У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра

У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра.

У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра. фото: city-adm.lviv.ua

Суспільство
Сьогодні 13:54

Фахівці у Львові продовжують оглядати пам’ятки культурної спадщини, які на початку повномасштабного вторгнення були захищені від можливих руйнувань.

У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра.У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра. фото: city-adm.lviv.ua

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

18 жовтня експерти обстежили ще шість скульптур на фасаді собору Святого Юра, де виявили певні недоліки у попередньому захисті. В результаті було вирішено замінити старе покриття на новий спеціальний гідробар’єр, а навесні скульптури оброблять захисним розчином.

«Скульптури на фасаді собору є пам’ятками національного значення та частиною спадщини ЮНЕСКО. Під час захисту на початку війни волонтери не змогли забезпечити якісний захист, що проявилося у вигляді лишайників на поверхні скульптур. Тому після огляду перших восьми фігур ми вирішили перевірити й інші», – повідомила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

Огляд скульптур вимагав залучення автовишки, адже вони розташовані на значній висоті. Виявлені недоліки схожі на ті, що були на інших фігурах – лишайники, які можна знешкодити спеціальною рідиною. Проте через несприятливі погодні умови обробку планують провести навесні, а зараз фігури обгорнули новим гідробар’єром для захисту від ультрафіолету.

Наступного тижня планують завершити перевірку останніх двох скульптур на фасаді, для чого залучать іншу автовишку.

Балукова додала, що усі скульптури на соборі потребують реставрації, яку безкоштовно виконають студенти Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка» під керівництвом доктора архітектури Олега Рибчинського.

У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра.У Львові реставрують скульптури національної спадщини собору Святого Юра. фото: city-adm.lviv.ua

Нагадаємо, що раніше у Львові перевірили стан скульптур фонтанів на площі Ринок – «Адоніса» та «Нептуна», де пошкоджень не виявили. З перших днів війни у Львові захистили понад 40 великих об’єктів культурної спадщини, а десятки менших експонатів демонтували та сховали в безпечні місця.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах