Як правильно вибрати дитяче ліжко та облаштувати спальне місце

Як правильно вибрати дитяче ліжко та облаштувати спальне місце - фото

Як правильно вибрати дитяче ліжко та облаштувати спальне місце - фото

Суспільство
01 березня 16:34

У перші роки життя дитина спить у ліжечку для найменших. Однак із часом доводиться міняти спальні меблі, адже малюк активно росте. Комфортні, стильні та якісні дитячі ліжка допоможуть створити місце для сну, що відповідає потребам організму в певному віці. В асортименті відомих брендів доступні різні моделі меблів. Щоб не розгубитися в їхньому різноманітті, необхідно розглянути ключові критерії, на які звертають увагу під час купівлі ліжка.

Важливі параметри вибору спального місця для дошкільнят та підлітків

Приблизно з 2-3 років дитина напрочуд активно проявляє самостійність. Також багато пересувається, а її опорно-руховий апарат стрімко розвивається. Тому виникає потреба в зміні спального місця, адже класичне ліжечко для новонародженого стає затісним. Батькам доводиться вибирати нові меблі.

Ліжко для дитини віком від 2-3 років — це класичний односпальний варіант. Довжина виробу складає 190 см, а ширина — 80 см. Цих параметрів достатньо для комфортного та безпечного сну малюка. Якщо батьки хочуть купити меблі, якими можна буде користуватися до підліткового віку, варто звернути увагу на варіант завдовжки 200 см і завширшки 90 см.

У продажу також доступні полуторні моделі. Їхня довжина складає 200 см, а ширина — 120 або 140 см. Однак дитині, яка нещодавно спала в колисці для немовляти, такий варіант здасться занадто просторим. Малюк може боятися залишатися наодинці в завеликому ліжку. Тому на виріст купувати спальні меблі не рекомендують. Водночас такі моделі відмінно підійдуть підліткам.

Серед інших важливих параметрів варто виділити:

  • Матеріал виготовлення каркаса. Для виробництва дитячих ліжок використовують переважно натуральну деревину, МДФ і ДСП. Меблі з природних матеріалів, наприклад, бука та дуба, набувають вишуканого дизайну, який залишається в тренді. Натуральна деревина — екологічно чистий матеріал. Однак під впливом підвищеного рівня вологості повітря в приміщенні може розбухати та розтріскуватися. Недорогі моделі дитячих меблів виготовляють із МДФ і ДСП. Це плити, які представлені склеєною стружкою деревини. Ліжка з таких матеріалів характеризуються довговічністю. Інколи для виготовлення дитячих меблів використовують метал. Однак каркас, виконаний повністю із цього матеріалу, може бути небезпечним для дитини через загрозу випадкового травмування під час активних ігор у кімнаті.
  • Основа. Це важлива частина ліжка, від якої безпосередньо залежить якість сну дитини. На основу кладуть матрац. Умовно виділяють 2 види конструкцій: монолітну та ортопедичну. Перша представлена суцільним листом МДФ або ДСП. Монолітна основа забезпечує надійне підтримання матраца. Однак через особливості конструкції він не вентилюється. Це негативно впливає на гігієнічність використання. Тому впевнено завоювали популярність основи, представлені ламелями, виготовленими з деревини. Це гнучкі елементи. Як результат, можна отримати ортопедичний ефект і якісну вентиляцію дитячого матраца.
  • Особливості конструкції та дизайну. Для однієї дитини вибирають класичне ліжко. Якщо в кімнаті проживає двоє малюків, варто розглянути двоярусну модель. Вона відмінно поєднує комфорт і практичність, адже дає змогу заощаджувати простір кімнати. Покупцям доступні як класичні, так і стилізовані варіанти.

Купуючи спальні меблі для дитини, варто надавати перевагу перевіреним виробникам. До переліку надійних брендів належать Estella, Richman, Camelia, MatroLuxe тощо.

Abdi-fePsXUWqGk6Q3IPPYg40l8WeWbtenGD_ZdezJZ73bDyW1-9XuChM5lHrRHIBJmy_roK0D2Lj7f5JmJG2UqLKMNdQedpy9KfskDHIMeeuGtLgkkMEk7L6Y93tLvBOklvAHODAvlUk3urx1J6zJcAbdi-fePsXUWqGk6Q3IPPYg40l8WeWbtenGD_ZdezJZ73bDyW1-9XuChM5lHrRHIBJmy_roK0D2Lj7f5JmJG2UqLKMNdQedpy9KfskDHIMeeuGtLgkkMEk7L6Y93tLvBOklvAHODAvlUk3urx1J6zJc

Додаткові функції ліжка для дитини: на що звертати увагу

Під час вибору спальних меблів потрібно врахувати особливості використання. Більшість моделей ліжок оснащують підіймальним механізмом. Він дає змогу одним легким рухом перемістити основу вгору. Під нею розташовані ящики для зберігання постільної білизни та інших речей. Завдяки підіймальному механізму можна раціонально використовувати простір дитячої кімнати. Також ліжка з такою функцією відмінно підійдуть для невеликих приміщень.

У продажу можна знайти моделі, які оснащені механізмами різних типів. Однак оптимальним варіантом для дітей та підлітків стануть ліжка з газліфтом. Це елемент, оснащений амортизаторами, строк використання яких перевищує 10 років. Також серед переваг виділяють просте застосування. Дитина одним легким рухом зможе пересувати основу ліжка. Що стосується таких альтернатив газліфта як ручний та пружинний механізм, вони не забезпечать просте підіймання.

Для дітей також купують ліжка, оснащені ящиками, що висуваються. Такі моделі вдало замінять комод.

Особливості облаштування спального місця: вибір матраца

Комфорт та здоров’я малюка під час сну залежать від характеристик матраца. Передусім треба звернути увагу на рекомендовану висоту виробу. Цей показник можна знайти в описі вибраної моделі ліжка. Важливо, щоб характеристики основи та матраца суворо збігалися. Якщо виріб виявиться завеликим для щита або ламелей, спальне місце стане вкрай незручним. Занадто вузький матрац здатен перетворитися на небезпеку, адже в проміжку між ним та бортиком може випадково застрягти кінцівка.

Купуючи матрац, варто звернути увагу на тип наповнювача. Матеріал визначає властивості виробу. Популярні варіанти:

  • Латекс. Це універсальний наповнювач, який комбінують з іншими складниками. Забезпечує пружність та пом’якшення більш жорстких матеріалів. Проявляє гіпоалергенні властивості. Однак важливо вибирати матрац із натуральним латексом.
  • Кокосова койра. Це натуральні волокна, що поєднують гігроскопічність, екологічну чистоту й гігієнічність. Матеріал доволі жорсткий. Тому його використовують для виготовлення матраців. Вироби з кокосовою койрою характеризуються ортопедичними властивостями. Однак у чистому вигляді матеріал не застосовують, адже його волокна розсипаються. Надійне скріплення забезпечує латекс. У поєднанні матеріали гарантують надійну підтримку хребта дитини. Окремо треба виділити гіпоалергенність.
  • Піна Memory Foam. Це модифікований пінополіуретан, який часто використовують для виготовлення ортопедичних матраців. Матеріал вдало поєднує такі переваги, як гіпоалергенність, гігроскопічність, довговічність. Коли дитина лягає на матрац із піною Memory Foam, його поверхня повністю підлаштовується під контури тіла та повторює всі вигини хребта. Це забезпечує ефективну підтримку спини тіла під час сну.

Для дитини дошкільного віку можна вибрати двосторонній матрац. Така модель поєднує кілька ступенів жорсткості. У міру росту дитини її можна перекладати на іншу, більш пружну сторону.

Дитячий матрац вибирають з огляду на конструкцію. Для облаштування ліжка варто вибрати пружинний варіант. Водночас треба виділити такі його різновиди:

  • З взаємозалежними пружинами. Елементи скріплені один з одним за допомогою дроту. Утворюють єдиний пружинний механізм. Коли дитина лягає на матрац, блок повністю підлаштовується під масу її тіла. Однак моделі з взаємозалежними пружинами характеризуються обмеженим терміном використання. Нерівномірне навантаження на блок призводить до його поступової деформації.
  • З незалежними пружинами. Блок виконаний з елементів, що ніяк не взаємопов’язані. Кожна пружина запакована в індивідуальний тканинний мішечок. Це забезпечує рівномірний розподіл навантаження під час сну. Серед переваг блоку, що складається з незалежних пружин, також варто зазначити довговічність.

Ще виділяють безпружинні матраци, які можна скручувати в рулон. Але їх зазвичай купують для сну на дивані.

Основні характеристики дитячих подушок

Для облаштування спального місця дитини також треба правильно вибрати подушку. Вона має забезпечувати повноцінну підтримку голови та шийного відділу хребта. Малюку віком від 3 років вибирають виріб середньої жорсткості. За показаннями лікаря дітям із захворюваннями опорно-рухового апарату призначають використання ортопедичних подушок. Вони характеризуються особливою формою. Серед найкращих наповнювачів дитячих подушок треба виділити силіконове або латексне волокно й піну Memory Foam.

Стильні, якісні ліжка, а також усе необхідне для облаштування спального місця можна знайти в інтернет-магазині «Світ Матраців». В онлайн-каталозі https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ запропоновані товари перевірених вітчизняних та іноземних брендів. Замовити їх можна з доставленням по Україні. Консультанти полегшать вибір, якщо ви зателефонуєте.

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах