Скільки коштує зібрати першокласника у Львові

Фото взято з сайту www.liveinternet.ru

Фото взято з сайту www.liveinternet.ru

Події
28 серпня 2015 09:38

В останні дні серпня немає важливішого клопоту, ніж підготувати своє чадо до нового навчального року. Журналісти перевірили, скільки доведеться витратити на школяра цього року, пише Сьогодні.


Навіщо п'ять пар взуття?


Отже, почнемо з взуття. Виявляється, першокласникові, майже як першокласному менеджеру крутої фірми, потрібно мати до п'яти пар взуття на один сезон. Перше - це змінне взуття, в якому дитя проводить всі уроки і перерви. Воно повинно бути на гумовій підошві, щоб, дитина, розганяючись на перерві, не падала, а також з відкритим верхом і шкіряною устілкою. Ще одна умова - відсутність шнурівок, оскільки не всі шестирічки вміють швидко і міцно зав'язати вузли.

Оптимальна вартість такого взуття - 150-200 гривень у магазині, дуже гарної якості від вітчизняних виробників. Що стосується асортименту на ринку, то "змінку" можна знайти і за 60 гривень. Однак, запах гуми, відбиває всяке бажання їх купувати. Виробник, як правило, Китай.

Скільки коштує зібрати першокласника у Львові фото

Далі "кеди" або тапочки для фізкультури. Вони повинні мати закритий верх і добре охоплювати ніжку, підошва теж гумова, але трохи вища, ніж у звичайних тапочках. І, звичайно ж - застібка на блискавці або липучці. Вартість таких в магазині - від 200 гривень і вище, але вибір перевершує всі очікування: в клітинку, з люрексом, українською вишивкою та іншими витонченими аксесуарами. На ринку теж великий вибір подібних за ціною від 130 до 160 гривень. А за "чисто пацанячі" кросівки, з крутою рельєфною підошвою на тому ж ринку беруть не менше 300 гривень.

Для щоденних походів у школу з дому і назад потрібно мати "ходові" добротні туфлі, бажано темного кольору. Вартість туфельок зі шкірзамінника на ринку - від 250 гривень. Але багато батьків вдаються до послуг комісійних магазинів, де, за ті ж гроші можна купити шкіряні, виробництва країн ЄС. Адже нога у дитини росте дуже швидко і малюк, навіть попри всі старання, не встигає "знищити" якісні туфлі якоїсь із відомих фірм.

Скільки коштує зібрати першокласника у Львові фото 1

І ще одне - "парадне" взуття. Як це не смішно звучить, але до першого вересня дитині варто мати ще й туфлі  "на вихід", світлого кольору, які знадобляться для виступу на різних ранках, святах, і звичайно ж - для свята "першої лінійки". Вартість таких туфель в магазині стартує від 500 гривень, в комісійному - від 180. На ринку пара парадного взуття, але з дермантину, коштує близько двох сотень.

А де ж п'ята пара взуття? Та ось: в сучасному світі багато діток у свої шість-сім років завантажені більше, ніж апатичні дорослі. Секції з футболу, хокею, спортивної гімнастики, плавання, школа бальних танців або балету вимагають додаткових фінансових витрат. Приміром, пара хлоп'ячих туфель для бальних танців - 570 гривень, бутси для занять футболом - від 600 до 800 гривень. Найдешевше з спецвзуття - це гумові шльопанці для занять у басейні, гривень за 30-50. Але можна заощадити і віддати дитину на карате, де майже всі займаються босоніж.

Разом: 1200


Шкільна форма - де і скільки


Плавно переходимо до основної частини придбань - шкільної форми. Для дівчаток - це спідниця, піджак або сарафан, для хлопців - піджак та брюки. До всього - кілька сорочок, водолазок і кофтинок з бавовни.

Отже, форма для першокласника (піджак і нижня частина) на ринку або в оптовому магазині обійдеться в середньому в 500 гривень. Як правило, вся вона зшита з напівсинтетичної тканини, і не відрізняється особливою якістю. Тим, хто не звик розмінюватися на дрібниці, доведеться віддати всі 900, але тканина тут більш добротна і не так швидко почне лоснитися.

До комплекту, ще декілька сорочок, обов'язково біла і нейтрального тону, в колір костюма. За одну таку, з бавовняної тканини, доведеться викласти 150-200 гривень. Крім цього, необхідна водолазка або кофта з рукавами, яка обійдеться, як мінімум в 100 - 150 гривень. Вартість цих речей у Львові, як на ринку, так і в дитячому магазині приблизно однакова. Звичайно, можна знайти водолазку і за 60 грн, а форму - за 200, але для цього треба їхати далеко, на дешеві оптові ринки, як, наприклад, в місті Хмельницький.

Скільки коштує зібрати першокласника у Львові фото 2

Ще одна значна дрібниця - колготки для дівчинки і шкарпетки - для хлопчиків. Таких треба мати хоча б п'ять пар, плюс парадні - білі. Ціна однієї пари колготок для першокласниці - 50-70 гривень. Для хлопчика доведеться викласти 25-30 гривень за пару шкарпеток.

Обов'язковий атрибут для кожного першокласника - вишиванка. У Львові на ринку таку можна придбати за 200-300 гривень, адже без неї не обійдеться жодна урочистість або ранок.

На закінчення створюємо "спортивний образ" - костюм для уроків фізкультури. Середня вартість такої покупки 300-400 гривень. Для дівчаток молодшої школи стало модним купувати костюми з тканини типу "оксамит", розшитої квітами та іншими химерними візерунками. Є і широкий вибір традиційних фасонів з плащової або щільної бавовняної тканини. Ціна - від 300 до 600 гривень, як для школярок, так і сильної половини.

Разом: 1900 гривень


Портфель та інші атрибути "дорослості"


За хороший портфель для першокласника батькам доведеться викласти до 500 гривень. Він повинен бути легким, з твердою ортопедичною спинкою і, звичайно ж, яскравим, з машинками або принцесами.

Всі фото http://www.segodnya.ua/

Всі фото http://www.segodnya.ua/

Для наповнення портфельчика потрібно придбати цілу купу канцтоварів: щоденник, зошити, ручки, фарби, лінійки, альбом для малювання, пенал та інше. Враховуючи, що набір фломастерів вартує 50-80 гривень, коробка олівців з 12 штук - 40-50 гривень, а десяток зошитів на 18 аркушів - 35 гривень. Крім цього, нерідко в школах потрібно придбати для першокласників спеціальні зошити, приблизно за 150 грн. В результаті, на різні необхідні дрібниці з бюджету піде ще приблизно 500 гривень.

Разом: 1000 гривень


Загальна сума


У підсумку приблизних розрахунків цього року на першокласника середньостатистичній сім'ї доведеться витратити як мінімум 3500 - 4100 гривень. Тут ми не враховували покупку парти, настільної лампи та інших речей, необхідних для комфорту маленького школяра.

Люди жартують, що з таким бюджетом раніше можна було й заміж вийти, а сьогодні - тільки в школу, на лінійку.

Ще новини Львова

Через затори мерія радить мешканцям Львова пересідати на міський транспорт

Постраждалим від вибуху у Львові міліціонерам дадуть 155 тисяч на лікування

Львів’яни-учасники АТО матимуть ID-картку: як отримати та що вона дає

В центрі Львова збиратимуть одяг для дітей-сирот: що й куди нести

Хто ще хоче працювати в поліції: стартує ще один відбір курсантів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах