Військовий комісар розповів про нові методи мобілізації на Львівщині

фото: loda.gov.ua

фото: loda.gov.ua

Події
13 серпня 2015 12:44

До середини серпня в Україні триватиме шоста хвиля мобілізації. Як вона проходить на Львівщині та у який спосіб військкомати оповіщують тепер військовозобов’язаних, - про це Гал-інфо поспілкувалося з львівським обласним військовим комісаром, полковником Миколою Садовським.

Як проходить шоста хвиля мобілізації на Львівщині?

Значно важче, аніж п’ята і попередні. Попри те, що кардинально змінилася ситуація із забезпеченням армії загалом і кожного військовозобов’язаного, зокрема, який мобілізується на військовий центр і у частини. Добровольців стає все менше.

Чи є такі, які все ж приходять у військкомат добровільно?

Є, але їх число менше, ніж під час перших хвиль мобілізації

Це люди молодого віку?

Ні, здебільшого, це дорослі свідомі люди, від 40 до 50 років.

Що отримує з обмундирування мобілізований шостої хвилі?

Нині випадки, коли всім селом збирали мобілізованому кошти на бронежилет, форму, взуття, тощо, -  поодинокі, хіба що за бажанням самої громади та мобілізованого. Скажімо, якщо він хоче бронежилет іншого взірця. Військо тепер добре забезпечено, і все, що належить солдатові відповідно до уставу, мобілізований отримує у повному обсязі.

На скільки виконується шоста хвиля мобілізації у відсотковому відношенні?

Скажу так: рівень виконання завдань не задовольняє мене, не задовольняє голову Львівської ОДА ,і ми над цим суттєво працюємо. Львівщина, звичайно, не пасе задніх, але і в передовиках не числиться. Під час шостої хвилі ми запровадили багато нових форм і методів для мотивації людей.

Що це за методи?

Скажімо, ми проводимо оповіщення через телебачення та газети. Зокрема, в місцевих газетах друкуємо звернення районних комісарів та обласного комісара. Пояснюємо людям, що наше найперше завдання - підтримати тих, хто на фронті. Ми не просто мобілізуємо людей, нам слід замінити тих, хто був мобілізований у третю чергу і тепер перебуває на сході. Ми не можемо їх там покинути! Вони вже відслужили, вони боронили нашу державу цілий рік! У вересні їх потрібно змінити.

Заступник голови Львівської ОДА Андрій Корнат разом із моїм заступником та групою офіцерів районних комісаріатів об’їхали всі райони... Вони  не просто проводили наради з керівниками, а зустрічалися з громадами сіл. Пояснювали, що є, наприклад, троє мобілізованих із цього села і їх треба поміняти. Звичайно, ми очікували більш вагомих результатів, але вони все ж таки є.

Окрім того, під час теперішньої шостої хвилі посилили відповідальність голів сільських рад та керівників підприємств. Станом на сьогодні відкрито 16 кримінальних проваджень щодо голів сільських рад та керівників підприємств. Ці люди, які не сприяють мобілізації, будуть покарані у законному порядку. Я вже не кажу про адмінпротоколи і штрафи.

До яких способів оповіщення військовозобов’язаних ви вдаєтесь? Були випадки, коли працівники військкомату вручали повістки за посередництва працівників ДАІ.

Це не заборонено законом. Людина, яка хоче йти служити, не звертає увагу де і як їй вручили повістку. У нас в Сокалі був такий випадок. Чоловік працює на шахті, прописаний в одному місці, а проживає в іншому, і він навіть не знав, що його шукають. Коли прочитав газету прийшов сам у комісаріат та сказав, що готовий іти служити. Це справді свідома людина.

А той, хто не хоче йти в армію, шукає різні причини – не так вручили, не так підписали.

Більше того, відповідно до закону, при оголошенні часткової мобілізації люди самі повинні прийти і уточнити всі свої дані, але така практика була занедбана за попередні роки.

Або ще один спосіб ухилитись від мобілізації. За час мобілізації в рази збільшилося число опікунів неповносправних людей. Звісно, ми теж розуміємо, як це робиться. Правоохоронні органи ці питання відслідковують і, звичайно, хтось понесе покарання. Якщо не тепер, то наприкінці шостої хвилі. Ми будемо доволити розбиратися із цим до кінця. І кримінальні провадження по головам сільських рад за перешкоджання законній діяльності ЗСУ ми теж доведемо до кінця. Своєю бездіяльністю люди перешкоджають заходам мобілізації. Голови сільських рад  по яких відкрите кримінальне провадження можуть забути про вибори у жовтні.

Назву один промовистий факт. У нас є села, де на обліку стоїть однакова кількість людей, наприклад по 100 осіб. При цьому одне село дало 20 мобілізованих за шість хвиль, а інше – жодного. Звичайно, що голови сіл,звідки нема жодного бійця, не працюють в цьому питанні як слід. Не виключено, що за певну винагороду. 

Чи мобілізують депутатів місцевих рад?

Так, ми проводимо і мобілізацію депутатів. Але мобілізованих керівників та народних обранців вже під час перших хвиль було небагато. На шостій це число кардинально не змінилося, але є багато голів сільських рад, є працівники РДА і навіть Львівської ОДА. Вони добровільно звернулися до нас, і ми їх мобілізували та направили у навчальні центри.

Чи багато зараз випадків, коли люди ухиляються від мобілізації і яка відповідальність їм загрожує?

Відповідальність, звісно, передбачена, але вона, як на мене, неадекватна тій загрозі, яка сьогодні стоїть перед державою. Складають адмінпротокол, фіксуть відмову від отримання повістки, опісля скеровують документи на примусовий привід у військкомат. Якщо знову людина ухиляється, то відкривають кримінальне провадження за статтею 336 - ухиляння від мобілізації.

У нас у судовій практиці такі люди отримують строк. Зокрема, цього року був випадок, коли двоє людей отримали строк 2 роки позбавлення волі. Ці люди, які мають кримінал, нехай умовний термін, але це тавро на все життя. Рано чи пізно все це завершиться і якою буде реакція його дітей, онуків? Коли Україна була у небезпеці, він пішов по криміналу, а не став на захист України. Як їм дивитися в очі, особливо тим хлопцям, які були там?

Чи відомі факти, коли бійці не повертаються з відпусток на фронт?

У нас таких фактів немає, але загалом такі випадки є. Якщо бійцю дали відпустку, а він не повернувся, то це вже дезертирство і за це він несе кримінальну відповідальність.

Як проходить демобілізація на Львівщині?

Третю хвилю мобілізованих мінятимуть у вересні. Усі демобілізовані з Львівської області стоять у нас на обліку. Вони до нас приходять, ми їм пояснюємо усі наші можливості з надання допомоги. У нас є єдине вікно, якщо комусь потрібна медична чи психологічна допомога, допомога з працевлаштування - все це розписується. Проблем у нас із цим немає. Ми оформляємо їм посвідчення учасника бойових дій, якщо вони з тих чи інших причин не отримали таку посвідку в частині.

Спільно з Львівською ОДА, службами соціального захисту у нас з кожним демобілізованим налагоджений зв'язок. Закріплена людина за кожним. Вона його супроводжує. Мінімум раз в тиждень приходять, щоб дізнатися про проблеми.

Демобілізованих будуть знову забирати в армію?

Через півроку це можливо, або - на бажання. Власне, є такі чоловіки, які, будучи демобілізованими, самі висловлюють бажання йти служити. Скажімо, в Жидачівському районі був випадок, коли демобілізувався один чоловік. Діти у нього неповнолітні, але він заявив, що наведе порядок у господарстві і знову піде служити і забере із собою дружину. Він сказав, що за дітьми є кому дивитися.

Варто розуміти, що коли мобілізований підписує контракт, то солдат отримує 8 мінімальних зарплат, сержант – 9, офіцер – 10 - як одноразову грошову винагороду.

Чи буде сьома хвиля мобілізації?

На своєму рівні ми спрогнозувати це не можемо. Це компетенція Генерального штабу. Все залежить від ситуації на сході. В останні дні ми бачимо напружену обстановку. Відтак, Генштаб може запропонувати Президенту або продовжити шосту хвилю мобілізації або оголосити сьому. Наразі мова про це не йде.

Чому галичани не хочуть іти служити?

Той, хто вважає своїм святим обов’язком захищати Батьківщину, свою рідну землю, він вже побував у війську чи в АТО, або є тепер. Решта ж, вочевидь, думає, що Донецьк та  Луганськ далеко, і що до Львова ворог не дійде. Кажуть таке: от коли небезпека нависне над Львовом, то тоді підемо служити.

А тим часом люди шукають різні способи, щоб ухилитись від мобілізації,  і при цьому розказують про свій патріотизм.

Але найголовніше, що нам треба зробити негайно, - це поміняти тих, хто вже рік несе службу на сході.  І патріотизм на словах тут не допоможе.

Більше того, нині спостерігаємо таку тенденцію, що чоловіки стають жіночними, а жінки - мужніми та хоробрими. До речі, близько 40% тих, хто підписав цього року контракт, – це жінки. Виходить, жінки готові боронити свою країну, а чоловіки ховаються за їхніми спинами.

Львів у новинах:

На Львівщині списки ухильників від мобілізації публікують у соцмережах

Пам'ятка львів'янину: що потрібно знати про шосту хвилю мобілізації

На Львівщині чоловіка ув'язнять на три роки за ухилення від мобілізації

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах