Львів'яни на пенсії зубрять англійську та вивчають психологію

фото з сайту kp.ua

фото з сайту kp.ua

Події
30 вересня 2015 15:02

 

З виходом на пенсію з'являється більше часу для себе. "Комсомолка" дізналася, як провести його з користю.


English - для подорожей і спілкування з онуками


Одні з найпопулярніших курсів серед львівських пенсіонерів - іноземні мови. Тут теж вчать за рівнями - хтось починає з алфавіту, а хтось - з більш складних завдань. У мовних школах відзначають, що найчастіше "ті, кому за" приходять вчити мову заради спілкування з онуками, які народилися за кордоном і англійською говорять краще, ніж українською або російською.

- Серед львівських пенсіонерів користується попитом не тільки вивчення англійської мови, але й польської, - розповів "КП" в Україні "керівник Львівського Університету третього віку Ігор Островський. - На пенсії у людини з'являється більше часу, щоб подорожувати. Так-так, львів'яни похилого віку примудряються їздити за кордон, наприклад, до тієї ж Польщі. А от цього літа деякі наші "студенти" побували в Німеччині. І саме англійська мова допомагає їм порозумітися в іншій країні.

Викладачі англійської в один голос запевняють: пенсіонери куди більш старанні учні, ніж молодь. У житті не прийдуть на урок, не виконавши завдання. І з задоволенням рахують кількість вивчених слів.


Де вчитися


Мовні групи Львівського Університету III віку, тел. (032) 237-86-60 (с10.00 до 14. 00). Навчання - безкоштовне.

Мовні групи при ГО "Самопоміч", тел. (032) 297-10-00.

Навчання - безкоштовне.

Комп'ютери - безкоштовно, і корисно

Напевно, найпопулярніші серед львівських пенсіонерів курси - комп'ютерні. Вчать тут найбільш корисних речей, починаючи з азів: як вмикати комп'ютер і користуватися мишкою, працювати в текстовій програмі Word, шукати в інтернеті потрібну інформацію і спілкуватися в соцмережах і Skype.

- Найбільше наших "учнів" цікавить пошук інформації в Інтернеті, - посміхається співробітниця однієї з львівських громадських організацій Наталя. - Усім премудростям комп'ютерної справи відвідувачів старшого віку навчає педагог раз на тиждень. І, повірте, відбою від охочих записатися на навчання немає. У нас є 5 груп по 10-20 осіб. Один урок триває півтори години. Займаються двічі на тиждень протягом місяця.

Найкорисніший навик, за визнанням учнів курсів, спілкування в соцмережах. На курсах разом з викладачами вони створюють пошту і сторіночки, шукають однокласників і одногрупників. Але є й винятки.

- Комп'ютер замінив мені стару друкарську машинку, - розповіла випускниця одних з комп'ютерних курсів Львова Софія Миколаївна. - На курсах навчилася користуватися цим дивом техніки і тепер не тільки підробляю на дому складачкою текстів одного з місцевих видавництв, але й сама почала писати книгу!

Виявляється, у Львові пенсіонери навчитися комп'ютерній справі можуть на курсах на вибір, до того ж безкоштовно або за символічні гроші.


Де вчитися


Львівський Університет III віку, тел. (032) 237-86-60 (с10.00 до 14. 00).

Навчання - безкоштовне.

Комп'ютерні курси для старшого покоління при ГО "Самопоміч", тел. (032) 297-10-00. Вартість навчання - безкоштовно.

ГО "Золоті Роки", тел. (097) 209-99-80 - благодійний внесок 100 грн. / На рік.


Йоги і моржі


Мадонна змогла - і ми зможемо! Львівські пенсіонери із задоволенням стають в складні асани і вчаться правильному диханню на заняттях йогою. У деяких клубах навіть є спеціальні групи для "тих, кому за".

-Звичайно ж, заняття йоги прекрасно підходять для людей старшого віку, - розповіли співробітники студії йоги Сергія Пляшечка у Львові. - Головне - знати міру і не поспішати ставати в складні пози. Середній вік нашої старшої групи - 50 років. Ходять люди і старші, в основному, жінки. Відвідувачі похилого віку працюють у своєму ритмі. Але, повірте, показують прекрасні результати. Тому радимо пенсіонерам не боятися, зібратися і прийти на заняття.

Зміцнити здоров'я можна і в ГО "Здорова Україна". Саме зараз в організації створюють клуб любителів моржування.

-Під Львовом є пенсіонери, які займаються таким видом оздоровлення, - розповів "КП" в Україні "керівник ГО" Здорова Україна "Олексій Гарон. - І ми всіляко намагаємося згуртувати людей в цій справі, адже новачки не знають всіх правил моржування. Пам'ятаю, як в один з морозних січневих деньків учасники нашого клубу купалися на Левандівському озері. До нас підійшла 70-річна бабуся, яка попросила прийняти її в ряди моржів і навіть збиралася прямо в цей момент вперше зануритися у водоймі. Тоді ми бабусю відрадили, але запросили до нас у клуб.

До речі, статистика стверджує, що 75% завзятих купальщиків роблять перші кроки в моржування, вже переступивши рубіж 55-річного віку! Причому налаштовані такі плавальщики серйозно - 90% новачків на довгі роки пов'язують своє життя з моржуванням. До речі, приблизно 60% моржів - жінки.


Де вчитися


Львівський Університет III віку, тел. (032) 237-86-60 (с10.00 до 14. 00). Вартість занять у групі фізичної культури - безкоштовна.

Студія йоги Сергія Пляшечка, тел. (067) 754-39-68. Вартість абонемента на 12 занять -350 грн., 8 занять - 300 грн.

ГО "Здорова Україна". Сайт 1zu.org.ua. Організація створює клуб любителів моржування і запрошує до своїх лав абсолютно безкоштовно.

Львівські шанувальники системи гартування Порфирія Іванова збираються на Левандівському озері по неділях взимку близько полудня.


Про співи та психологію


Майже рік у Львові існує хор "Золоті Літа". Всі учасники - люди поважного віку.

-Колектив у нас чудовий, вже було більше 40 виступів, - розповіла "КП" в Україні "керівник ГО" Золоті Роки "Людмила Гришко. - Репертуар різноманітний, від народних пісень до авторських. Репетиції проводимо двічі на тиждень, у зручний для учасників час . І, звичайно ж, запрошуємо всіх бажаючих до нас співати, особливо чоловіків, голосів яких дуже не вистачає колективу.

Також пенсіонерів та пенсіонерок чекають у психологічно-комунікаційної школі "Пізнай себе". На заняттях фахівці вчать психології, типів темпераменту, проводять тренінги щодо поліпшення пам'яті, оздоровчу гімнастику, глинотерапію і т.д. Також у школі проводять зустрічі з цікавими людьми.


Де вчитися


ГО "Золоті Роки", тел. (097) 209-99-80 - благодійний внесок 100 грн. / На рік.

А  тим часом

Пенсійне посвідчення - як пропуск на заняття

Вже кілька років у Львові працює Університет третього віку. Приймають сюди тільки з 55 років, за пенсійним посвідченням, а всі заняття - безкоштовні.

- Пенсіонери до нас ходять із задоволенням, більш старанних студентів ще пошукати треба, - розповів керівник Львівського Університету III віку Ігор Островський - Зараз у нас трохи більше двох сотень студентів.

У нинішній навчальній програмі: англійська, німецька та польська мови, курси комп'ютерної грамотності, історія Стародавнього Сходу, психологія, оздоровчі програми, психотерапія. Студенти Університету третього віку відвідують усілякі екскурсії по місту, ходять в театри, подорожують по історичних місцях рідного краю. Незважаючи на насичену навчальну програму, учні встигають брати участь в аматорських гуртках - співають, танцюють, займаються рукоділлям.

-Однак найбільше студентів цікавить група фізичної культури, де педагоги вчать їх стежити за своїм здоров'ям, - повідомив Ігор Островський. - Тут, під наглядом фахівців, виконують ряд фізичних вправ. Найбільше львівських пенсіонерів цікавить йога і гімнастика, яких навчає узбецький фахівець з альтернативної медицини Норбеков.


Де вчитися


Львівський Університет III віку, тел. (032) 237-86-60 (с10.00 до 14.00).

Навчання - безкоштовне.

Львів у новинах:

Стало відомо коли у Львові розпочнеться опалювальний сезон 

Що відремонтують у Шевченківському районі Львова цьогоріч: перелік

Яким буде індустріальний парк у Рясне-2 (Відео)  

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах