У міськраді прокоментували ідею відновлення Тріумфальної арки у Львові

фото: lvivcenter.org

фото: lvivcenter.org

Події
18 сiчня 2016 15:16

Ідею збудувати у Львові Тріумфальну арку накшталт тої, що була споруджена у 1894 р. на честь приїзду до міста цісаря Франца Йосифа І, у дописі на Facebook-сторінці висловив ресторатор Вардкес Арзуманян. Ідея ресторатора на Facebook отримала активну підтримку львівських підприємців та чиновників.

Читайте також: У Львові хочуть відновити Тріумфальну арку

Нині у коментарях до допису активно обговорюють, чи варто проводити конкурс на проект арки, чи відбудувати її за проектом тимчасової арки 1894-го року.

Начальниця управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Департаменту розвитку Львівської міської ради наводить аргументи про те, чому відновлювати арку потрібно за новим проектом: "Моя фахова позиція в тому, що підробок під старовину або під об'єкти, що існували раніше, не має бути. Людина, що бачить об'єкт, має співвідносити його з тими часами, коли він був побудований. Тому відновлення копії – однозначно ні.

Другий аргумент проти копіювання полягає в тому, що арка не присвячена якомусь тріумфу, а була збудована на честь одного з трьох візитів цісаря Франса Йозефа до Львова в 1984 році. Тому оригінал не мав стосунку до військових перемог, як більшість європейських арок.

Третій аргумент проти копіювання полягає у банальній неможливості цього зробити у вигляді як на фото, бо нині там курсує трамвай, у якого є дроти, рейки. Арка приваблювала б бажаючих пофотографуватись, але це є транспортним перехрестям, на якому людині знаходитись небезпечно".

У міськраді прокоментували ідею відновлення Тріумфальної арки у Львові фото

Місце, де знаходилась Тріумфальна арка для Франца Йосифа у Львові 

Також Олександра Сладкова каже, що варто подбати, насамперед, про комфорт зокрема для бійців, котрі приїжджають на вокзал, розташований неподалік, а лише тоді – про відновлення Тріумфальної арки, яка є лише оздобою міста. "Із другого боку арка є цікавою архітектурною формою і надає окрасу місту. Тому теоретично, відкинувши всі інші обставини, архітектурний конкурс на проект арки (можливо з аллюзією на ту, що існувала) є цікавою темою. Але є ще кілька обставин. Перша – вул. Чернівецька, пл. Двірцева перебувають дійсно в кризовому, з позиції функційності, стані. Вони дуже незручні, тому, з урбаністичної точки зору, спочатку варто розібратися з тим, щоб чоловікам, що повертаються з війни, було зручно пересуватись одразу з виходу з вокзалу. Це є справжній прояв поваги і визнання. Це – первинне, а "прикраси" – це вторинне.

Я рада будь-якій громадській ініціативі, що несе консолідацію і вдячність. Це дуже важливо – не заважати ініціативі бізнесу, що має на меті альтруїстичні прояви вдячності. І наявність тої енергії добра змушує мене шукати кращі рішення для того, щоб цю енергію скерувати в конструктивне русло. Для прикладу, провести аудит доступності простору для людей з різнимм формами інвалідності, намагатись придумати рішення та знайти ресурси на втілення заходів із підвищення доступності. Також, можливо, оголосити конкурс на арку, або навіть конкурс на творче осмислення об'єкту, що символізував би привітність і вдячність міста сучасним героям-захисникам",  – коментує чиновниця.

У соцмережах львів'яни також активно обговорюють ініціативу відновити Тріумфальну арку й висловлюють власні думки із цього приводу:

Джерело tvoemisto.tv

Львів у новинах

У Львові біля зупинки громадського транспорту палав автомобіль (фото)

Грип у Львові: симптоми, групи ризику, поради лікарів

У Львові п’яна дівчина розтрощила свій Nissan та сховалась у ресторані (фото)

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах