У Львові почали вакцинувати дітей від поліомієліту: що треба знати батькам

фото з сайту goloskarpat.info

фото з сайту goloskarpat.info

Події
28 жовтня 2015 09:26

Від учора в медичних закладах Львова почали вакцинувати дітей у рамках додаткової імунізації від поліомієліту, що проходитиме у три етапи і триватиме до 29 січня 2016 року.

Читайте ще: Вакцину від поліомієліту Львівщина одержить в числі перших 

Заступник головного лікаря охорони материнства і дитинства Комунальної 4-ї міської клінічної лікарні Віра Капрусь розповіла Tvoemisto.tv про особливості цього процесу.

"Це має бути три етапи додаткової імунізації проти поліомієліту. Вже минув один тиждень першого етапу. У цей час вирішували організаційні питання, складали списки, які діти підлягають вакцинації проти поліомієліту, тощо. Минулого тижня ми отримали вакцину: оральну (у вигляді крапель) та інактивовану (у вигляді ін’єкцій).  Ці вакцини французького виробництва нам закупило "Unicef" на кошти у розмірі 3 мільйони доларів, які виділив Канадський Уряд. Тому вони є якісні.

Перший етап імунізації триває три тижні до 6 листопада. У цей період вакцинуватимуть дітей від 2 місяців до 6 років. Діти, які не мали іще жодного щеплення від поліомієліту, перше щеплення будуть отримувати вакциною ІПВ (ін’єкційно), всі інші діти (котрі отримували вакцину від поліомієліту раніше, згідно календаря) до 6 років будуть отримувати ОПВ (у вигляді крапель). Після першого етапу буде 30 днів перерви.

Другий етап вакцинації буде розпочинатися 7 грудня і триватиме до 18 грудня. У цей період також щеплюватимуть дітей віком від 2 місяців до 6 років. Тобто ті діти, які отримали у першому етапі або ІПВ, або ОПВ, далі підлягають вакцинації проти поліомієліту живою оральною вакциною.

Після 30-тиденної перерви 18 січня розпочнеться 3 етап імунізації, що триватиме до 29 січня. На цьому етапі вакцинуватимуть дітей від 2 місяців до 10 років. У третьому етапі ми робитимемо щеплення ОПВ (по 2 краплі кожній дитині)", – каже Віра Капрусь.

Також лікарка розповіла, що діти, яким, наприклад, тільки виповнюється 2 місці у середині процесу імунізації, можуть отримати ІПВ (першу ін’єкційну вакцину) у період перерв між етапами та продовжити щеплення разом з іншими дітьми на наступних етапах.

ІПВ є, фактично, підготовчим етапом для додаткової імунізації проти поліомієліту. Тому, якщо у першому раунді дитина захворіла чи мала інші протипоказання, то вона може отримати ІПВ у перерві між етапами і продовжити вакцинацію у наступному етапі. Бо між щепленнями повинна бути перерва не менш ніж 14 днів.  В ідеалі кожна дитина має отримати три щеплення упродовж усіх етапів додаткової імунізації проти поліомієліту.

Довідка. Поліомієліт – це інфекційне захворювання, при якому уражається центральна нервова система, шлунково-кишковий тракт і лімфатична система. Хвороба є найпоширенішою причиною виникнення у дітей фізичних недоліків. Вірус поліомієліту, потрапивши в організм, проникає в нервову систему через кров, уражає різні відділи, переважно рухові клітини спинного мозку, а також рухові корінці, які відповідають за рухи. Він поширюється повітряно-крапельним шляхом (чхання, кашель) або за типом кишкової інфекції (через фекалії хворого). Основний засіб профілактики хвороби – вакцинація дітей.

Львів у новинах:

Новий власник перетворить львівську Фабрику повидла на культурний центр

Щойно покладену бруківку в центрі Львова вже зривають 

Рясне-2 і Рясне-1 з’єднають велодоріжками з центром Львова 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах