Дізнайся: як одержати допомогу від держави після підвищення тарифів

фото з сайту smartchoice-ua.com

фото з сайту smartchoice-ua.com

Події
14 травня 2016 08:14

Експерти: всього заощадити можна до 40%, але чекати грошей від держави доведеться довго

Майже дворазове підвищення цін на газ і тарифів на обігрів житла змушує українців шукати способи, як заощадити. Як з'ясувала "Сегодня", є кілька способів зробити це за рахунок держави: пільгові кредити видають на утеплення будинків або квартир в багатоквартирному будинку (для ОСББ або ЖБК), на заміну газового котла твердопаливним, на теплозберігаючі вікна. Крім того, можна безкоштовно встановити газовий лічильник і платити за фактом, а не за нормами.


Як встановити склопакети за половину їх вартості


Найменшими витратами і ефективним способом менше платити за опалення є встановлення за так званим теплим держкредитом склопакетів. Цей кредит може взяти будь-який власник квартири або приватного будинку в одному з держбанків. За такою позикою держава відшкодовує 30% тіла кредиту всім і 70% тим, хто отримує субсидію. Банкіри обіцяють видати його протягом робочого дня, якщо позичальник надасть копію паспорта та ідентифікаційного, документ про доходи за останні 6 місяців, рахунок фактури на товар (тобто вікна спочатку треба буде замовити, потім йти за кредитом) і документ про субсидії (якщо вона призначена ). Ми підрахували: якщо одержувач субсидії візьме кредит на 10 000 грн на 3 роки під 24,5% річних, то він виплатить всього 3000 грн тіла кредиту і близько 2200 грн відсотків, всього 5200 грн, а решта погасить держава. Тобто склопакети обійдуться майже вдвічі дешевше. За словами енергоексперта Валентина Землянського, подвійний склопакет зберігає 30% тепла в порівнянні зі звичайним вікном. "Але ставити його має сенс, якщо ви живете в приватному будинку, маєте індивідуальний лічильник тепла, або якщо такі пакети поставлять більшість мешканців, інакше ви будете побічно дотувати тих, у кого стоять старі дерев'яні рами", - роз'яснив експерт.


Беремо пільговий кредит і утеплюємо будинок


Для жителів багатоквартирних будинків найкраще утеплити будинок комплексно: встановити склопакети, обкласти зовні стіни утеплювачем, замінити двері і поставити теплолічильник. Повністю за рахунок держави зробити це не вийде, але якщо скористатися так званим "теплим" кредитом, 30% тіла якого компенсує держава, витрати знизяться. Такі позики видають три держбанки - "Ощадбанк", "Укрексімбанк" і "Укргазбанк", але на весь будинок - тільки ОСББ або житловий кооператив. Фізособи можуть взяти позику для утеплення та встановлення лічильників води і тепла в своїй квартирі. Умови кредитування: для юросіб - не більше 42 тис. грн на одну квартиру будинку, під 23% річних, максимум на 5 років, для фізосіб - від 1000 до 50 тис. грн на 3 роки під 24,5% річних. Ми підрахували: за таким кредитом виходить 20% економії (навіть з урахуванням виплати відсотків). Як повідомили нам на гарячу лінію "Ощадбанку", позики видаються, фізособа може його оформити протягом дня, юрособа - за два тижні. Але поки що кошти люди беруть обережно. За даними Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, за рік такі кредити отримали лише 223 ОСББ (12% від загальної кількості) на суму 18,45 млн грн. При цьому держава обіцяє виділити в цьому році на кредити 900 млн грн. На думку енергоексперта Валентина Землянського, кредитів будуть брати більше після 1 липня, коли зникнуть ЖЕКи і в старих холодних хрущовках почнуть організовуватися ОСББ.


Котел на твердому паливі в кредит: за і проти


Для селян і жителів котеджів вигідно замінити газовий котел твердопаливним або встановити його відразу, також використавши при цьому пільговий держкредит. До того ж для установки твердопаливного котла не потрібно таких дозволів, як для газового. Правда, умови кредитування такої покупки менш вигідні, ніж при отриманні позики для утеплення будинку. Держава компенсує лише 20% вартості, а не 30%, 10% ціни покупки треба внести відразу (зазвичай її вираховують із кредиту), а максимальна сума обмежена - 50 тис. грн, якої може не вистачити на хороший імпортний котел з ККД до 90%, так як він разом з монтажем і додатковим обладнанням (акумулятор тепла) може обійтися в 3000 євро (майже 85 тис. грн). Котел українського виробництва (ККД до 75%) з його монтажем обійдеться в 25-35 тис. грн. Підрахуємо економію при кредиті на 3 роки під 24,5% річних для покупки котла вартістю 20 тис. грн (додаткове устаткування не кредитується). Вартість котла - 20 000 грн, сума кредиту - 18 000 грн (10% відразу на перший внесок при покупці), сума відшкодування від держави - 3600 грн, відсотки за три роки 5600 грн. Економія на виплаті відсотків виходить 1350 грн. Але, за словами фахівця по твердопаливних котлах Сергія Рибакова, ще треба додати економію на ціні палива вже з першого дня роботи котла: пелети (пресовані брикети з тирси та ошурок) коштують удвічі дешевше газу, дрова - майже втричі, але дрова дають менше тепла, ніж пелети. Втім, якщо у вас вже стоїть газовий котел, то Рибаков радить не демонтувати його, а вкласти гроші в утеплення будинку: встановити склопакети, обкласти ізолятором стіни і стелю. Це зменшить споживання газу мінімум удвічі.


Безкоштовних газових лічильників доведеться чекати до 2018 року, але це вигідно


З 2013 року в Україні , відповідно до закону "Про комерційний облік природного газу", діє держпрограма безкоштовної установки лічильників газу фізособам. До 1 січня 2018 року  всюди повинні з'явитися прилади, а споживання газу за нормами не буде. Як роз'яснили нам у НКРЕКУ, з 11,2 млн споживачів газу за лічильником платять 8,1 млн (72%). Всі, хто використовує газ для обігріву житла, - це 6,53 млн абонентів, які споживають 12,9 млрд куб. м газу в рік (93% від загального обсягу), мають лічильники. З 858 тис. споживачів, яким газ потрібен для готування і підігріву води (0,638 млрд куб. м на рік, або 4,6%), платять за фактом споживання 72% абонентів. Їм поставлять прилади до кінця 2016 р. Найменше лічильників (в кожній 4-й квартирі) з 3,8 млн мають власники газплит, які спалюють в рік 0,33 млрд куб. м газу. Але і їм до кінця 2017 р поставлять казенні лічильники. За свої гроші (близько 3000 грн) мешканці можуть встановити прилад і зараз, але це невигідно, так як термін його окупності 6-8 років, в залежності від кількості мешканців, зареєстрованих в квартирі, тому є сенс почекати, а поки платити за нормами.


Світовий досвід: енергоаудит в Польщі і апгрейд хрущовок в Німеччині


За кордоном активно працюють над утепленням житлового фонду, економією "комуналки". Так, в Польщі перед тим, як провести термомодернізацію багатоквартирного будинку, спочатку організовують його енергоаудит. Це дозволяє вивчити сильні та слабкі сторони будинку, щоб зрозуміти, чи потрібно замінювати вікна, якої товщини повинен бути утеплювач на стінах, чи треба міняти труби і т. д. І хоча капремонт п'ятиповерхівки стартує від $ 1 млн, зате за останні 10-20 років поляки знизили споживання енергії по всій країні на 30-40%.

У Німеччині давно працює програма тепломодернізації старого житла. У Берліні, як і в українських містах, ще пару десятиліть тому стояли хрущовки. Втрата тепла в таких будинках становила майже 60%. Зараз в Східному Берліні все таки будинки утеплили і поставили в під'їздах броньоване скло і домофони, замінені чавунні батареї і труби, є теплолічильники. Всього за 20 років тепломодернізації німецька влада витратила 7 млрд. євро, або 10 тис. євро (280 тис. грн) на один будинок. Влада взяла частину витрат на себе, але невелику: до 30% вартості тепломодернізації квартир оплачувала держава, а 70% - самі споживачі. Зате тепер вони платять за опалення приблизно вдвічі менше, ніж до переробки.

Львів у новинах:

Львів'янину на замітку: тарифи на тепло зростуть вдвічі 

У Львові підвищили тарифи на утримання будинків 

У Львові від сьогодні зросли тарифи на воду

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах