Львів’ян кличуть на велику толоку: як долучитись

Фото взято з сайту dnepr.info

Фото взято з сайту dnepr.info

Події
25 березня 2016 11:16

У час, коли великодні свята приходять у наші домівки, важливо, щоб не лише на приватних територіях було чисто і приємно, а й у зелених куточках міста, на узбіччях доріг і вздовж міських вулиць. У період святкувань тепла погода збирає всіх у лісах, паркових зонах і гаях. Одні мчать на пікніки, інші – на співи й забави. Щоб панувала відповідна атмосфера, у Львові вже декілька років поспіль організовують масштабні прибирання. Паркам, скверам і прибудинковим територіям після зими дають нове життя.


Гайда до прибирання рідного Львова!


Уже вчетверте у Львові проходитиме загальноміська кампанія з благоустрою “З нами місто розквітає”. Із 28 березня проходитиме загальноміська толока. До прибирання закликають долучатись і школярів, і чиновників різних установ. Про те, що заплановано зробити, розповів “Пошті” начальник управління екології та благоустрою міськради Андрій Галушка.

“З понеділка, 28 березня, на Високому замку заплановано одну з перших толок, де зберуться близько 50-60 молодих людей. Після цього розподілятимемо всіх охочих на інші території парків. Також 28 березня приберемо сквер “На Валах” (біля Львівської ОДА), 31 березня –Скнилівський парк (біля “Південного”), 4 квітня – Левандівський (від вулиці Повітряної), 6 квітня – “Горіховий гай”, 9 квітня – Митрополичі сади (біля церкви святого Юра). У цей час заплановано загальноміську толоку, до якої долучатимуться різні установи, організації, підприємства, а також працівники міськради і самі містяни. Плануємо охопити всі парки, які до цього часу не вдасться прибрати. ЛКП “Зелений Львів” забезпечує всім необхідним інвентарем і транспортом для вивезення сміття”, – каже Андрій Галушка.

Готуються до прибирання й у районах міста. Для того, щоб оновити вигляд одного району, працівники комунальних підприємств роблять уже звичні справи: купують фарбу, пензлі, лопати, граблі, рукавиці і мішки, завозять пісок, а кількадесят робітників за місяць уміло наводять лад.  

“Із восьмої години ранку виходимо на вулиці району. До обіду стараємося завершити роботу. Загалом у нашому районі маємо 63 робітників, серед них – 37 комунальників. Близько місяця потрібно, щоб упорядкувати наш район. Головне – щоб були сприятливі погодні умови. Обрізаємо кущі, звертаємо увагу на аварійні дерева, закупили матеріали для фарбування дитячих майданчиків, підвозимо пісок. Також працюємо над сходовими майданчиками – в семи будинках уже проведено відповідну роботу. Спільно з мешканцями будинків замінюємо вхідні двері”, – зазначив Петро Старик, директор ЛКП “Дністер”.

Як розповів “Пошті” Андрій Галушка, під час загальноміської толоки не лише прибиратимуть парки, лісопарки та зелені зони, а й висаджуватимуть дерева і кущі. 

“На цей рік заплановано висадити більше тисячі дерев, понад триста кущів і майже два кілометри “живої огорожі”. В День довкілля, 9 квітня, стартуємо з висадкою зелених насаджень. Плануємо все завершити за квітень-травень. Якщо не встигнемо – продовжимо в жовтні-листопаді”, – акцентував Андрій Галушка. 


Навести лад у містах і селах Львівщини


На Львівщині з 9 березня до 9 квітня триває місячник прибирання та озеленення. У місцевій владі роботи з прибирання міста називають звичною і нагальною справою. 

Зі слів Ірини Гримак, заступника голови Львівської ОДА, толоки – це ще один етап роботи для департаменту екології, комунальних служб, господарства і в цілому усіх структурних підрозділів обласної адміністрації. 

“Ми намагаємося запобігти певні речі, які шкодять навколишньому середовищу. Цього року плануємо завершити етап централізованого вивезення сміття. Усі населені пункти мають бути забезпечені вивозом побутових відходів. Беремося за сортування сміття. Акцентуємо увагу на озелененні територій у районах міста. Також маємо мету ініціювати проведення системних уроків екології, які триватимуть упродовж всього навчального року, після чого працюватимуть гуртки, де учні закріплюватимуть здобуті знання. До цього долучатимемо і громадських активістів”, – зазначила Ірина Гримак


Люди готові до змін, але… не всі


Питання чистоти міста залежить не лише від комунальних служб чи від організації роботи департаментів, управлінь, а й від свідомості самих громадян. Андрій Галушка каже “Пошті”: щорічні загальноміські толоки дають свій результат – люди стали менше смітити!

“Спільною працею ми показуємо, що здатні разом вирішувати місцеві проблеми, шануємо те, що маємо, і привертаємо увагу щораз більше львів’ян. Зростає громадський контроль. Люди хочуть більше відпочивати, отож прагнуть до комфорту: роблять для себе і своїх дітей відпочинкові зони максимально придатними для відпочинку, тому є бережливе ставлення до цих місць. Тепер і підприємці долучаються. Є випадки, коли нам пропонують прибрати певні ділянки, і ми йдемо їм назустріч”, – каже Андрій Галушка. 

У ЛКП “Зелений Львів” кажуть, що не всі готові змінювати свої шкідливі звички.

“У парках стає чистіше, але про зміни в людях не можна говорити: як мали звичку смітити, так і надалі не прибирають після себе… Треба більше нагадувати таким людям, що насамперед вони шкодять самі собі. Усі, що хочуть долучитися до загальноміського прибирання, можуть телефонувати в ЛКП “Зелений Львів” за номером: 252-29-03”, – зазначив “Пошті” головний інженер ЛКП “Зелений Львів” Володимир Чишинський. 

Львів у новинах:

У Львові обстріляли маршрутку з пасажирами? (фото) 

Біля Львова п'яний водій Мерседесу влетів у Жигулі з дідусем (фото, відео)

Цьогоріч у Львові облаштують понад два десятки громадських просторів

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах