Каретний бізнес: в яких умовах утримують коней львівські фірмани

Новина - Події - Каретний бізнес: в яких умовах утримують коней львівські фірмани

Новина - Події - Каретний бізнес: в яких умовах утримують коней львівські фірмани

Події
11 вересня 2015 11:37

Цього тижня, каретний бізнес Львова опинився в епіцентрі скандалу.

Все почалося із того, що 6 вересня на проспекті Свободи впав кінь, який перевозив карету. Свідками цієї події стали десятки львів'ян, які проходили повз в цей момент. Люди побачили, як кучер почав штовхати тварину, аби вона звелась на ноги. Тварина підвелася, однак трималася на ногах невпевнено. Чоловік сказав, що замінить травмованого коня на нового. Обурені люди почали вимагати, аби у Львові взагалі перестали їздити карети.

До слова, це не перший випадок, коли у Львові травмуються коні. Так, у 2013 році на проспекті Свободи, поруч з пам'ятником Шевченкові, впав кінь, запряжений у фіакр. Тоді тварина розтягнула м'яз ноги і пошкодила плече. У 2011 році на проспекті Свободи взагалі кінь загинув. У 2014 році кінна карета потрапила в ДТП. Звісно, частину львів'ян каретний бізнес і тоді обурював, але цього разу словесною перепалкою та обурення вдома “на кухні” ця справа не закінчилась.

Львів'яни почали підписувати електронну петицію до мера Львова, Андрія Садового, аби той припинив жорстоке знущання над тваринами і , можливо, навіть заборонив каретний бізнес. За день петицію підпило понад 1 тис. мешканців міста, інформує 032.

Згідно з минулорічним рішенням виконавчого комітету Львівської міської ради, надавати послуги з перевезення кінними каретами та колясками в центрі Львова дозволили двом приватним підприємцям до 1 травня 2016 року.

Відтак, каретним бізнесом у Львові володіють ПП "Каретний двір" Валентини Банас та ПП "Кінні карети" Василя Литовченка. Кінь останнього власне і впав у центрі Львова, 6 вересня.

Підприємець Валентина Банас розповідає, що від падіння коня не застрахований ніхто. Таке іноді трапляється, головне, аби кучер вчасно відреагував.

“Коли кінь падає, його треба одразу відчепити ремені, аби тварина зуміла встати. Якщо цього не зробити, то кінь він не зможе встати, бо прив'язаний ременями до карети і є в упряжці. Тварині потрібен ривок. Якщо їй це не вдалося зробити, то вона не встає, а лежить, що і можна було спостерігати в неділю ” - каже Валентина.

І хоч, кінь, який впав у центрі Львова 6 вересня не належить жінці, а її конкуренту, Валентина розповідає, що такий випадок може негативно вплинути на діяльність каретного бізнесу у місті загалом.

“Мене уже викликали в міськраду. Ні нам, ні місту не потрібна така реклама. Зараз усі вигукують - заберіть коні з міста, але куди їх віддати? Ця порода не може працювати в селі невже нам здавати їх на м'ясо? ”, - говорить Валентина.

Жінка уже 12 років займається каретним бізнесом і зізнається, що і в них трапляються випадки, коли кінь може травмуватись.

“У мене 15 коней торійської породи. Вони різного віку, найстаршій буде 23-24 роки. Працюють по 8-10 годин в добу у святкові дні, у будні дні — тільки по замовленнях. Травми трапляються досить часто. Там кінь погано став, там вирвав підкову по трамвайній колії, може простудитися, але ми одразу їх лікуємо. Коні, як люди, теж хворіють і можуть впасти - це потрібно розуміти”, - зазначає пані Валентина.

Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 1

Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 2

QOyhuR3CX_g

На фото: паспорти коней. Джерело: 032.ua

Іван Олексин, кучер зі стажем розповідає, що з конями працює усе життя і їздити в центрі доволі складно.

“В центрі міста треба постійно бути уважним, часто машини "підрізають", слизька бруківка, багато людей. В туалет вони ходять у мішки і прибираємо за них. В центрі міста ми їх не годуємо, тільки даємо воду коли потрібно, аби втамувати спрагу”, - говорить Іван Олексин.

Чи правильно вчинив кучер коли штовхнув тварину? Одні говорять, що так, інші - засуджують вчинок чоловіка.

Кучер Іван, висловлює припущення, що вчинок кучера можливо був командою для тварини.

“Це була команда для підйому. Тварина була в шокована, вона не сподівалась, що впаде. Кучер стукнув її, аби та піднялась. Буває таке, що до їх треба легенько стукнути або підвищити голос. Кучері постійно працюють з конями, не думаю, що у нього була агресія до нього. В цій ситуації він намагався якомога швидше підняти коня”, - говорить Іван Олексин.

Ось, як виглядає місце, де утримують коней на підприємстві “Каретний двір”:

UrMeuH-yWDo

Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 5Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 5Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 5Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 5Каретний бізнес у Львові: в яких умовах утримують коней (ФОТО+ВІДЕО) (фото) - фото 5

P.S наразі нам не вдалося зв'язатися із ПП "Кінні карети". Але незабаром ми спробуємо показати Вам в яких умовах і там утримують коней. 

Львів у новинах: 

До нового "Ашану" у Львові будуть ходити чотири безплатних маршрутки (графік)

Трамвай на Сихів: виконано 90% роботи

Сьогодні до Львова завітає Перша леді

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах