У п’ятницю відбудеться велофлешмоб Critical Mass Lviv: що, де, коли

Фото з сайту velo.lviv-online.com

Фото з сайту velo.lviv-online.com

Події
22 травня 2015 15:03

В останню п’ятницю місяця відбудеться традиційний велозаїзд Critical Mass Lviv (Критична маса). О 19:00 роверисти зберуться на площі перед пам’ятником Івану Франку, аби проїхатись вулицями міста. В такий спосіб вони виступають за рівноправність на дорозі, за права велосипедистів, за чисте і зелене місто, передає velo.lviv-online.com.

Крім отримання задоволення від зустрічі з однодумцями і більшої безпеки при груповій їзді, учасники "Критичної маси" протестують проти засилля машин та їх отруйних вихлопів, так як наша планета і так сильно забруднена. Вони намагаються зберегти екологію нашого міста.

У п’ятницю відбудеться велофлешмоб Critical Mass Lviv: що, де, коли фото

Велосипедисти вважають, що зробивши наявність роверів у міському середовищі більш помітним, можна з часом розраховувати на те, що і міська влада робитиме більше для розвитку та комфорту велоруху, а водії автомобілів будуть поважати своїх двоколісних колег на дорозі.

Акції критичної маси розпочали проводити у Львові ще в 2008 році, проте масової популярності подія не набула. Друга хвиля критичної маси відбулася вже в 2013 році, на піку популярності велотранспорту у Львові. Учасники збираються кожної останньої п’ятниці місяця на площі перед Львівським національним університетом ім. І.Франка. Заїзди відбуваються регулярно.

Коли?

В останню п’ятницю кожного місяця. Цілий рік.

О котрій?

Збір учасників на 19:00.  Після збору – інструктаж, обговорення маршруту, формування колони і виїзд (близько 19:30).

Де?

На площі біля пам’ятника Франкові перед Львівським національним університетом ім. І.Франка (вул. Університетська, 1).

Який маршрут?

Маршрут подорожі визначається на місці зустрічі самими учасниками заїзду.

Де фініш?

Традиційне завершення Критичної маси відбувається у вигляді флеш-мобу на площі Ринокперед входом в Ратушу.

Скільки часу триватиме пробіг?

Приблизна тривалість акції: 2,5 – 3 год. Але час в дорозі залежить від темпу руху колони, погодних умов, ситуації на автошляхах, від непередбачуваних трафунків у дорозі.

Яка дистанція?

В середньому учасники пробігу долають близько 25 км. Під час подорожі робиться зупинка.

Що потрібно мати із собою?

З собою потрібно взяти велосипед, засоби особистої безпеки (при наявності – світловідбивна жилетка, шолом, якщо ви боїтесь падінь – наколінники, налокітники) та хороший настрій. Якщо ви періодично вживаєте медикаменти за приписом лікаря чи у вас може виникнути потреба у них – обов’язково мати їх з собою. Не зайвим буде взяти із собою питну воду та канапку чи шоколадку. Корисно мати окуляри для захисту від пилу і комах. Також бажано мати із собою запасну камеру для свого велосипеда та ремкомплект.

Які вимоги до велосипеда?

Велосипед повинен бути:
• технічно справним;
• з цілими і накачаними колесами;
• зі справними гальмами;
• обладнаний звуковим сигналом;
• обладнаний світловими приладами (по боках – помаранчеві світловідбивачі, позаду – червоний світловідбивач або ліхтар-блимавка, попереду – білий світловідбивач або фара/ліхтар).

Які вимоги до учасників?

Вік учасників заїзду обмежується лише чинними Правилами дорожнього руху: на території України рухатися по дорозі на велосипедах дозволяється з 14 років. Діти повинні брати участь з дозволу або у супроводі батьків. До заїзду не можуть бути допущені учасники у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Де їздять учасники?

Учасники велопробігу їздять дорогами міста. Вони не виїздять за межі міста, а також не пересуваються парками, скверами і тротуарами.

Чому учасники не їздять велодоріжками?

Маршрут велопробігу не проходить по існуючих велодоріжках через їх малу пропускну здатність, через переривчастість веломережі міста, а також через те, що ідея флеш-мобу –боротьба за права велосипедистів на дорозі.

Чи безпечно їздити на такі акції?

Заїзди “Критична маса” такі самі безпечні як і звичайна їзда по місту. Окрім того, їзда в колоні характеризується більш високим рівнем помітності велосипедиста, що знижує звичні ризики, а також інші учасники першими прийдуть на допомогу в разі потреби.

У нас із собою завжди є набір технічної допомоги (насос, ключі, шестигранники, плоскогубці, латки, запасна камера 26?, тощо), а також аптечка першої медичної допомоги.

Увага! Кожен учасник флеш-мобу Critical Mass Lviv несе персональну відповідальність за себе, своє здоров’я та свою поведінку на дорозі.

Ідеологія 

Критична маса (англ. Critical Mass) — велосипедна подія, що зазвичай проводиться в останню п’ятницю кожного місяця у більш ніж 300 містах по всьому світу. Ця ініціатива вважається частиною соціального руху.

Самотній велосипедист вразливий і беззахисний в потоці металевих коробок, що рухаються на великій швидкості. Йому складно відстояти свої права перед натиском автомобілістів. Катаючись ж у групі, велосипедист отримує набагато більше задоволення, бо відчуває, що він в оточенні однодумців і в більшій безпеці.

Метою події є популяризація велосипедного транспорту, привернення уваги автомобілістів до велосипедного руху в місті, привернення уваги міських чиновників до необхідності розвитку велосипедної інфраструктури, боротьба за екологічно чистий міський простір.

Формат

Учасники акції позиціонують ці події як спонтанні зібрання. Акція проходить у форматі, подібному до формату флеш-мобів. Велосипедисти спонтанно обирають напрямок руху та пересуваються містом колоною не порушуючи правил дорожнього руху. Саме тому, подібного роду події не потребують додаткових дозволів та узгоджень із місцевою владою та автомобільною поліцією.

Пересування критичної маси велосипедистів містом здійснюється у вигляді колони. Залежно від кількості велосипедистів, їх скупчення займає щонайменше одну смугу на дорозі. Проведення акції не має на меті блокування руху автомобілів, натомість учасники показують автомобілістам, що вони теж є частиною трафіку, такими самими учасниками дорожнього руху як і інші.

Структура

Львівська Критична маса не має постійного членства та керівництва. Попри наявність координаторів, успіх і перебіг заїзду залежить від кожного із учасників. Маршрути заїздів визначаються самими учасниками безпосередньо на місці збору перед стартом.

Символіка та гасло

Львівські учасники Критичної маси використовують прапори та інші атрибути із логотипом (людина, що тримає велосипед над головою).

Учасники акції їздять містом під гаслом "Ми не блокуємо дорожній рух — ми і є дорожній рух".

Кожен велопробіг завершується символічним жестом — учасники акції збираються під головним входом в Міську раду та піднімають велосипед вгору над головою.

Основні правила та рекомендації

триматись якомога ближче до правого краю дороги, не виїздити на середину дороги і не займати на проїжджій частині більше місця, ніж потрібно для пересування;

зупинятись на червоний сигнал світлофора;

пропускати пішоходів на пішохідних переходах;

не їздити по тротуарах;

показувати руками повороти та зупинку;

звертати увагу на дорожні знаки та розмітку;

тримати темп колони (не розтягуватись і не їхати надто швидко);

дотримуватись безпечної дистанції, аби не врізатись у велосипедиста перед вами, який загальмував;

використовувати звукові сигнали (дзвіночки, дудки);

не вступати в конфлікт з іншими учасниками дорожнього руху.

Соцмережі: 

Вконтакте

Фейсбук

Львів у новинах:

"Шахтар" образився на львівських фанатів: "Треба закінчувати грати на "Арені Львів" 

Запуск нічних маршруток на завершальному етапі: скільки коштуватиме проїзд 

На Львівщині затримали кухарів, які вночі вивозили продукти, призначені мобілізованим (відео) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах