Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Новина - Події - Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Новина - Події - Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу

Події
29 жовтня 2015 16:01

Лікар Олександр Рильцов розповів Vgorode.ua про те, як не підхопити вірус, тестах на грип та неефективності популярних ліків.


"Це не вірусне, просто перемерз": про те, чи може бути простуда без вірусу


ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція). яка спричиняється вірусами, ГРИП - це ГРВІ викликана вірусом грипу.

Чому ГРВІ називають простудою? Мабуть, від прояву ГРВІ  лихоманкою (морозить) і зв'язку ГРВІ з холодом і холодною порою року. "Перемерз" - це переохолодився. Саме переохолодження захворювання зазвичай не викликає, за винятком тих випадків, коли від переохолодження загострюється хронічна бактеріальна інфекція. Припустимо, є хронічний тонзиліт. Від переохолодження він може загостритися.

Механізми цього впливу - вплив на імунітет, тонус судин носоглотки, реактивація прихованої (латентної) інфекції.

У тих рідкісних випадках, коли клініка ГРВІ йде від бактерій, антибіотик потрібен тільки при наявності критеріїв бактеріальної інфекції. Наприклад, нейтрофільний лейкоцитоз в загальному аналізі крові.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото


Про правильне лікування


Лікування ГРВІ може бути тільки симптоматичне - тобто полегшення неприємних симптомів без впливу на природний перебіг хвороби і профілактику ускладнень. Наприклад, можна збити високу температуру, вгамувати сухий кашель протикашльовим препаратом або полегшити відхаркування при вологому кашлі. Основні заходи лікування ГРВІ: часто і багато пити чаї, настоянку трав, прохолодне вологе повітря в кімнаті, 0,9% натрію хлориду розчин в ніс, відпочинок.

Лікар потрібний для виключення хвороб відмінних від ГРВІ / грипу та ускладнень.

Природний перебіг ГРВІ, незалежно від лікування, невблаганно  минає, реальної профілактики ускладнень немає.


 Як відрізнити грип від ГРВІ


ГРВІ - це ряд гострих вірусних захворювань дихальних шляхів, що викликаються різними вірусами: риновірусом, аденовирусом, респіраторно-синцитіальним вірусом, вірусом парагрипу, коронавірусів та іншими.

Грип - це ГРВІ, викликане вірусом грипу. Чому ж зазвичай грип виділяють з усієї групи ГРВІ? По-перше для нього характерно виникнення епідемій, що охоплюють велику кількість людей. У -других, грип зазвичай протікає важче, частіше дає ускладнення.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 1

Особливістю грипу є те, що захворювання звалює вас відразу, а не поступово.

Температура при грипі набагато вища, ніж при інших ГРВІ, нерідко термометр показує 39 градусів вже на початку захворювання. Якщо у вас практично немає симптомів інтоксикації: лихоманка, рясне потовиділення, сильний головний біль, білю в очних яблуках, при спробі перевести погляд на інший предмет, світлобоязнь, запаморочення, ломота у м'язах і суглобах - це, швидше за все, не грип.

При грипі, зазвичай, не буває сильної нежиті. Для неї більш характерна невелика закладеність носа, починаючи з другого дня хвороби. При грипі зазвичай виникає болісний кашель і біль за грудиною по ходу трахеї на 2-у добу хвороби.

При інших ГРВІ кашель зазвичай проявляється з самого початку захворювання і має слабо або помірно виражений характер. Біль і почервоніння горла майже завжди супроводжують "застуду" і не завжди грип. Почервоніння очей рідко буває при ГРВІ, якщо не нашарувалася мікробна інфекція і дуже часто при грипі.

При цьому треба пам'ятати, що різниця між ГРВІ та грипом статистична. Тобто грип частіше дає симптоми описані вище. Але інші віруси теж можуть дати грипоподібну течію, і вірус грипу нерідко дає симптоми для нього нетипові.

Достовірний діагноз грипу - це позитивний результат аналізу на грип. На Україні вельми рідко виконуються тести на грип, такі аналізи робляться в стаціонарах і санепідслужбою. Зараз на аптечному ринку є експрес-тести для діагностики грипу.

Є два специфічних протигрипозних препарати "озельтамівір" або "занамівір". Але ці препарати в переважній більшості випадків не потрібні! Вони призначаються тільки лікарем, індивідуально, переважно в перші 48 годин від початку захворювання, при важкому і ускладненому перебігу грипу, а також пацієнтам, що перебувають у групі  ризику за ускладненнями.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 2

Робити щеплення від грипу треба не всім. Фото с сайту velvet.by 


Про те, кому потрібне щеплення від грипу

Вакцинація ефективна тільки в плані профілактики грипу, для захисту від інших ГРВІ вакцини поки немає.

Я раджу щепитися від грипу, але тільки групам ризику за ускладненнями. До груп ризику належать пацієнти, які старші за 65 років, і особи, які страждають хронічними захворюваннями легень, серця, нирок, печінки, крові, імунодефіцитами і цукровим діабетом. Також розумно щепитися тим, хто проживає або працює з особами з груп ризику. Іншим можна це робити просто за бажанням


Про профілактику і "оксолінку"

Профілактика ГРВІ це: роз'єднання з джерелом інфекції, часте миття рук, різноманітне харчування, загартовування і фізкультура.

Неможливо повністю уникнути контакту з різноманітними збудниками ГРВІ. Перебуваючи з соціумі, ми постійно контактуємо з особами, що переносять ГРВІ в симптомній і безсимптомній формах. Якщо від перших можна відсторонитися, то останніх не розпізнаєш. Найбільший ризик зараження при контакті з хворим виникає в закритому приміщенні.Людина, яка кашляє на вулиці не заразить нікого, а ось у трамваї вона може стати джерелом зараження.

 Щоб не заражати навколишніх людей, за появи ознак респіраторної інфекції не варто ходити на роботу, закривати одноразовими хусточками ніс і рот під час кашлю та чхання,  або закривати хоча б руками очі, ніс і рот.

Величезну роль у передачі респіраторних інфекцій відіграє контактний шлях передачі через руки. На руках респіраторні віруси можуть жити майже добу, а потрапляє вірус на руки хворого від прямого контакту з особою або з краплями її слини / мокротиння через повітря.

Вологе, чисте повітря в приміщенні буде сприяти збереженню захисної функції слизових оболонок. Цей ефект в холодну пору року розумно доповнити регулярним зволоженням слизової носа фізіологічним розчином кухонної солі. Актуальними залишаються провітрювання та регулярне вологе прибирання приміщень. Розумно проводити більше часу на свіжому повітрі. У оксолінової мазі відсутній доказовий ефект

 


Про противірусні ліки

Немає ніякого специфічного антивірусного лікування від ГРВІ. Арбідол не має доведеного ефекту. Аміксин (тілорон) досить інтенсивно вивчався в 70-80-ті роки минулого століття на Заході, визнаний неефективним і токсичним, правда вивчався не при ГРВІ і застосовувався у великих дозах. Ніде в світі тілорон нині не застосовується, окрім групи країн, що розвиваються, де медицина заснована не на доказах, а на думках, традиціях і оскаженілій рекламі. Однак, у нас засіб зареєстровано як ліки і лікар має юридичне право його призначати.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 3

Профілактика ГРВІ не в лІках


Про жарознижуючі

Температуру до 39 С можна не збивати якщо ви її нормально переносите.  Більш високу можна збивати парацетамолом або ібупрофеном. Немає сенсу в розхвалених і широкорозрекламованих комбінованих препаратах (Фармацитрон, колдрекс і.т.д.). Вони потрібні, коли людина у хворому стані повинна вийти на роботу і треба придушити всі симптоми одночасно. Подібні комбінації саме для того і створені, щоб реалізувати рекламний слоган: "ніколи хворіти!". Але вони нічого не виліковують, лише блокують захисну температурну реакцію і тимчасово зменшують симптоми. Ніхто від них швидше не видужує.


Про імуномодулятори

Їх немає. Те, що в нас називається імуномодуляторами не має належної ефективності і не застосовується в розвинених країнах. Наші модулятори нічого не модулюють, крім готівки в гаманці, доведеного ефекту у них нема.

 

 

 

 

 

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 4

"Імуномодулятори не модулюють нічого, окрім гаманця" 


"Дорожче - означає краще?"

"Чи є сенс переплачувати за імпортні аналоги ліків? Чи справді" дорожче - означає ефективніше "чи це лише ілюзія, яка добре годує фармбізнес?"

- Все це складні питання. Одна і та ж молекула в препаратах різних виробників повинна працювати однаково. Але на рівні вражень у пацієнтів і лікарів складається думка, що іноді імпортні аналоги кращі за вітчизняні.


Про вітаміни

Вітамін С не рекомендований для профілактики ГРВІ в загальній популяції. Однак, дослідження показують що в осіб, котрі схильні до впливу холоду і значних фізичних навантажень - профілактичний прийом вітаміну С знижує ризик розвитку ГРВІ на 50% і дещо скорочує тривалість ГРВІ, якщо вона все ж таки розвивається. Полівітамінні та мінеральні добавки не впливають на частоту і складність ГРВІ у більшості людей, однак у госпіталізованих пацієнтів похилого віку та у хронічних хворих, які страждають полігіповітамінозом такі добавки знижують ризик розвитку ГРВІ.

Клінічні дослідження показують деяку ефективність препаратів цинку при захворюваннях на ГРВІ, коли їх  призначають в перші 24 години від початку захворювання, однак профілактична ефективність препаратів цинку переконливо не доведена.

У систематичному огляді двох рандомізованих досліджень показано, що діти, які вживали сульфат цинку протягом п'яти місяців - рідше хворіли на ГРВІ. Перенести такі дані на дорослих не є можливим. Також треба відзначити побічні ефекти препаратів цинку, а саме здатність викликати порушення нюху (аносмію).


Про "траву-мураву"

У декількох досить якісних дослідженнях японські автори довели профілактичну ефективність часнику. Особи, щодня споживають часник або екстракт часнику, достовірно рідше хворіють на ГРВІ. Ця стратегія дозволяє без додаткових витрат знижувати ризик простудних захворювань.

 

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 5

В іншому дослідженні -  навпаки не потрібні ніякі народні засоби. ГРВІ сама проходить, лікування - мікстура з часу. Якщо бажання лікуватися непереборне і треба зайняти руки і рот, можна заварювати і пити трав'яні чаї на кшталт грудного збору. Але реального ефекту від створення ілюзії лікування не буде.


Про пробіотики

Пробіотики. Вплив пробіотиків на імунну відповідь пов'язана з посиленням місцевого захисту слизових оболонок і загальним імунотропним впливом (посилення фагоцитозу, збільшення продукції цитокінів). За даними 14 досліджень, встановлено, що пробіотики достовірно знижують захворюваність на ГРВІ.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 6

Особливо актуальне застосування пробіотиків у тих випадках, коли є супутні шлунково-кишкові проблеми, за типом СРК зі схильністю до діареї. Будь-які пробіотики з лакто-і біфідобактеріями можуть застосовуватися в даному контексті.


 Про шкідливі звички

Відмова від шкідливих звичок покращує захисні функції слизових оболонок дихальних шляхів. Дихальні шляхи, уражені тютюновим димом,  чутливіші до респіраторних патогенів, частіше призводять до маніфестації ГРВІ за типом бронхіту. Зловживання алкоголем також згубне для органів дихальної системи: етиловий спирт є фактично жиророзчинником, але він руйнує мембрани клітин, пошкоджує слизові оболонки, підвищує ризик розвитку простудних захворювань і ускладнень. Однак, в американському дослідженні було показано, що червоне вино, на відміну від інших спиртних напоїв, сприяє профілактиці ГРВІ. Хоча "нашій" людині небезпечно повідомляти результати подібних досліджень, бо келихом червоного вина "наша" людина може не обмежитися.

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 7


Про нестачу заліза

Особливу увагу слід приділити діагностиці та лікуванню залізодефіцитної анемії.

Залізодефіцит і залізодефіцитна анемія, особливо часто зустрічаються у жінок дітородного віку і нерідко маніфестують частими простудними захворюваннями. При низьконормальному гемоглобіні часто буває латентний тканинний залізодефіцит, ліквідація якого буде благотворною взагалі і стосовно до профілактиці простудних захворювань зокрема. Тому до плану профілактичних заходів розумно внести  і загальний аналіз крові. При виявленні зниженого або низьконормального гемоглобіну слід виконати аналіз на обмін залози: залізо-сироватки, ОЖЗЗ (Загальна залізозв'язувальної здатності Сироватки), феритин. Лікування планується за результатом


Топ-10 помилок при лікуванні ГРВІ

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 8


1. Застосування шаленої кількості ліків, коли достатньо однієї мікстури з часу.

2.Пов'язування симптомів ГРВІ з застудою, холодом і протягами. 

3. Особливо небезпечна звичка лікувати ГРВІ антибіотиками.

4. Нерозумно бігти до лікаря при кожному "чиху". Лікарю діватися нікуди - він повинен призначати лікування, яке при легкій ГРВІ зовсім не потрібне.

5. Не варто думати, що якщо лікувати ГРВІ, то воно не "попустить" і не перейде в бронхіт і пневмонію. Немає підйомника від ГРВІ. ГРВІ не виліковується!

6. Закрити всі вікна, замкнути всі двері і сидіти в спертому повітрі - це не метод лікування ГРВІ, а дика дурість. При ГРВІ на тлі терпимого самопочуття і гуляти можна, а провітрювати приміщення потрібно завжди!

7. При ГРВІ можна і потрібно купатися.

8. Нікому не потрібні відволікаючі процедури типу гірчичників і банок. Хоча гірчичники допомагають усім. Коли гірчичник знімають і печіння припиняється, настає полегшення!

9. Лікування ГРВІ гомеопатичними засобами - гроші на вітер.

10. Нерозумно користуватися відхаркувальними засобами при сухому кашлі і протикашльовими  при вологому.

 

Цинк, пробіотики та часник: лікар розповів, як вберегтися від "простуди" та грипу фото 9

Не варто бігти до лікаря "при кожному чиху". 

До лікаря є сенс звернутися в наступних випадках:

1. Гіпертермія більше 40 ° С.

2. Висока лихоманка вище 39 ° С, більше 3 днів.

3. Симптоми, які тривають більше 10 днів або поглиблюються з часом.

4. Друга хвиля захворювання, коли після поліпшення настало погіршення.

5. Задишка.

6. Болі в грудній клітці, пов'язані з диханням.

7. Порушення свідомості або дезорієнтація.

8. Сильна або постійна блювота, пронос.

9. Сильні головні болі або болі в області обличчя.

10.Пацієнти з груп ризику (пацієнти старші за 65 років, і особи, які страждають хронічними захворюваннями легень, серця, нирок, печінки, крові, імунодефіцитами і цукровим діабетом).

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах