Пиво прирівняли до горілки: що буде з львівськими пивоварнями?

фото з сайту www.youtube.com

фото з сайту www.youtube.com

Події
06 липня 2015 09:53

Власники малих приватних пивоварень у Львові розгублені – щоб мати змогу продати своє пиво відтепер вони мають заплатити державі півмільйона гривень за рік, що зробить нерентабельним їхній бізнес. У ще більшому шоці власники дрібних продуктових крамниць, що торгують пивом, - тепер їм щороку треба додатково платити ?8 тис. за ліцензію.

Вони очікували, що Верховна Рада пом’якшить ці вимоги, або й взагалі скасує. Утім два зареєстровані законопроекти  до 1 липня так і не дійшли до сесійної зали.

Наразі деякі місцеві виробники зупинили продаж пива, сподіваючись на депутатів і їх добру волю. А дехто навпаки продовжує торгувати, називаючи нововведення "плювком в обличчя малому бізнесу".

З 1 липня пивовари зобов'язані працювати за новими правилами, оскільки пиво з вмістом етилового спирту від 0,5% прирівняли до алкогольних напоїв.

До вже наявних сотень дозвільних документів для легальної роботи, пивоварам додали окремо ліцензування на оптову та роздрібну торгівлю. Вартість ліцензії на оптову торгівлю складає 500 тис. грн, на роздрібний продаж пива - 8 тис. грн з кожної торгової точки, незалежно від її обігу. Фактично пиво прирівняли до горілки, де така ж вартість ліцензій.

Перша ліцензія буде важким ударом для невеликих виробників, а друга - для роздрібної торгівлі. До слова, якщо у вас вже є ліцензія на продаж алкогольних напоїв, то окрема ліцензія на роздрібну торгівлю пивом не потрібна.

"Проблеми починаються від виробництва пива невеликими пивоварнями і до дрібних барів, яток, які торгують пивом. Тепер кожен підприємець, який продає пиво, повинен придбати касовий апарат і заплатити 8 тис. грн за ліцензію. Я підозрюю, що протягом першого півріччя багато людей, які займаються роздрібною торгівлею пивом, відмовляться від цього бізнесу. Традиційно буде торгівля з-під прилавка і широкий простір для роботи контролюючих органів", - коментує Ігор Шевельов, співзасновник Kumpel' Group.


"Плюнули малому бізнесу в обличчя"


Для Kumpel' Group нові правила означають не лише наявність ліцензії на роздрібну торгівлю, а й на оптову, тому що компанія має власну пивоварню.

"Це камерна пивоварня, але відвантажування пива власного виробництва на власні ресторани прирівнюється до оптової торгівлі, і, відповідно, потрібна ліцензія, яка коштує 500 тис. грн", - каже Ігор Шевельов.

За його словами, компанія збирає документи для отримання цієї ліцензії та готується брати в кредит гроші на її оплату. Пивоварня поки що працюватиме "на склад".

"Сподіваємося, встигнемо зібрати документи за тиждень-два. Доведеться брати кредит на ліцензію. Або ж чекати змін, відтермінування нових правил або їх зміни. Але поки збираємо документи. Іншого варіанту нема. Хіба закрити пивоварню, розігнати працівників і продавати обладнання", - говорить Шевельов.

Директор пивоварні "Баварія" у Пустомитах, що під Львовом, Андрій Жбадинський не стримує емоцій: "Плюнули малому бізнесу в обличчя. Поки не закриють, будемо працювати без ліцензії. А як закриють, то підемо на майдан і будемо вносити зміни до закону. Це винищення малого бізнесу. Звичайно, боїмося штрафів. Але ця ліцензія для нашого маленького підприємства – це кінець бізнесу, кінець усьому".

У "Холдингу емоцій "!Fest", в який входить ресторан-пивоварня "Правда", наразі припинили продаж пива у мережу крамниць "Good Wine", оскільки це вважається гуртовим продажем. "До цих нововведень ми продали їм велику партію. Щодо самого ресторану, то там продаємо пиво відвідувачам далі, оскільки для цього не потрібна ліцензія для оптової торгівлі", - каже керівник юридичного відділу холдингу Віталій Троць.

Чи отримувати ліцензію на оптову торгівлю у холдингу ще думають, оскільки слід порахувати, чи це буде вигідно. "У будь-якому випадку перед отриманням ліцензії на оптовий продаж пивоварня повинна пройти сертифікацію, атестацію, ліцензування. Я знаю лише одну таку пивоварню, яка спробувала пройти ці процедури, і те - їй було відмовлено", - каже Віталій Троць.


Скільки коштуватиме пляшка пива


Отримання дорогої ліцензії для малих пивоварень матиме наслідки для споживачів у вигляді різкого подорожчання продукції. "Якщо, наприклад, мова про гігантів, які виробляють декілька мільйонів літрів на рік, то для них ?500 тис. – це небагато. А якщо пивоварня виробляє 10 тонн пива в місяць, тобто 120 тонн на рік, то це подорожчання на понад 4 грн на літрі. Для маленьких пивоварень - це катастрофа. Вартість ліцензії - це в середньому 20% від собівартості пива", - пояснює співзасновник Kumpel' Group.

Крім того, каже Ігор Шевельов, тепер пиво не можна розливати і зберігати в пластиковій тарі. "Відповідно, маленькі пивоварні змушені будуть розливати пиво в скляні пляшки. Лінія обладнання на скляну тару коштує не одну сотню тисяч євро", - пояснює він.

Також в ціну пива закладуть витрати на ліцензію роздрібні продавці (по ?8 тис). А ще, нагадаємо, треба мати касові апарати плюс вартість акцизних марок (для пива міцністю більше 8,5%). Де брати останні, до речі, виробники не знають.

"Немає ніякого механізму, він не прописаний, яким чином замовляти ці акцизні марки, де їх купляти. Вже не можна торгувати без акцизних марок, але акцизні марки невідомо де купити. І знову ж таки, акцизні марки на пляшки, то одне. А як бути з кегами? На ньому має бути акцизна марка, причому до останньої краплі пива в кегу. Кеги "пітніють", є роса, і ця акцизна марка просто не буде триматись", - говорить Ігор Шевельов.

"На підприємствах, де виробляють алкоголь, є спеціальні пости "податкової", яка здійснює контроль за кількістю виробленого. У Львові є п’ять пивоварень. То, виходить, на кожній з них має бути такий пост, який би видавав, рахував ті акцизні марки?", - каже Віталій Троць з "!Fest`у".


"Маленькі точки закриються"


На запитання про необхідність ліцензії на роздрібну торгівлю пивом з 1 липня, продавці у львівських дрібних магазинах стверджують, що нічого не знають, і відмахуються від розмов з журналістами.

Натомість Роман Критко з Коломиї закрив дві торгові точки. "Без роботи залишилось 6 чоловік. Мені жаль, але по-іншому не може бути. Для того, щоб продовжувати працювати потрібно було на кожну точку по ліцензії та по касовому апарату, а також бухгалтер, який би слідкував і вів усі книжки, довідки, акти, звіти, які потрібні нашій "реформованій" податковій. Для того, щоб купити ліцензію, треба заплатити 8 тис. грн у рік, касовий апарат – 5 тисяч і щомісячні додаткові витрати у тисячу гривень, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Прикметно, що коломийський бізнесмен вважає винною у своїх бідах народну депутатку Ганну Гопко, яка і справді активно виступала за підвищення акцизів на пиво. Однак ініціатором законопроекту, ухваленого, звичайно ж, більшістю депутатів Верховної Ради, і який передбачає ліцензування продажу пива, є чинний прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Ліцензія для роздрібної торгівлі була зроблена заради наповнення бюджету. У цьому є математика. Якщо говорити про те, яке це принесе вплив на бізнес, то ми можемо втратити кілька тисяч торгових точок, для яких покупка ліцензії справа досить не підйомна", - прокоментував "ЛІГАБізнесІнформ" президент бізнес-підрозділу АВ InBev Україна і Росія Дмитро Шпаков.

Аналогічної думки дотримується і голова Української торговельної асоціації Ігор Кишко. "Маленькі торгові точки просто закриються, якщо навантаження на них не зменшити, а кіоски - це близько 10% роздрібного товарообігу", - говорить він.

Дрібні виробники та продавці пива сподіваються, що найближчим часом депутати таки внесуть зміни до законодавства, і їх бізнес зможе вижити. У парламенті зареєстровано два законопроекти про спрощення регулювання виробництва і обороту пива, однак на розгляд в сесійному залі вони ще не потрапили. 

Джерело zaxid.net

Львів у новинах:

На Прикарпатті посеред степу горів пасажирський потяг “Івано-Франківськ – Київ” 

Через ремонтні роботи десятки львівських будинків знову без світла

Поцелуй Антона: какой сегодня праздник и у кого именины 6 июля 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах