Як і чому навчають поліцейських у Львові

фото з- сайту zaxid.net

фото з- сайту zaxid.net

Події
13 липня 2015 17:45

Львів — наступне місто після столиці, де буде втілено в життя реформу правоохоронних органів, а міліцію та ДАІ замінить поліція. 

25 червня здобувати знання почала перша частина майбутніх копів, 7 липня до них долучилася друга хвиля новобранців. Процес відбору в поліцію майбутнього вже пройшли 417 кандидатів. Загальна ж кількість поліцейських у місті дорівнюватиме тисячі. Навчальний процес триватиме близько двох з половиною місяців, отож на вулицях Львова нових патрульних можна буде побачити вже наприкінці серпня.
Навчання львівської поліції відбувається в одному з корпусів Львівського державного університету внутрішніх справ. Студенти опановують 25 дисциплін, серед яких: основи діяльності патрульної служби, адміністративна відповідальність, тактико-спеціальна підготовка, професійна етика, вогнева підготовка. Процес навчання доволі напружений: щодня у кожної групи по 4-5 пар, курс має 5 занять, на шостому вже іспит. Це, фактично, лише тиждень науки, пише  Львівська газета.

Як і чому навчають поліцейських у Львові фотоЗа словами викладача курсу "Права людини та верховенство права", кандидата юридичних наук Валентини Лук`янець, під час занять переважає інтерактивне навчання. "Студенти мають готові конспекти, тому ми майже нічого не пишемо. Пояснення матеріалу супроводжуємо слайдами. Для практичного застосування знань розглядаємо рішення Європейського суду з прав людини. Кожного заняття проводимо так звані "квізи" — невеличкі тести з попередньої теми", — розповідає В. Лук`янець про навчальний процес.
Викладачка вже брала участь у підготовці київських поліцейських. Про своїх студентів з обох міст вона якнайкращої думки: "Мені здається, що київські та львівські патрульні схожі між собою. Це саме та частина суспільства, яка хоче щось змінити та знає, як це зробити. Є прагнення, є високий IQ, є широкий світогляд".
Щоб вкладати знання у світлі голови майбутніх поліцейських, потрібно було пройти відбір. У викладача дисципліни "Права людини" мав бути досвід викладання курсу правоохоронцям та силовикам. "Мені дуже подобається працювати тут, — зізнається В. Лук’янець. — Я бачу зацікавлені очі людей, які мене розуміють. А якщо навіть і не зрозуміли чогось, то студенти радше 50 разів поставлять запитання й отримають відповідь. Тут немає таких, які прийшли витратити свій час чи подивитися, що це за програма".

Як і чому навчають поліцейських у Львові фото 1Хоча науковець і вірить, що реформа матиме позитивні результати, зазначає, що шлях до успіху не буде простим. "Проблеми будуть з тими людьми, які є частиною системи і які не хочуть якісних змін. Думаю, будуть і провокації, перевірки поліцейських. Але патрульних вчать тому, щоб вони виправдали очікування, які є у суспільства. Мені ж хочеться внести якусь частинку до загальної перемоги", — каже вона.
В. Лук’янець — не єдиний викладач з київської команди. Тактичну підготовку у Львові викладатиме майор міліції, старший дільничний інспектор у Сіверодонецьку Луганської області Олександр (свого прізвище попросив не називати. — "Газета"). 
"Ми — київська команда, й наші підопічні вже на вулицях. Трохи жаліються, бо складно, але ж робота не з легких. Особисто спілкуюся з ними і бачу, що особливих проблем немає. Отож наразі  результатом задоволені. Чесно кажучи, думав, буде трохи гірше. В мене от, наприклад, досвіду 15 років, а піти на вулицю виконувати функції ДАІ — не вийде, бо я в цьому абсолютно нічого не розумію", — зазначає він.
Імовірно, що після Львова Олександр з частиною київської команди викладачів поїде у Харків та Одесу, якщо буде відповідне рішення керівництва.  
А от Джон Монтаніо, один з інструкторів-американців, переконаний: підготовка поліцейського в Україні нічим не відрізняється від підготовки копа в Америці, адже вони роблять одну й ту ж роботу. "Це справді так, я був усюди. Саме тому, якщо українська поліція хоче будуватися за моделлю західних країн, це дуже просто влаштувати", — каже він. 
Схоже, в це вірять і самі студенти: серед майбутніх поліціянтів є представники найрізноманітніших професій. Тут можна зустріти й менеджерів, і лікарів, і будівельників, і навіть колишніх міліціонерів, які вирішили спробувати свої сили в новій іпостасі.

Як і чому навчають поліцейських у Львові фото 2Анна — менеджер готельного бізнесу й туризму, а також — молода мама, яка прийшла в поліцію після декретної відпустки ("Фізо було важкувато здати", — з усмішкою каже дівчина). Зізнається, що працювати в міліції хотіла ще зі школи. Але нині мрії досягнути легше: тут ламають стару систему, тож головним мотивом стало бажання реалізувати себе. 
Ще один студент — Роман — у недалекому минулому був міліціонером, працівником патрульно-постової служби. "Міліція має багато недоліків, — пояснює він свій перехід у поліцію. — До того ж будьмо відверті: тут приваблює і матеріальне забезпечення (від нас більше вимагають, але ми й більше отримуватимемо), і технічне забезпечення (те, що дозволить добре виконувати свої обов`язки). Також я дуже задоволений рівнем навчання. Сама методика викладання цікавіша, жвавіша".
За його словами, люди, які прийшли в поліцію, зробили це свідомо, тому викладаються на всі 100%. Чоловік не має сумнівів, що реформа буде успішною. "Ми — та сама критична маса, завдяки якій все вийде", — переконаний він.
Його колега за студентською партою Мирослав ще донедавна працював реаніматологом в обласній лікарні. Зміну лікарського халата на поліцейську форму в лікарні не зрозуміли, а завідувач не приховував скептицизму. Втім колишній медик хоче дати поштовх справжнім змінам, в які щиро вірить.

Як і чому навчають поліцейських у Львові фото 3"Багато хто говорить: "Ми змінимо країну". Але ж країну ніхто не може змінити, змінювати треба насамперед себе. І вже тоді, можливо, й країна поміняється", — упевнений Мирослав.
Навчання майбутніх копів відрізняється від типового для України освітнього процесу правоохоронців. Навчаються поліцейські не 4-5 років, а всього два з половиною місяці. Багато часу приділяють виробленню практичних навиків з тактичної, вогневої та фізичної підготовки. Нестандартно проходять також лекції: перед студентами вже є готовий матеріал, тож викладач може не витрачати час на диктування інформації. Крім того, процес інтерактивний: студенти постійно працюють між собою завдяки різноманітним формам роботи.
На реформу міліції в Україні покладають великі надії. Саме за її успішністю визначатимуть здатність нової влади реально змінити країну. Звісно, проблеми будуть. Але, як правильно хтось зазначив  у соцмережі: краще п’ять років помилок, ніж 50 років саботажу.

Всі світлини Володимира Дубаса.

Львів у новинах:

Отримай відповідь: чому центром Львова сьогодні проїхалася бронетехніка 

"Хата в Карпатах": безкоштовне житло, творчість, веганська їжа та штрафи за політичні розмови 

Міліція шукає очевидців ДТП, у якій загинув Владіслав Левицький 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах