Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників

Фото з сайту m.censor.net.ua

Фото з сайту m.censor.net.ua

Події
27 травня 2015 14:24

Львів’яни у соцмережах жартують, що львівські дороги перетворилися на річки. Через раптову сильну зливу надвечір, 26 травня, вода не встигала сходити у каналізацію та текла дорогами, подекуди досягаючи півметрової глибини.

Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників фото

Учасники туристичного клубу "Манівці" на байдарках неподалік парку "Погулянка"

Причини таких підтоплень комунальникам відомі – надто малий діаметр труб каналізаційних колекторів, куди стікає вода із дощоприймачів, які не розраховані на таку велику кількість води. Перебудувати ці комунцікації надто дорого, тому, очевидно, річки на вулицях Львова будуть щоразу, коли йтиме раптова злива. Під час ремонту вулиць це враховують і колектори міняють, але зробити ремонт доріг на всіх вулицях із заміною комунцікацій неможливо. 

Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників фото 1

Фото "Варта-1". Проспект Чорновола

Найбільше від зливи постраждав Шевченківський район Львова. А застуканими зненацька виявилися водії з автомобілями на дорогах.

Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників фото 2

Фото "Варта-1"

І хоча за даними департаменту цивільного захисту Львівської ОДА, за добу в місті випало 20 мм опадів, при середньорічній нормі 740 мм, півміста залило через раптовість зливи – дощ падав не більше 15 хвилин.

Як розповів ZAXID.NET речник ДСНС Львівщини Віталій Туровцев, хоч злива була й сильною, але великої шкоди для міста не завдала – рятувальники мали лише один виїзд, коли відкачували воду із підтопленого житлового будинку на вул. Тор’фяній, що в Шевченківському районі. Дощ залив тут 4 підвали.

Також було підтоплено житловий будинок та присадибну ділянку в Брюховичах.

Як повідомили у департаменті цивільного захисту ЛОДА, дощ затопив підвал нежитлового будинку медичної лабораторії. Воду довелося відкачувати. Загалом спеціалісти відкачали у Львові понад 1200 кубометрів води.

У прес-службі "Львівводоканалу" зазначили, що дощова каналізація хоч і приєднана до загального стоку, але дощоприймачі є на обслуговуванні райадміністрацій, які повинні періодично чистити їх.

"Наші колектори, які перекачують стічні води, справлялися і справляються зі своїм завданням – відкачуванням на очисні споруди побутових стічних вод", – розповіла ZAXID.NET прес-секретар ЛМКП "Львіводоканал" Уляна Горбата.

Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників фото 3

Фото "Варта-1"

За її словами, проблема в тому, що дощова каналізація приєднана до загальнозливної. Через те, що за короткий час випадає велика кількість опадів, вона переповнюється. А перебудовувати колектори на більший діаметр через те, що раз у рік випаде великий дощ, вважає вона, – це дуже затратно.

Такої ж думки дотримується і начальник комунального відділу Шевченківської райадміністрації Львова Володимир Шульга.

За його словами, проблема не у замуленості дощоприймачів, — їх чистять двічі на рік, а при потребі ще й позапланово, – а в тому, що вони приєднані до загального стоку. Усі дощоприймачі, яких на балансі Шевченківської райадміністрації є 1111, технічно справні.

"Весною після зимового періоду дощоприймачі почистили. Де були забиті колектори – провели динамічне промивання. У нас всі дощоприймачі технічно справні. Колектор водоканалу не встигав приймати великі потоки води, повідкривалися люки, вода почала виходити на поверхню. Діаметр колектора є надто малий", – наголосив Шульга.

Чому злива перетворила Львів на бурхливу річку: відповіді комунальників фото 4

На його думку, для уникнення подібних ситуацій потрібно міняти труби колектора на більший діаметр. Але зважаючи на те, що він знаходиться під дорожнім покриттям – це дуже дорого. При будівництві чи ремонті доріг це враховують, але перебудовувати добрі дороги ніхто не буде.

Додамо, що схожу погоду синоптики  прогнозують і на сьогодні. За інформацією Львівського регіонального центру з гідрометеорології, 27 травня зберігатимуться складні погодні умови – сильні дощі, в окремих районах сильні зливи, грози, пориви північно-західного вітру та шквали 17-22 м/с, подекуди град.

За матеріалами zaxid.net

Гроза у Львові:

Стихійне лихо: у Львові через зливу прорвало підземні води Полтви

Злива перетворила Львів у Венецію [фото]

Через грозу у Львові постраждала школа, попадали дерева та став електротранспорт (фото, відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах