Українська кухня: характерні особливості та рецепти

Суспільство
24 сiчня 13:53

Наші національні страви — смачні, поживні та різноманітні. Вони сформувалися під дією багатовікової історії, традицій, географічних та культурних особливостей. Борщ, вареники, пампушки, кутя — те, чим славиться українська кухня рецепти відомі по всьому світу та смакують людям у різних куточках планети.

AD_4nXfE1Uapp2l8q9wkkf0D6kGLCZvP2D08wjK-UYMvwSdFjtsRYcU2mrHsnvAqbwvczTEjBHpECcHvQW0BJBoQcm0eJ6K8TEhnx9vHQ45206ukvvbyVc_p8vaQD7dySt6D-5pJeMGSww?key=ZTnzkNmtJmblZRwPI6wRJDo1AD_4nXfE1Uapp2l8q9wkkf0D6kGLCZvP2D08wjK-UYMvwSdFjtsRYcU2mrHsnvAqbwvczTEjBHpECcHvQW0BJBoQcm0eJ6K8TEhnx9vHQ45206ukvvbyVc_p8vaQD7dySt6D-5pJeMGSww?key=ZTnzkNmtJmblZRwPI6wRJDo1

Характерні особливості української кухні

Наші національні ситні та поживні страви мають риси, що виділяють їх серед інших:

  1. Використання місцевих продуктів — те, чим може пишатися українська кухня. Бо ми маємо на своїй території доступ до свіжих овочів, фруктів, якісних зернових, грибів, можливість вирощувати птицю, свинину, отримувати молочні продукти.
  2. Різноманітність. Серед українських страв легко знайти варіанти супів, м’яса, страв з тіста, випічки, каш. Доступні складні багатоетапні рецепти та варіанти на щодень.
  3. Унікальне поєднання інгредієнтів. Чого тільки вартий борщ, де є овочі, м’ясо, спеції та трави або варіанти начинок для вареників: від картоплі з цибулею до маку.
  4. Способи приготування. Українські страви варять, смажать, тушкують та запікають. Страви з печі в глиняному посуді мають особливий смак та аромат. 
  5. Ритуальне та святкове меню. Кожна подія супроводжується списком страв, що мають свої секрети приготування: кутя на Святвечір, паска та крашанки до Великодня, млинці на Масляну, короваї на весілля.
  6. Напої та настоянки. Трави та фрукти — основа для чаїв, компотів, киселів. Серед алкогольних напоїв відомі медовуха та домашні настоянки.

В будь-якому випадку, український стіл завжди щедрий та смачний, незалежно від події та приводу. 

Популярні українські страви

Варто почати з борщу, адже він відомий в різних куточках нашої планети. Існує безліч рецептів приготування та з-під рук різних господинь він завжди виходить різним. Щедра порція червоного буряку, капусти, м’яса, часнику. Можна приготувати й вегетаріанський варіант з квасолею. Подають його зі сметаною та пампушками — ще одною національною стравою. Приготувати її легше, ніж здається на перший погляд. Головне — взяти свіжі інгредієнти. Тобі знадобиться:

  • пшеничне борошно — 600 г;
  • «Львівські дріжджі» пресовані — 40 г;
  • тепле картопляне пюре 250 г та відвар 250 мл;
  • яйце — 1 шт.;
  • олія — 100 мл;
  • сіль — 2-3 ч. л.;
  • цукор — 1 ст. л. 

Для часникової поливки знадобиться роздавити 4-5 великих зубчиків часнику, нарізати зелень петрушки, додати 2-3 ст. л. олії та 2 ст. л. води, дрібку солі. Поєднання борщу, пампушок та тонких шматочків сала — найяскравіший приклад автентичної української кухні.

Другою стравою можна подати вареники з картоплею та грибами, доповнити їх засмажкою з цибулі та шкварок, сметаною. Просте тісто з борошна, яєць, води та солі, начинка з товченої картоплі зі смаженими грибами, трошки терпіння та неперевершений обід готовий.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах