Львівський викладач пояснив, що мав на увазі під "забороною" студентам користуватися "Вконтакте"

Новина - Події - Львівський викладач пояснив, що мав на увазі під "забороною" студентам користуватися "Вконтакте"

Новина - Події - Львівський викладач пояснив, що мав на увазі під "забороною" студентам користуватися "Вконтакте"

Події
08 сiчня 2016 10:40

Нагадаємо, один з викладачів Львівського національного університету ім. Івана Франка Богдан Тихолоз закликав студентів бойкотувати “ВКонтакте” та не використовувати мейли, що закінчуються на .ru. "Маєш акаунт у "ВК" - на пари та іспити можеш не приходити" - написав він у Фейсбук. Це висловлювання викликало потужний резонанс та численні обговорювання в мережі. 

Львівський викладач пояснив, що мав на увазі під "забороною" студентам користуватися "Вконтакте" фото

Пізніше викладач пояснив, що мав на увазі черговим дописом у ФБ:

"У зв"язку з несподіваним медіарезонансом мого вчорашнього приватного (sic!) посту у ФБ, мушу чітко окреслити свою позицію (хоча перед тим уже зробив це у коментарях до свого допису).

1. Висловлена 5.01.2016 р. думка - це мій особистий суб"єктивний погляд на реальну проблему інформаційної безпеки, який відбиває лише мої власні переконання, а не офіційну позицію закладу, де я працюю, чи інших установ та організацій. Висловлений він був на приватній сторінці у ФБ і має полемічно-публіцистичний (можливо, й дещо провокативний, у чийомусь сприйманні) характер. 
2. Як викладач ЛНУ ім. Івана Франка виконую свої посадові обов"язки в рамках чинного законодавства. Мої висловлювання мають рекомендаційний, а не директивний характер. 
Звісно, я не маю ані права, ані можливості контролювати чи тим паче коригувати електронну активність своїх студентів (як і будь-яку іншу - фізичну, громадянську, політичну тощо) - крім навчальної, яку організовую та забезпечую відповідно до Законів України в рамках освітніх програм і навчальних планів. 
3. Водночас я певен, що маю не тільки право, а й обов"язок на власну позицію з приводу того, яким має бути український викладач і український студент в умовах війни з північно-східним агресором. І насамперед - студент-журналіст. Зрештою, принципи академічної свободи та університетської автономії мені це право гарантують. 
І я переконаний, що громадянська й національна свідомість починається з малого - з обраної мови спілкування, поваги (чи неповаги) до національних традицій, державних символів і свят, зрештою, зі способу самоідентифікації та локалізації в інформаційному просторі (у тім числі й соцмережах). 
Останнє для журналістів особливо важливе (а саме зі студентами факультету журналістики я передусім працюю). 
4. Наголошую: це не проста формальність, а насущна вимога інформаційної безпеки. 
Зрештою, це відповідає рекомендаціям СБУ утриматися від використання інтернет-ресурсів російської доменної зони, в першу чергу це стосується соцмереж та поштових скриньок. Ці рекомендації були оприлюднені ще в липні 2014 р., проте, на жаль, не виконуються в повному обсязі. Я особисто вважаю їх слушними і доречними в сучасних умовах. 
5. Зрозуміло, я не можу відмовити тим, хто свідомо обирає російську "прописку" в Інтернеті, у відвідуванні своїх занять чи складанні форм звітності (заліків та іспитів). І не мав такого наміру.
Я цього й не писав - лише надав таким особам ПРАВО до мене не приходити. 
Гарантую також, що на ОЦІНЮВАННЯ знань (якщо такі будуть) такий чинник, як акаунт ВК чи мейл на .ру, впливати не буде. Як ніколи, скажімо, не впливали критичні чи апологетичні дописи в соцмережах на адресу мою чи закладу, де я працюю. 
Проте це не означає, що я толеруватиму БУДЬ-ЯКІ форми українофобії чи москвофільства. Не йдеться про гіпотетичні репресії з мого боку - йдеться лише про принципову, різку й жорстку контр-позицію у відкритих полеміках (якщо такі будуть).
Дякую за розуміння". 

Доречі,  російський медіа – ресурс Lifenews видав на цю тему матеріал із заголовком "Львівський викладач заборонив користуватися російськими соцмережами", що викликало хвилю іронії щодо російських ЗМІ серед користувачів Facebookу.

Львів у новинах:

Передріздвяна вечеря у Львові просто неба: як це було (фоторепортаж)

Як Порошенко з родиною гуляв Львовом (фоторепортаж)

У Львові встановили триметрового Різдвяного Дідуха (фото, відео)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах