У Львові суд дозволив продавати алкоголь у кіосках

Новина - Події - У Львові суд дозволив продавати алкоголь у кіосках

Новина - Події - У Львові суд дозволив продавати алкоголь у кіосках

Події
04 травня 2016 17:47

Господарський суд Львівської області дозволив продавати алкогольні напої в кіосках. Про це свідчить рішення суду від 18 квітня 2016 року. На думку судді Степана Коссака, низка пунктів ухвали міської ради, яка була прийнята ще у 2011 році, обмежує права певного кола підприємців, а відтак порушує закон про економічну конкуренцію.

"Львівська міська рада створила групі суб'єктів господарювання, родовою ознакою яких є здійснення господарської діяльності з торгівлі алкогольними напоями у тимчасових спорудах торговельного призначення, несприятливі умови господарської діяльності порівняно з суб'єктами господарювання - конкурентами, що здійснюють господарську діяльність з торгівлі алкогольними напоями у постійних спорудах торговельного призначення, що свідчить про порушення Львівською міською радою законодавства про захист економічної конкуренції", - йдеться в рішенні суду.

Нагадаємо, 15 грудня 2011 року Львівська міська раду прийняла ухвалу №1000 "Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (крім безалкогольного) на території м. Львова". Згідно з нею, у Львові заборонили продавати алкогольні напої в кіосках, а дозволили лише в стаціонарних магазинах. Цією ж ухвалою тоді обмежили час продажу алкоголю.   

Ухвала ще на момент її прийняття викликала неоднозначне сприйняття. Наприклад, тогочасний керівник львівської податкової Віталій Пекарчук, стримано відмежовувався від оцінок. "Втягуватися в боротьбу, яка розгорнулася навколо цього питання, ми не хочемо, відверто кажу", - коментував він у грудні 2011 року.

В кінці 2015 року Антимонопольний комітет України звернувся до Львівської міськради з поданням про скасування ухвали, як такої, що "прийняте поза межами відповідних повноважень", проте депутати не підтримали подання АМКУ, юристи якого у лютому 2016 році звернулись до суду.

У квітні 2016 вісім пунктів ухвали були скасовані судом. Суд залишив в силі часове обмеження торгівлі алкоголем, натомість скасував обмеження щодо місць його продажу. Заборонено також здійснювати перевірки з метою контролю за виконанням ухвали та притягувати підприємців до відповідальності.   

У Львівському територіальному відділенні Антимонопольного комітету виграну справу коментувати не захотіли. Прес-секретар комітету Марія Шаповал заявила, що на даний момент людина, яка займалась цією справою відсутня.   

У Львівській мерії наразі теж не коментують та не повідомляють, чи будуть оскаржувати рішення господарського суду.  

Львів у новинах:

У Львові жахлива аварія: є загиблі і важкопоранені 

На Львівщині парникові овочі відправили до лікарні 8 людей 

Зіркою нового проморолика про Львів став безпритульний (відео) 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах