Низькі ціни та фальшиві акаунти: львів'янка розповіла схему шахрайства з орендою квартир

Фото взято з сайту www.kanzas.ua

Фото взято з сайту www.kanzas.ua

Події
18 лютого 2016 17:11

Львів'янка Олеся займається подобовою орендою квартир. Їй нерідко доводилося чути розповіді туристів, постраждалих від квартирних афер. А днями вона і сама стала жертвою подібного шахрайства. На популярному сайті OLX Олеся натрапила на оголошення, де одну з її квартир "здавала" незнайома людина за ціною вдвічі нижче реальної.

- Шахраї розміщують гарну квартиру, ставлять недорогу ціну і беруть передоплату - 250-300 грн, - розповідає Олеся VG Львів. - А потім зникають. Я зателефонувала за тим номером. Виявилося, що шахрай з Києва.  Вихвалявся, що  заробляє по 20000 гривень в місяць на цих аферах і тому йому не важко купити й новий акаунт, якщо я подам скаргу. Мовляв, акаунти ОЛХ продаються через спеціальні форуми. За 100 - 200 гривень можна купити акаунт, наприклад 2010 року - чим старіший акаунт, тим він дорожчий. Тому не треба думати, що якщо акаунту кілька років, то перед вами не шахрай. Я подала скаргу адміністрації ОЛХ, вони зняли те оголошення. Ви не можете собі уявити, скільки людей на це ведеться. Мені телефонують і постійно чую одне і те саме.

За словами Олесі, просити передоплату - нормальне явище, але чесні орендодавці на відміну від шахраїв, завжди можуть показати документи.

- Майже усі власники квартир вимагають передоплату. Але я у такому разі висилаю людям свої документи - свідоцтво фізичної особи приватного підприємця, платника податку. Але це я працюю офіційно, а 70% неофіційно працюють, то хтось скидає скан паспорту. Також даю посилання на свої сторінки у соціальних мережах чи на інші сайти, де є відгуки.

Окрім olx.ua подобові квартири розміщуються на таких сайтах як: airbnb.comdoba.uabooking.com, dobovo.com. Там гості залишають відгуки, ці сайти перевіряють дані. Сайт airbnb.com перевіряє документи на квартиру, booking.com заключає договір з нами і там є можливість залишити відгук.

Doba.ua телефонує з перевіркою перед розміщенням. До того ж, щоб розмістити там оголошення, спершу треба оплатити 200-350 гривень на місяць. Там шахраям невигідно, бо дорого, - каже Олеся.

"На сайт airbnb теж останнім часом збільшилася кількість скарг від туристів. Іноді господарі вимагають доплати вже після приїзду. Іноді квартира не відповідає опису. Викладають буває навіть фото сусідньої квартири (аргумент - адреса збігається ж!)

Обґрунтовують так - ви ж розумієте, що на сайті відразу не поміняєш, руки не дійшли, свята / вихідні / і т.д. І взагалі це центр, вам що шкода. І саме у Львові це зустрічається усе частіше. Але варто відзначити службу підтримки сайту. На всі скарги реагують дуже оперативно. Наприклад, якщо ти не хочеш в'їжджати в цю квартиру, де вимагають більше грошей, повідомляєш це їм та шукаєш іншу, то airbnb повертає кошти", - розповів  VG Львів турменеджер Дмитро Баєвський.

Низькі ціни та фальшиві акаунти: львів'янка розповіла схему шахрайства з орендою квартир фото

Оголошення Олесі на airbnb

 

Оголошення шахрая на ОЛХ

Оголошення шахрая на ОЛХ

Як вберегти себе від квартирних шахраїв:

- Вибирати сайти, де відвідувачі можуть залишати відгуки про квартири

- Бути пильними, якщо ціна занадто низька:

- Зараз середня вартість оренди однокімнатної квартири по Львову - 350-400 грн. Підозріла пропозиція на ОЛХ - 200-250. На Новий Рік середня ціна квартири по Львову була 800-1200 грн. Усі, хто натрапив на шахраїв - платили 400-500, - каже Олеся.

В такому випадку :

-  "Вбити" в пошук у гугл телефон орендодавця.

- Використовувати функцію "пошук по зображенню" і подивитися, чи не представлена ця квартира на інших сайтах з іншими господарями.

- Попросити орендодавця надіслати документи, наприклад: свідоцтво фізичної особи приватного підприємця, платника податку або скан паспорту.

- Або навіть схитрувати: сказати, що друзі під'їдуть подивитися квартиру і відразу ж оплатять.

Якщо сканів документів ви не дочекалися, а варіант реального перегляду квартири бентежить "орендодавця", швидше за все перед вами шахрай.

"Припустимо, ви зацікавлені зняти будиночок в Карпатах на новорічні свята. Найчастіше власники просять передоплату, щоб бути впевненими, що ви точно приїдете. Обговоривши всі деталі з власником будинку, підтвердивши йому свій намір про оренду і пообіцявши найближчим часом перерахувати передоплату, попросіть знайомих передзвонити автору оголошення з іншого телефонного номера і запитати про ті ж об'єкті. Якщо людина буде запевняти, що об'єкт вільний і при цьому знову вимагати передоплату на банківську карту, задумайтеся про чесність орендодавця. Швидше за все, це шахрай, який, отримавши передоплати від декількох людей, просто зникне. Обов'язково повідомте про такий випадок в Службу підтримки OLX. При наявності доказів, що діє шахрай (скріни листувань, смс-повідомлень), ми зможемо заблокувати обліковий запис зловмисника, щоб запобігти шахрайські дії", - радить сайт OLX у своєму блозі.

До речі, в соцмережах створюють навіть цілі  групи, де люди описують способи шахрайства на OLX та публікують телефони шахраїв

На яких сайтах можна зняти квартиру у Львові напряму у хазяїна:

ru.airbnb.com/rooms/657949#neighborhood

doba.ua/cities/Lvov

dobovo.com/lviv-apartments.html 

lviv.arenda24.com

4trip.com.ua/uk/lviv/apartments.html

roomer.lviv.ua

lviv.oneday.ua

lvov.stay.ua

sutki.ua/apartments/lviv

miete.com.ua/Lvov

lvov.vlasne.ua

http://www.real-estate.lviv.ua/ru/posutochno-kvartira/Lvov

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах