Львівські хірурги зробили унікальну операцію хворій дитині

Новина - Події - Львівські хірурги зробили унікальну операцію хворій дитині

Новина - Події - Львівські хірурги зробили унікальну операцію хворій дитині

Події
15 квiтня 2016 11:16

У маленької Насті, яка мешкає в одному з районів Львівщини, раптом розболілася ніжка. Спершу батьки не звернули особливої уваги на скарги доньки. Думали, десь ударилася, діти ж бо часто падають, ось нога й болить. Минав час, а біль не минав. Радше, навпаки, збільшувався: стегно розпухло, дівчинці важко було стати на ногу, біль посилювався, особливо вночі. Батьки пішли з донькою до районної лікарні, там їх скерували на консультацію до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру.


Діагноз: саркома Юінга


Дитячий ортопед-травматолог вищої категорії, кандидат медичних наук Олександр Щуровський та ортопед-травматолог Богдан Романишин оглянули дівчинку й скерували на обстеження: рентген, аналізи тощо. Результат був невтішний: у маленької Насті виявили агресивну злоякісну пухлину – саркому Юінга, яка вже встигла "з’їсти" всю стегнову кістку. Щоб урятувати життя дитині, терміново треба було видаляти все стегно. Та як дівчинка без ніжки буде жити далі? Тож львівські хірурги-ортопеди спільно з ортопедом-онкологом зі світовим ім’ям Ульріхом Екснером зі Швейцарії провели унікальну операцію. Її для пухлин стегнової кістки розробив Райнер Котц, професор з Відня, міжнародно визнаний новатор у галузі ендопротезування.

Ця операція – архіскладна, й провести її можуть лише хірурги-ювеліри з великим досвідом. Як пояснив Олександр Щуровський, під час такої операції спершу слід видалити стегно. У Насті саркома його майже повністю зруйнувала. Гомілку, яка залишилася здоровою, повернули на 180 градусів і зафіксували у впадині тазу. Стопа тепер виконує роль коліна. А щоб нога не була коротшою, до стопи прикріпили спеціальний протез.

Операція, яку проводили семирічній Насті, тривала сім годин. На щастя, вона минула успішно. Разом з професором Ульріхом Екснером до Львова приїхав і його знайомий протезист з Цюріха Ганс Петер Шанц, який зняв мірки й виготовив для дівчинки спеціальний унікальний й дорогий протез, але Насті він дістався безкоштовно. Нині дівчинка вже спокійно ходить.

Під час операції

Під час операції


Львівські та швейцарські хірурги співпрацюють уже 12 років


Спільних складних операцій львівські та швейцарські хірурги-ортопеди провели вже не один десяток, а з видалення стегнової кістки при злоякісних пухлинах – дві. Першу спільну таку операцію провели 10 років тому: хлопчикові видаляли злоякісну пухлину стегна. Під час операції видалили не лише пухлину, а майже всю стегнову кістку, а на її місце пересадили малогомілкову кістку на судинній ніжці, тобто з гомілки хлопчика забрали одну кістку разом із судинами, які живили її, і зшили їх зі судинами стегна. Операції з пересадкою судин – це мікрохірургічні, дуже складні операції, які у нас робляться нечасто. За кордоном такі операції дуже дорогі, а українському хлопчикові її зробили безплатно. Тоді спільно з хірургом Олександром Щуровським, професором Ульріхом Екснером оперував і доктор з Берна Чарльз Дюмо. Хлопчикові зберегли кінцівку, і він тепер самостійно ходить.

Співпраця львівських і швейцарських медиків розпочалася 2004 року завдяки почесному громадянину Львова, швейцарцю отцю Роберту Гоцу, який зробив дуже багато добрих справ для наших хворих дітей. Він часто навідувався до Львова, надавав усіляку допомогу й був добре обізнаний з нашими проблемами. Він і запросив до Львова професора Ульріха Екснера.

Професор Ульріх Екснер і дитячий ортопед Олександр Щуровський оглядають маленького пацієнта

Професор Ульріх Екснер і дитячий ортопед Олександр Щуровський оглядають маленького пацієнта

Львівський лікар ортопед-травматолог Олександр Щуровський знав професора, бо давно займається кістковою онкологією, є членом Європейського товариства з лікування пухлин кісток (до речі, єдиний в Україні), тож йому часто доводиться виїжджати на міжнародні конференції. Там він слухав лекції професора Екснера зі Швейцарії, ім’я якого добре відоме не лише в Європі, а й у світі. Так зародилася співпраця.

Раніше колеги зі Швейцарії двічі-тричі на рік навідувалися у Львів і спільно оперували діток зі складною патологією. Професор Екснер дуже завантажений, він – керівник клініки дитячої ортопедії та онкології у Цюріху, але раз у рік обов’язково знаходить час, щоб прилетіти до міста Лева й допомогти дітям.


Чому у дітей виникають пухлини кісток?


Це запитання не дає спокою не лише батькам хворих дітей. Чому у малечі такі важкі захворювання, що провокує їх?

"Ми майже щодня проводимо операції з видалення пухлин кісток у дітей, здебільшого доброякісних, – розповідає ортопед-травматолог Олександр Щуровський. – Трапляються і злоякісні пухлини, які виникають, як правило, після травм. Первинних злоякісних пухлин кісток ми діагностуємо не так уже й багато – 5-10 на рік. А ось вторинних, що виникають внаслідок метастаз після пухлин у нирках, легенях тощо, – у кілька разів більше. Найчастіше у дітей виникають пухлини й доброякісні, й злоякісні навколо колінного суглоба, верхньої частини гомілки, верхньої і нижньої частини стегна, верхньої частини плеча тощо".

Слід зауважити, що у Львові вперше почали робити органозберігаючі операції. Навіть при дуже складних діагнозах хірурги намагаються зберегти дитині функцію ноги чи руки. Задля цього й ідуть на надто складні операції. Ампутації проводять одну-дві на рік і лише в дуже запущених випадках.

Звісно, виникає запитання: падають і травмуються всі діти, але не у всіх на місці травм виникають пухлини. Як це пояснити? Чіткої відповіді на це запитання нема.

"Онкоклітини чи палочка Коха є у всіх людей, але не всі хворіють на рак чи туберкульоз, – каже Олександр Миронович. – Точнісінько така ж ситуація і з дітьми. Одні падають, травмуються, і це не несе серйозної загрози для їхнього здоров’я. А в інших травма провокує виникнення пухлини".

Тож ортопеди-травматологи радять: якщо у дитини помітили якісь негаразди зі здоров’ям, не затягуйте візит до лікаря, не чекайте, що минеться. Краще зайвий раз перестрахуватися, ніж пропустити час і дати хворобі розгулятися.

Джерело: gazeta.lviv.ua.

Львів у новинах:

Стало відомо, коли відкриють для проїзду вулицю Коротку

Скільки буде коштувати оренда квартири у Львові на травневі свята

Чому у Львові не можуть подолати стихійну торгівлю

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах