуже великий, так що ви точно зможете підібрати для себе найбільш зручний і вигідний варіант. Але хоч якась точилка на кухні бути повинна обов'язково. А найкраще, щоб у вас були і точильний камінь, і мусат.

Ще одна невелика порада

Якщо ви тільки починаєте збирати все необхідне для своєї кухні, майте на увазі, що вам не обов'язково купувати всі ці кухонні ножі та пристрої відразу. Хороші ножі можуть бути дорогими, тому їх можна купувати поступово, розпочавши з найважливіших для вас.

Джерело - https://grossman.com.ua

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах