Які зміни чекають на українців у 2016 році: перелік нововведень

Фото взято з сайту xage.ru

Фото взято з сайту xage.ru

Події
01 сiчня 2016 19:23

2016 рік принесе українцям не лише "нове щастя", якого традиційно бажають у новому році, але й багато приємних та не зовсім нововведень. 1 січня 2016 року вступає у дію низка законів та угод, які стосуються усіх сфер життя українців.

"Вголос" зібрав найактуальніші зміни, які чекають мешканців України на початку 2016 року.


Бюджет


25 грудня Верховна Рада України ухвалила Закон "Про Державний бюджет України на 2016 рік", який починає діяти 1 січня 2016 року. Бюджет-2016 передбачає підвищення мінімальної зарплати у травні та грудні до 1550 грн. Так, пропонується встановити в 2016 році мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі:  з 1 січня - 1378 грн, з 1 травня - 1450 грн, з 1 грудня - 1550 грн; у погодинному розмірі: з 1 січня - 8,29 грн, з 1 травня - 8,69 грн, з 1 грудня - 9,29 грн.

Середньорічний курс гривні в бюджеті-2016 закладено на рівні 24,1 грн/дол. Очікується, що до кінця 2016 р курс національної валюти складе 24,4 грн за долар. Згідно з розрахунками Мінфіну, очікується відновлення реального валового внутрішнього продукту (ВВП) наступного року на 2%, номінальний ВВП становитиме 2,262 трлн грн. При цьому інфляція прогнозується на рівні 12%.

На оборону і безпеку України у 2016 році планується витратити 5% ВВП, або 113,6 млрд грн. Документом встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2016 року - 1330 гривень, з 1 травня - 1399 гривень, з 1 грудня - 1496 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років: з 1 січня 2016 року - 1167 гривень, з 1 травня - 1228 гривень, з 1 грудня - 1313 гривень; дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2016 року - 1455 гривень, з 1 травня - 1531 гривня, з 1 грудня - 1637 гривень; працездатних осіб: з 1 січня 2016 року - 1378 гривень, з 1 травня - 1450 гривень, з 1 грудня - 1550 гривень; осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2016 року - 1074 гривні, з 1 травня - 1130 гривень, з 1 грудня - 1208 гривень.

За день до затвердження Бюджету, 24 грудня, парламент ухвалив зміни до чинногоПодаткового кодексу, які були необхідні для прийняття бюджету на 2016 р. Законом встановлюється ставка оподаткування у розмірі 18 відсотків на доходи фізичних осіб, для дивідендів - ставка в розмірі п'яти відсотків.

Передбачається, що від сплати податку на доходи фізичних осіб звільнені іпотечні кредити. Також знижений поріг річного доходу для третьої групи платників єдиного податку з 20 мільйонів до 5 мільйонів гривень. При цьому для третьої групи спрощенців збільшена ставка ПДВ з двох до трьох відсотків для платників ПДВ і з 4 до 5 відсотків для тих, хто не платить ПДВ.

Документ скасовує на 2016 рік застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи. Також скасовано авансові платежі з податку на прибуток підприємств.

Крім того, Верховна Рада підвищила акцизи на пиво на 100 відсотків, алкоголь - на 50 відсотків, тютюнові вироби - на 40 відсотків. Тож з нового року найдешевша півлітрова пляшка горілки буде коштувати 90 гривень, а пляшка найдешевшого коньяку – 150 гривень.

З 1 січня 2016 року в Україні буде скасовано додатковий імпортний збір, який був введений на початку 2015 року в зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу України. Додатковим імпортним збором за ставкою 10% оподатковувалися готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного і рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн та його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпали всі інші товари за винятком "життєво важливих", до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти. Як відомо, імпортний збір не збільшив, а скоротив податкові надходження. Влада не прислухалася до тих, хто говорив про сумнівний економічний ефект імпортного збору.

Також  із першого дня  2016 року "Нафтогаз України" знизить тарифи на газ для промислових споживачів, бюджетних та інших організацій. "Залежно від умов оплати, обсягів закупівлі та стану попередніх розрахунків з "Нафтогазом", ціна газу для цих споживачів складатиме від 5780 до 6398 грн за тис. куб. м (без ПДВ та вартості транспортування). Таким чином, з нового року ціни на газ для промислових споживачів, бюджетних та інших організацій зменшуються порівняно з цінами, що діяли у грудні, на 65-76 грн за тис. куб. м залежно від категорії споживача і умов оплати", – пояснюють в "Нафтогазі".


Угода про асоціацію з ЄС


1 січня 2016 року в межах Угоди про асоціацію між Україною та ЄС впроваджена глибока та всеосяжна зона вільної торгівлі (так звана ГВЗВТ). Встановлення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між ЄС та Україною означає, що митні тарифи, які сплачуються під час продажу товарів між Україною та ЄС, у більшості випадків поступово знизяться до нуля. Переважну більшість митних зборів буде скасовано відразу після набуття Угодою чинності. Загалом, Україна та ЄС скасують імпортні мита на близько 97% та 96,3% товарів відповідно. Ввізні мита будуть негайно скасовані на більшість промислових товарів (82,6% – Україна та 91,8% – ЄС). Для решти товарів встановлено перехідні періоди, а для легкових автомобілів та одягу, який був у використанні, передбачено застосування спеціальних захисних механізмів. Вони спрямовані на захист вітчизняної автомобільної та легкої промисловості.

Для сільськогосподарської продукції з моменту тимчасового застосування Угоди з боку ЄС та її ратифікації Україною, мита буде скасовано на 35,2% тарифних ліній в Україні та на 83,1% – в Євросоюзі. Що стосується решти товарів, то для 52% тарифних ліній Україна запроваджує перехідні періоди тривалістю від 1 до 7 років, для 9,8% – часткову лібералізацію та для 3% – безмитні тарифні квоти. Це означає, що для особливо чутливих секторів ГВЗВТ дає українським виробникам більше часу для адаптації до конкурентнішого середовища.

Внаслідок скасування мит українські експортери заощаджуватимуть 487 млн. євро щороку. Економія експортерів ЄС складе 391 млн. євро щороку.

Друга важлива складова зони вільної торгівлі – скасування технічних бар’єрів. Україна бере на себе зобов’язання привести свої стандарти у відповідність з технічними регламентами та системами стандартизації ЄС. Це дасть змогу українським компаніям торгувати з європейцями на таких же умовах, як і бізнесу всередині ЄС.

Як вже йшлося раніше, запровадження ЗВТ передбачає застосування спеціальних захисних механізмів для легкових автомобілів та одягу. Тому з 1 січня 2016 рокуУкраїна закриває кордони для старих автомобілів: заборонено ввезення автомобілів, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5, тобто старше 5 років. А вже з 2018 року заборонять ввезення автомобілів нижче Євро-6, а це 2015-2016 рік випуску, тобто старші 3 років. Для автомобілів, які не відповідають класу Євро-5, необхідно буде обов'язкове переобладнання двигуна.

Водночас стане легше завозити в Україну електромобілі. Законом від 25.11.2015 № 822-VIII про внесення змін до Закону про Митний тариф України щодо ввізного мита на електромобілі встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або кількома). Таким чином створюються передумови для зниження ціни на електромобілі і збільшення їх питомої ваги на українському автомобільному ринку.

Очікувано на вступ у дію зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом не могли не відреагувати у Кремлі, тож президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення дії Договору про зону вільної торгівлі між Росією і Україною з 1 січня 2016 року, який діяв у рамках ЗВТ СНД.


Державна фіскальна служба


У новому році зміниться кілька деталей у роботі  Державної фіскальної служби. Так, з 1 січня на митниці будуть безкоштовно видавати сертифікати з перевезення товару EUR.1. Реалізація проекту передбачає максимальне спрощення процедури видачі сертифікатів у найкоротший термін з одночасним посиленням відповідальності експортера за достовірність інформації, яка необхідна для визначення українського походження товару. Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 аналогічний тому, що діє в європейських країнах. ля спрощення процедури ДФС визначено місцями видачі сертифікатів 162 митних пости та відділи (сектори) митного оформлення, які максимально наближені до потенційних експортерів/виробників. На веб-порталі ДФС для експортерів оприлюднено детальну інформацію про місця розміщення підрозділів митниць, які здійснюватимуть видачу сертифікатів.

Для отримання тарифних преференцій в країнах ЄС український експортер товару має змогу без оформлення сертифіката "EUR.1" самостійно декларувати походження товарів на товаросупровідних документах без залучення митниці. Строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.

Крім того, 1 січня 2016 року в Україні вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи населення. Для зручності фізичних осіб в новій декларації об'єднані звітність з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Для спрощення та зменшення часу для заповнення декларації її обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість доповнень — з 7 до 4. Доповнення тепер заповнюються тільки при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при отриманні доходів від двох і більше податкових агентів; операції з інвестиційними активами; отримання іноземних доходів; визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької і незалежної професійної діяльності.

Значна кількість інформації, яка раніше заповнювалася в доповнення, відображається у декларації. Так, наприклад, інформація про уповноважену особу, яка раніше відображалась в окремому додатку, тепер відображається у декларації.

Одним із нововведень є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, що провадить незалежну професійну діяльність або підприємець, який перебуває на загальній системі.


Інше


Нова редакція Закону про держреєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяженьтакож починає діяти 1 січня.  Від цього дня починається передача повноважень, перехідний період встановлений до 30 квітня. Суб'єктами реєстрації будуть виконкоми місцевих рад, міські та районні держадміністрації, держреєстратори (в т.ч. нотаріуси), акредитовані суб'єкти (суб'єкти публічного права, серед співробітників яких не менше 3-х держреєстраторів). Права можна реєструвати у будь-якого держреєстратора в межах області, а у нотаріуса - в межах всієї України. Можна буде зареєструвати права власності на об'єкти незавершеного будівництва, незатребувані паї. Підвищується вартість реєстрації, також законодавчо закріплені скорочені терміни реєстрації та плата за таку прискорену реєстрацію (у мінімальних зарплатах).

З нового року закінчується перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, що забезпечує подання по електронних каналах зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Передбачена відповідальність у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі, якщо контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі.

Також з 1 січня 2016 року Міграційна служба починає процес запровадження нових посвідчень особи – пластикових карт з безконтактним електронним носієм, які замінять діючий сьогодні паспорт у вигляді книжки.

Тобто з першого робочого дня нового року почнеться тестування системи у масштабах країни, а оформлення посвідчень для громадян стане можливо починаючи з 11 січня 2015 року.

Термін оформлення нового документа буде таким самим, як і старого — 10 робочих днів.

Законом передбачено п’ятирічний перехід на внутрішній паспорт нового зразка, а сам перехід на пластикове посвідчення буде добровільним. На електронному чіпі можуть бути вказані біометричні дані власника — відбитки пальців і цифровий підпис, однак це не є обов’язковою вимогою. Дані про національність, приналежність до якоїсь релігії та місце проживання ID-посвідчення не містить.

Фотографію попередньо робити не треба – заявника сфотографує співробітник ДМС при оформленні. На новому документі вона буде чорно-біла. При втраті або псуванні карти – алгоритм дій як і при втраті паспорта старого зразка.

Крім того, на розгляді Ради знаходиться законопроект, який передбачає видачу паспортів, починаючи з 14-річного віку, строком на 4 роки - на період неповної дієздатності.

Повідомлялося, що новий пластиковий паспорт коштуватиме для держави в межах 160 гривень без ПДВ.

Із першого дня 2016 року в Україні змінюється порядок присудження вчених звань.У зв’язку із цим атестаційні справи здобувачів вчених звань професора, доцента і старшого наукового співробітника, які будуть розглянуті вченими радами до 31 грудня 2015 року відповідно до Порядку присвоєння вченого звання професора і доцента, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2008 р. № 1149, та пунктів 31-36 Порядку присудження наукових ступенів і присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника, затвердженого постановою КМУ від 24.07.2013 р. № 567, прийматимуться міністерством до 15 січня 2016 року.

Наприкінці серпня Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Про деякі питання реалізації статті 54 Закону України "Про вищу освіту", якою вводиться в дію новий порядок затвердження рішень про присвоєння вчених звань, а також зразки державних документів про присвоєння вчених звань.

Зокрема, новий Порядок затвердження рішень про присвоєння вчених звань, що набере чинності з 1 січня 2016 року, визначає механізм затвердження атестаційною колегією Міністерства освіти і науки рішень про присвоєння вчених звань професора, доцента та старшого дослідника вченими радами вищих навчальних закладів або вченими радами наукових установ.

Згідно з новим порядком затвердження рішень про присвоєння вчених звань, атестаційні справи надсилаються до МОН для розгляду атестаційною колегією МОН.

Також урядовою постановою визначено, що в Україні визнаватимуться дійсними та не підлягатимуть обміну атестати, що видані атестаційними органами СРСР і Російської Федерації до 1 вересня 1992 року, а також атестати, що видані Вищою атестаційною комісією та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту.


На Львівщині


З 1 січня 2016 року на мешканців Львова чекають не надто приємні зміни в тарифній сітці. Так, з першого дня нового року зростуть тарифи на воду та водовідведення. Згідно з Постановою НКРЕКП, тарифи для споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення (в т.ч. для населення), будуть такі (з ПДВ):    на централізоване водопостачання — 5, 46 грн. за 1 куб.м.;  на централізоване водовідведення — 4, 02 грн.за 1 куб. м.

Водночас, Нацрегулятор затвердив тарифи і для споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення. Тобто для ліцензіатів, які придбавають в іншого ліцензіата питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам та/або подають стічні води на очищення іншому ліцензіату за окремими тарифами на централізоване водопостачання та/або водовідведення. Відповідно для цієї категорії тарифи для ЛМКП "Львівводоканал" встановлено такі: на централізоване водопостачання — 2, 376 грн. за 1 куб.м. (з ПДВ); на централізоване водовідведення — 0, 624 грн.за 1 куб. м. (з ПДВ).

Внаслідок коригування енергетичної складової тарифу вартість послуг водопостачання зросте на 10%, тобто на 0,408 грн. з ПДВ, а водовідведення – на 5,6%, це 0,216 грн. з ПДВ.

Крім того, з 1 січня 2016 року деякі мешканці Львова та області можуть залишитися без блакитного палива. У квартирах та приватних будинках, які містять газові колонки та плити, але не мають лічильника, відімкнуть постачання природного газу. Встановлення газових лічильників для населення передбачено Законом України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу". Згідно із законом, мешканці квартир і приватних будинків, які використовують блакитне паливо комплексно, в тому числі й для опалення, повинні були встановити лічильники до 2012 року. Ті, хто використовує газ для підігріву води та приготування їжі, повинні встановити лічильник до 1 січня 2016 року. Мешканці, які користуються паливом тільки для приготування їжі, можуть використовувати його без лічильника ще два роки.

Читайте також: 

Ціни та телефони таксі Львова: замовляємо продукти, автоняню та тверезого водія

До дня народження Степана Бандери: цікавий опис життя (фото)

Як львів’яни відсвяткували Новий рік у Парку культури (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах