Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок

У Львові відкрили музей радянських іграшок

У Львові відкрили музей радянських іграшок

Події
01 листопада 2018 15:15

У центрі Львова працює перший на Західній Україні музей іграшок. Львівський колекціонер зібрав майже дві тисячі різних експонатів. Тут є ляльки, казкові персонажі, настільні ігри, машинки та навіть упаковки тогочасних солодощів. У музеї розповідають та показують забавки, які були частиною дитинства наших батьків.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото

Сім років тому львів’янин Павло Морозовський знайшов іграшки, якими він бавився у дитинстві. Чоловік почав цікавитись тими забавками, заводами, які їх виготовляли, та давав іграшкам "друге життя". Він почав збирати та реставрувати іграшки, якими здебільшого уже ніхто не бавився. Експонати для колекції чоловік скуповував на блошиних ринках, аукціонах та шукав через соцмережі. Коли у колекції Павла зібралось близько 2 тисяч різних іграшок він вирішив створити музей, щоб показати їх новим поколінням. Колекціонер називає іграшки "своєю великою сім’єю", пише ZAXID.NET.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 1

Маленький музей розташований всього у одній кімнаті. Із двох тисяч експонатів, які є у колекції, тут експонують трішки більше 300. Павло Морозовський зазначив, що незабаром музей іграшок буде розширюватись.

Тут можна побачити іграшки з 1930 року, велику колекцію пупсів 40-х років, ляльок, настільних ігор та машинок, які виготовлені з пресованої тирси, дерева, пластику, гуми та целулоїду.

Поруч із пластиліном та морським боєм лежать дерев’яні кубики, до яких у комплекті йшли книжки з казками. Наприклад "Колобок" чи "Рукавичка". Мама читала казку, а дитина після цього мала викласти з кубиків певне зображення. Такі кубики виготовляли ще у 50-х роках.

А пам’ятаєте ляльки у сукнях з широкими спідницями, якими накривали чайник з гарячою водою, щоб довше зберігати температуру? Вони також із 50-х років збереглися у цьому музеї.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 2

У великій вітрині живуть прототипи сучасних ляльок Барбі. Іграшкова кухня з рукомийником, з якого тече вода, та плиткою, у якій підсвічуються конфорки. Щоб конфорки на плиті засвітились, потрібно було вставити батарейки, а щоб із крана на іграшковому рукомийнику потекла вода, її набирали у спеціальний бачок. Завдяки такій функціональності цей кухонний гарнітур з 70-х років був дуже дорогим.

На цій дитячій кухні також є м’ясорубка 50-х років, яка зовні нагадує справжню м’ясорубку, що була на кожній кухні.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 3

Іграшкові вітальні, телевізори, радіо, шафи та навіть іграшковий шкільний клас із партами та вчительським столом. Усі ці забавки колись мали набагато більшу вагу, ніж сучасні. Іграшки були дорогі, їх передавали з покоління у покоління, тому ось такі умебльовані кімнати були на вагу золота.

Павло Морозовський розповів, що колись було мало підприємств, які спеціалізувались на виготовленні дитячих іграшок. Тому великі промислові підприємства мали завдання – виділяти окремі потужності на виробництво іграшок.
У кінці 60-х – початку 70-х років найпопулярнішою іграшкою був "Місяцехід". Це інтерактивна іграшка, у яку вставляли батарейки, завдяки чому вона їздила.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 4

У музеї є китайські копії старих моделей машин. Іграшки минулого століття відрізняються від сучасних не лише формою та простотою, а і яскравістю кольорів. Вони були не такими насиченими і різнобарвними.

Окрім вітчизняних іграшок, у колекції є польські, білоруські, німецькі, молдавські, японські, англійські та норвезькі забавки. Норвезькі гноми ручної роботи виготовлені у 40-х роках зустрічають відвідувачів на вході у музей.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 5

На полицях з іграшками можна знайти також Юрія Нікуліна. У 1971 році на 50-річчя артиста на його честь виготовили іграшку. Серед резинових котів також можна відшукати Юрія Куклачова. Тогочасні фабрики також випускали іграшки за мотивами відомих мультиків ("Ну, постривай", "Буратіно", "Чебурашка", "Карлсон") і для дітей було дуже престижно мати їх у себе вдома. 

"У ті часи іграшки усі розписувались художниками вручну. Тому усі колекціонери їх називають іграшками з душею. У нас представлені, до прикладу, два Буратіно. Та сама форма, та сама фабрика, а розписані різними художниками і вони уже зовсім по-іншому виглядають", – розповів Павло Морозовський.

Барбі нервово курить збоку: у Львові відкрили музей радянських іграшок фото 6

Наприкінці листопада у музеї планують оновити експозицію, замінивши частину іграшок новорічними. А з 2019 року розширити приміщення музею, створивши спеціальне місце, де могли б проводити майстер-класи з виготовлення іграшок.

Графік роботи: музей іграшок розташований на вулиці Торговій, 15 (позаду Оперного театру) працює з середи по неділю з 11:00 до 20:00.

Вартість: вхідний квиток для дорослого вартує 50 грн, для дітей 30 грн. Вартість екскурсії становить 20 грн з однієї людини.

Усі фото: Євген Кравс для ZAXID.NET.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Не проґав найцікавіше: куди піти у Львові цього тижня (22-28 жовтня)

Осінь у місті: у мережу викладають неймовірні фото листопаду у Львові

Осінь у місті: п'ять атмосферних локацій для прогулянок у Львові

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах