Чи безпечно їхати: ситуація на Закарпатті, у зв'язку з подіями в Мукачево

фото Громадське ТБ

фото Громадське ТБ

Події
13 липня 2015 11:39

Нагадаємо: 11 липня в м. Мукачеві близько 14 год. 20 озброєних осіб в камуфляжній формі з написами "Правий сектор" та відповідними наклейками на автомобілях з метою розподілу сфер впливу призначили зустріч місцевим жителям у одному з кафе йдеться в повідомленні обласної прокуратури.

Після цього вказані особи на грунті виниклого конфлікту розпочали стрілянину з вогнепальної зброї у вищевказаному закладі.

Працівниками міліції, які прибули на місце події, було заблоковано виїзд з кафе, після чого озброєні особи відкрили вогонь на ураження по працівниках органів внутрішніх справ з гранатометів РПГ 7, автоматів Калашникова, кулеметів ДШК та іншої вогнепальної зброї". хроніку подій читайте тут>>>

На дорогах в районі Мукачевого ОБСЄ зафіксувала підвищені заходи безпеки, у тому числі кілька контрольно-пропускних пунктів міліції.

Саме місце події заблоковано правоохоронними органами з міркувань безпеки, передає "Українська правда".

В 120 км на північний схід від Мукачева спостерігачі ОБСЄ вчора помітили конвой ВСУ, який прямував до Мукачева.  Він складався з 11 БТР, двох вантажівок з солдатами і одного бензовоза.

 


Як пройшла ніч


Ніч у Мукачеві пройшла спокійно, проте під ранок, близько 4:00 було чути поодинокі постріли, повідомляє "112 Україна".

Зараз на місці, де ймовірно переховуються учасники перестрілки з "Правого сектора", зосередилися кілька БТР і БММ "Козак". Також на місці присутні військові.

Рух на в'їзді в дачне селище Лавки під Мукачевим і досі заблоковано.

 


Двоє здалися


Учора ввечері двоє із заблокованих під Мукачевим бійців добровільно здалися і склали зброю.

- Вони співпрацюють з силами антитерористичного центру і допомагають провести переговори з іншими дванадцятьма хлопцями, які залишаються заблокованими силами АТЦ з метою закликати їх добровільно скласти зброю і дати можливість провести відкрите й справедливе розслідування вчорашньої трагедії в Мукачеві, - повідомив Антон Геращенко на Facebook.


Що говорить Правий сектор


"Правий сектор" діятиме "по-іншому", якщо конфлікт не буде вирішено політично, повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна" прес-секретар "Правого сектора" Артем Скоропадський.

- Ми під час війни з кремлівським режимом не хочемо внутрішніх конфліктів. Але, якщо нас змушують, якщо нас почали вбивати, у нас дві людини загинуло і зараз є неперевірена інформація, що, насправді, ще дві людини загинуло, ті які були поранені, вони померли. Це неперевірена інформація. Але на 100% є вбиті. Ми сподіваємося, що політичне керівництво країни піде на політичне вирішення цього конфлікту. Ми чекаємо відповіді від держави, якщо держава нам не відповість, то будемо діяти по-іншому, - заявив він.


Що говорить СБУ


СБУ гарантує справедливий розгляд, якщо всі бійці "Правого сектора", що прийняли участь в інциденті в Мукачево, здадуть зброю і почнуть співпрацювати з владою.

- Ми на постійному зв'язку з керівництвом "ПС", ситуація стабільна. Вирішувати проблему необхідно з урахуванням позиції всіх сторін. Продовження бойових дій ми не допустимо. Необхідно максимально прозорий розгляд, за участю громадськості, народних депутатів, щоб встановити всі деталі та обставини, через які був відкритий вогонь і загинули люди, - повідомив глава СБУ Василь Грицак у коментарі "Цензор.НЕТ".

 - Я багато часу провів на фронті і воював пліч-о-пліч з добровольцями. Ніхто не збирається "зачищати" патріотів. Ми виявили сьогодні двох поранених бійців "ПС" - їм надана вся необхідна допомога, вони переправлені до лікарні, стан стабільний. У держави є питання тільки до конкретних громадянам, які порушили закон. Ми повинні спільними зусиллями, якомога швидше, відновити хід подій і визначити відповідальність.

Кореспондент VG Львів, який побував на місці мукачівських подій на другий день, 12 липня, поділився власними враженнями від побаченого.

"Ще за декілька десятків кілометрів до Мукачева на державній дорозі Київ – Чоп почалась "тянучка". Попереду їхала військова колона, що складалася з БТР, БММ "Козак" і легкового автомобіля супроводження з "мигалками" без номерів. Всередині легковика було видно міцних молодиків. Прямо у відкритому люці БММ "Козак", обличчям до усього транспорту, який тягнувся за колоною, у балаклаві і з автоматом стояв боєць і міцно тримав зброю в руках. Згодом, колона з’їхала на узбіччя і нормальний рух транспорту відновився.

За декілька кілометрів від Мукачева нас зустрів міліцейський пост. Міліціонери в бронежилетах. Перевіряють, чи нема підозрілих осіб, заглядають в авто – пропускають далі. Перед в’їздом у місто – знову міліція, по головній дорозі в місто машин не пропускають, скеровують в об’їзд через Кольчино. Дорога погана, але нічого не поробиш.

Нарешті ми на місці. Шикарний спорткомплекс "Антарес" в оточенні таких же шикарних вілл. Зранку вуличка Лермонтова, на якій він розташований, тиха і безлюдна.

На кольоровій бруківці подвір’я ще чітко було видно доріжку з крові. Розпитуємо охоронця, що сталося.

– Та щось тут учора стріляли, панійко. Якісь розборки були. Але нікого не забили. Лиш один у реанімації. Тут ще нічого, то там на "червоній горі", показує рукою вбік, були розборки, машини попалили, райвідділок підірвали, кажуть. Але я точно не знаю, бо мене вчора тут не було. Я лиш нині на чергування заступив.

Перші перехожі, які нам зустрілися, теж дещо розповіли про інцидент. Боєць АТО Василь розповів, що на той час був поблизу у термальному басейні та чув кулеметну чергу, потім поодинокі вистріли, а потім два вибухи. Люди з сусідніх будинків все це чули, але навіть не виходили з хати, бо наїхало багато міліції і військових, то не наважилися випробовувати долю. Усі впевнені, що це місцеві "розборки", бо до Мукачева підходить аж чотири кордони з Європою і контрабанда сюди пливе, як нафта нафтопроводом "Дружба".

– То, каже місцевий житель Сергій, не могли ся поділити. Та й почалося.

Ще один мукачівець Олександр показав нам сліди від джипів, які залишили на маленькому грунтовому майданчику глибокі сліди – тут була "стрілка", каже він, а потім почалося ото все, про що люди говорять.

Пробуємо заїхати в ресторан "Магнат", де стоять обгорілі авто і збирались "рішали" - та ба! Там пост міліції, повертає всіх назад. У той самий час, як нам пояснювали, куди об’їжджати, до нас у машину попросився водій маршрутки, який повертався з роботи додому і пообіцяв показати дорогу.

Пан Ярослав розповів, що їх водіїв заставили вивозити до міста все населення з ближніх сіл, бо там неподалік засіли "правосеки" і з ними будуть розбиратись. То населення треба убезпечити.

– Я вам точно кажу, що отой весь "шорох" то через контрабанду. Дешеві сигарети у нас багатьоїх кормлять. Та не можуть ся поділити, бо то прибуток на мільйони, то кожен хоче бути главним. А чого б ся стріляли ще?

Про контрабанду і поділ куша від неї говорить усе Мукачево: в кафе, на вулицях,за філіжанкою кави.

Але в місті – на диво спокійно. Люди розслаблені, відпочивають та обговорюють місцеві події. Те, що наїхало повно міліції і військових їх трохи тривожить, та не вельми, бо неділя – а тут прийнято її шанувати і відпочивати. Тому повільно-спокійного ритму життя у Мукачево не вдалося порушити навіть заїжджим військовим і міліції.

Проте, коли надвечір, поверталися до Львова, тривожність ситуації почала відчуватися вже реально. Кількість міліції і військових на трасі зросла, а перед самим в’їздом до Львова на Стрийській і перед нею з’явилися на узбіччях шини і блокпости".

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах