У Львові обговорили, чи доцільно легалізовувати зброю в Україні

фото:zbroya.info

фото:zbroya.info

Суспільство
12 березня 2015 10:09

В Україні не варто легалізовувати право громадян носити зброю, доки не покращиться матеріальний стан населення і не підвищиться культура поводження зі зброєю.

Про це йшлося під час круглого столу на тему: "Право громадян України на зброю: міжнародний досвід" у Львівському національному університеті ім. Івана Франка, інформує  "Вголос".


Видавати дозволи і торгувати зброєю будуть  приватні структури


Автор проекту Закону "Про вогнепальну зброю цивільного призначення" Леонід Тарасенко розповів, що документ, який він розробив, передбачає можливість приватним структурам продавати зброю та видавати дозволи громадянам на її використання.


Зброю можна використовувати лише для самозахисту


Відповідно до законопроекту зброя може бути використана людиною лише для захисту і самооборони – таке її єдине призначення. Крім того, проект Закону пропонує, щоб людина, яка хоче отримати зброю, пройшла  навчання, подібне до курсів водіїв, а також сплатила збір на право мати зброю. Наразі сума збору становить 8,5 тисяч гривень, але вона буде змінюватись. Носіння зброї згідно з законопроектом має бути закритим, але пістолет може бути у зарядженому стані.


 З легалізацією поспішати не варто


Заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВС України у Львівській області Роман Баховський, коментуючи доцільність легалізації зброї, зазначив, що український народ є дуже розумним та інтелігентним, однак при такому рівні напруги, який зараз є у нашій державі, не варто поспішати із легалізацією права українців носити зброю.

Водночас науковий консультант Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Шемчук вважає, що зброю в Україні треба легалізовувати.

"Зброя сама не вбиває – вбивають люди. А зброя у руках громадянина – це в першу чергу профілактика злочинності. Злочинець завжди може знайти зброю, якщо захоче її застосувати. То чому держава не дає зброю своєму громадянинові, який потенційно може стати жертвою і не зможе захиститися", – наголосив Віктор Шемчук.

В свою  чергу викладач факультету міжнародних відносин Львівського національного університету ім. Івана Франка Ігор Гурняк зазначив, що українське суспільство наразі не готове до того, щоб йому дозволили купувати зброю.

"Якщо у таке суспільство, яке ми маємо сьогодні, закинути зброю, то не відомо, які наслідки ми матимемо", – наголосив викладач.

Нагадаємо, за інформацією фахівців, торік у Львові кількість бажаючих отримати зброю зросла у 2 рази.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ:

В Киеве пройдут соревнования по свободному ножевому бою 

Прочитано про Львів: що пишуть і говорять про місто 12 березня

ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах