Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки

Новина - Події - Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки

Новина - Події - Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки

Події
07 квiтня 2017 12:50

У зв'язку з перспективою безвізового режиму з ЄС, яка вже прийняла досить конкретні обриси, українці все частіше цікавляться виготовленням біометричних паспортів.

Нагадаємо Перемога! Європарламент проголосував за безвіз для України 

 Львів'янину на замітку: як працюватиме на практиці безвізовий режим з Євросоюзом

Якщо все піде за планом, то безвізовий режим для нас запрацює влітку. Тоді до країн Шенгенської зони українцям можна буде в'їжджати за біометричним загранпаспортом без внесення віз. 

Щоб дізнатися, які документи потрібно мати з собою для оформлення біометричного паспорта ми зателефонували у відділення міграційної служби Личаківського району Львова, що на вулиці Зеленій.

- Для оформлення біометричного загранпаспорту необхідно мати оригінал паспорта громадянина України, його ксерокопію і  оригінал ідентифікаційного коду та його ксерокопію - проінформувала нас  працівниця районного відділення.

При цьому на офіційному сайті державної міграційної служби України вказано, що з собою треба мати лише паспорт громадянина України.

Про інші нюанси цього процесу  VG Львів дізнавався у речниці ГУ Державної міграційної служби України у Львівській області Світлани Хитрової.

- Пані Світлано як відбувається сама процедура  внесення даних на новий паспорт?

- Людина приходить в наш офіс з своїм українським паспортом та його ксерокопією. Спеціаліст вносить дані клієнта в спеціальну форму на комп’ютері, на місці роблять громадянину фото, беруть відбитки двох вказівних пальців (правого і лівого), відбирають також електронний підпис. Водночас, людина, яка вирішила оформити новий паспорт, за окремим монітором вичитує усі дані, які внесли в анкету, перевіряє їх особисто. Потім ця інформація роздруковується з комп’ютера на принтері і клієнт ставить два підписи - погодження, що інформація про нього є вірною. Лише після цього особисті дані передаються в електронну базу захищеними каналами. У Київ, де на державному підприємстві “Поліграфкомбінат “Україна” й виготовляється біометричний паспорт, який приходить до нас. Для того, щоб одержати свій паспорт, у громадянина знову беруть відбиток пальця. Саме тому ніхто, окрім власника цього паспорта, отримати його біометричний документ не може.

- Деякі львів'яни вже побували в регіональних відділеннях міграційної служби і кажуть, що терміни одержання нових паспортів не зовсім співпадають з офіційними, тобто на новий документ їм доведеться чекати місяць-півтора, а не 20 днів, як обіцяють. Як це можна пояснити?

- Якщо людина виготовляє паспорт за 20 робочих днів, то їй справді доведеться чекати не менше місяця, адже до цього терміну додається ще 8 вихідних днів.  Тому й виходить приблизно місяць.

Якщо мешканці Львова звертаються в центральний офіс, то документи зразу йдуть в роботу і терміни не порушуються. Якщо ж людина звернулася в територіальний офіс,то тут є такий нюанс. Справа в тому, що працівники територіальних служб забирають документи на паспорти один раз на тиждень.  Адже  кур’єрська служба доставляє документи лише у центральний офіс. Тому затримки у виготовленні документів можуть бути ще й з цієї причини.  

- В які відділення має звертатись мешканець Львова, щоб одержати новий біометричний паспорт? Це має бути  центральне відділення служби чи територіальне?

- Справа в тому, що з 1 січня 2013 року для здачі документів на  одержання закордонного паспорта немає ніякої територіальної прив’язки до місця реєстрації. Куди зручно, туди людина може звертатися. Тим більше, що Львівщина дуже потужно обладнана автоматизованими робочими місцями і у нашій області залишилось не більше 4-5 містечок та районів, де таких немає. Наша область обслуговує навіть клієнтів з інших регіонів – Тернопільської і Закарпатської, які на кордоні з нею.

Та, коли все ж таки виникають ситуації, що центральний офіс міграційної служби дуже перевантажений відвідувачами, а зараз черги за новими паспортами виросли, тоді наші працівники дзвонять в територіальні відділення, щоб прийняли людей і розвантажили працівників центрального офісу. Черги зараз, на жаль, є і в нашому,  і в територіальних підрозділах міграційної служби.

- При одержанні нового паспорта, що треба робити зі старим?

- Старий паспорт краще здати  і анулювати, тобто стерти з бази даних.Звичайно ж за умови, що у цьому паспорті немає діючої візи. Саме через наявність чинної візи більшість громадян хоче  залишити старий паспорт  і не анульовувати його.  Анулювання паспорта безкоштовне. Проте якщо людина не хоче його анулювати,  вона має написати заяву і сплатити державне мито.

Деякі наші питання ми переадресували керівнику прес-служби ДМСУ Сергію Гуньку:

- Чи законно вимагають у чоловіків при виготовленні паспорта довідку  з військкомату та довідку про судимість? Про такі випадки львів'яни інколи повідомляють на форумах.

Незаконно. Ніяких довідок, крім паспорта і ксерокопії не потрібно.

- Заяву на одержання біометричного паспорта має заповнювати громадянин чи інспектор? І якщо інспектор , то чи є платною ця послуга?

- Заяву-анкету на оформлення паспорта друкує працівник ДМС безкоштовно після заповнення даних, всі інші заяви громадянин може написати самостійно (наприклад, про згоду на обробку персональних даних, про оформлення другого паспорта для виїзду за кордон тощо).

- Чи можна залишити собі старий паспорт напам'ять?

- Можна, але у недійсному паспорті працівник міграційної служби зробить спеціальні отвори - паспорт з отворами недійсний.

- На вашому офіційному сайті вказано: “Для оформлення другого паспорта/проїзного документа чи одночасного оформлення двох паспортів/проїзних документів громадянин додатково подає заяву, в якій обґрунтовує необхідність здійснення регулярних поїздок за кордон. Наскільки вони мають бути вагомими?

- Людина повинна вказати  причини для чого їй потрібно два проїзних документи, жодних документальних підтверджень подавати не потрібно.

- На головному сайті ДМС України вказано перелік платіжних документів (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату вартості  адміністративної послуги та бланку паспорта. Цю оплату треба проводити завчасно чи на місці?

- В більшості відділень Києва і Львова є банкомати, в яких ці операції можна здійснити на місці. Або оплатити необхідне в поштових відділеннях зв'язку.

Громадян, у яких виникають питання щодо одержання нового біометричного паспорта громадянина України ГУ ДМС України у Львівській області просить звертатися на “гарячу лінію” за телефоном (032) 261 09 30 або (044) 278-50-30 , де вам дадуть відповіді на усі питання.

Перевірити  стан оформлення паспорта можна онлайн.


Як виглядає 


Закордонний біометричний паспорт – це не пластикова картка як думають багато людей.

Все про біометричні паспорти у Львові: як, де і за скільки фото

 Це звичайна книжечка на 32 сторінки, для того, аби була можливість вписувати у нього  відмітки про перетин кордону. Зовні біометричний закордонний паспорт буде схожим на чинний зараз: синя титульна сторінка, на якій з’явиться  міжнародна позначка біометричного документу. На внутрішній частині форзацу паспорт матиме смугу, яку будуть зчитувати спеціальним пристроєм. Ця смуга – це безконтактний електронний носій, куди будуть вносити біометричні дані особи.

Детальніше про вигляд паспорта можна почитати у постанові Кабінету міністрів України №152, від 7 травня 2014 року.


Куди звертатися


Зареєструватись на отримання закордонного паспорту можна через сайт Державної міграційної служби України. за допомого. електронної черги.

Детальніше: 3 способи: як у Львові зареєструватись у електронну чергу за ID-паспортом

У Львові здати документи на виготовлення закордонного паспорта можна за адресами:

- вул. Руданського,3 Головне управління ДМС у Львівській області

( два автоматизованих робочих місця) із пріоритетним виготовленням закордонних паспортів воїнам та пораненим із Майдану та АТО, дітям та мешканцям районів Львівської області, де , наразі, ще немає можливості виготовити паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

- вул. Залізнична, 16 (три автоматизованих робочих місця) – відділ централізованого оформлення паспортних документів;

- вул. Чайковського, 17, Галицький районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Ярослава Мудрого, 12 а, Залізничний районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Зелена, 20, Личаківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Зелена, 150, Сихівський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Генерала Чупринки, 67, Франківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

- вул. Донецька, 3, Шевченківський районний відділ м. Львова ГУ ДМС України у Львівській області;

Також подати документи на отримання на отримання біометричного паспорту можна подавати у ЦНАПах.

У Львівській області:

- м. Броди, вул..Щурата, 8, Бродівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Дрогобич, вул. Стрийська, 64, Дрогобицький міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Стрий, вул.Львівська, 141, Стрийський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Золочів, вул.. Пачовського, 7, Золочівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Кам'янка-Бузька, вул.. Святої Трійці 3г/34, Камянка-Бузький районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Мостиська, вул..Будзиновського, 4, корпус 2, 2-й поверх, Мостиський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Миколаїв, вул. Чайковського, 18, Миколаївський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Пустомити, вул.. Даші Дяченко, 9, Пустомитівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Самбір, вул.Кобільника, 11, Самбірський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Сокаль, вул..Семенюка, 2, Сокальський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Старий Самбір, вул.Коцюбинського, 6, Старосамбірський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Стрий, вул.. Коцюбинського, 6 Стрийський міський відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Яворів, вул.. Львівська, 10, Яворівський районний відділ ГУ ДМС України у Львівській області;

- м. Жидачів, вул. Вокзальна, 6. Жидачівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;

- м.Радехів, вул. Сонячна, 2. Радехівський районний сектор ГУ ДМС України у Львівській області;


Скільки коштує


Оплачується адміністративний збір, який розраховуєхться як сума вартості адміністративної послуги та вартості бланку

У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 грн. 32 коп., у тому числі:

Вартість адміністративної послуги – 253 грн. 

У 2016 році вартість бланку паспорта громадянина України для виїзду за кордон становить – 304 грн. 32 коп.

У разі термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення, сума адміністративного збору складає 810 грн. 32 коп., у тому числі

Вартість адміністративної послуги - 506 грн. 

Вартість бланка, визначена виробником  – 304 грн. 32 коп.

У разі термінового (протягом 3 робочих днів у випадках, визначених законодавством) оформлення, сума адміністративного збору складає 810 грн. 32 коп., у тому числі:

Вартість адміністративної послуги - 506 грн. 

Вартість бланка, визначена виробником  – 304 грн. 32 коп.

Львів у новинах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах