Львів'янину на замітку: у яких випадках за борги по "комуналці" можуть відібрати майно

фото з сайту izlechenie-alkogolizma.ru

фото з сайту izlechenie-alkogolizma.ru

Події
30 травня 2016 15:50

Якщо борги перевищують 14 500 гривень, квартиру або будинок можуть заарештувати і продати на торгах.

В Україні продовжують зростати тарифи на "комуналку". З 1 травня подорожчав газ, на початку літа, як обіцяють в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), подорожчає гаряча вода, а в вересні більше доведеться платити і за світло. Разом з подорожчанням комунальних послуг зростає і розмір заборгованості. За підсумками року рівень розрахунку населення досяг 92,3%, найгірше платять за опалення і гарячу воду (рівень розрахунку на рівні 86,4%). Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, що загрожує боржникам.


За борги забрали квартиру


Як розповідає юрист Олександр Плохотнік, в Україні діє спрощена система стягнення боргів. Будь-який ЖЕК може подати до суду на боржника, після чого рішення буде винесено протягом трьох днів. Судовий наказ про стягнення майна видається без судового засідання і без виклику сторін. Тобто боржник, у якого, наприклад, збираються заарештувати машину, дізнається про це тільки після того, як в будинок наскочать судові пристави.

Кілька днів тому в Україні на державному аукціоні продали квартиру в Луцьку. Власники житла не оплачували "комуналку" багато років, в зв'язку з чим суд ухвалив рішення заарештувати житло. Згідно із законом, зазначає Олександр Плохотнік, стягнути у боржника можна "комуналку" за три роки. Квартиру продали приблизно за 450 тисяч гривень, 50 тисяч гривень забере "ЖЕК", а решту суми віддадуть власникам проданої квартири.

"Заарештувати єдину нерухомість або землю у боржника можна лише в тому випадку, якщо борг перевищує розмір десяти мінімальних заробітних плат. З 1 травня мінімальну зарплату підвищили, отже, щоб заарештувати житло, борг повинен бути не менше 14 500 гривень", - розповідає Олександр Плохотнік .

"Заарештувати єдину нерухомість або землю у боржника можна лише в тому випадку, якщо борг перевищує розмір десяти мінімальних заробітних плат. З 1 травня мінімальну зарплату підвищили, отже, щоб заарештувати житло, борг повинен бути не менше 14 500 гривень", - розповідає Олександр Плохотнік .

Юрист пояснює, на його практиці випадків продажу квартири через борги не було, проте така ймовірність завжди є. Навіть після того, як суд ухвалив рішення заарештувати житло, за словами Олександра Плохотніка, ще можна поборотися за свою квартиру.

"Після рішення суду буде десять діб на оскарження. Тоді вже засідання буде проходити із запрошенням сторін. Завжди можна попросити реструктуризувати борг, почати його поетапно виплачувати. Ризик втратити квартиру є, скажімо так, у  найбільш несвідомих громадян", - пояснює юрист.

Як повідомили в запорізькому концерні "Міські тепломережі", з боржниками за гарячу воду та опалення юристи підприємства борються регулярно. Наприклад, 4 травня у одного з боржників вилучили автомобіль ВАЗ 2107: борг запорожець погасив вже на наступний день.

12 травня, також за борги по "комуналці", "Міські тепломережі" відсудили у свого боржника телевізор, порохотяг, мікрохвильову піч, колонки. Все це майно буде продано на державному аукціоні, гроші підуть на погашення боргів.


Як продають арештоване майно


На сайті системи електронних торгів арештованого майна, на аукціоні можна придбати нерухомість, транспорт, техніку і навіть канцелярські товари. Все це "добро" вилучили у власників в рахунок боргу.


Що потрібно знати про конфіскацію майна за комунальні борги


Наприклад, на даний момент на аукціоні можна придбати єгипетські кальяни (450 штук по 480 гривень за кожен). При цьому приблизно такі ж кальяни в інтернет-магазинах можна купити за 700 гривень за штуку.

В Україні зареєстровано перший випадок конфіскації житла на рахунок сплати комунального боргу: 13 травня 2016 року рішенням Луцької міської ради була вилучена та продана з аукціону квартира, мешканці якої заборгували за комунальні платежі більше 10 тисяч гривень.

"Слово і Діло" вирішило дослідити, які механізми в такому випадку має право застосувати держава та як власник житла може себе захистити.

Відповідно до закону, проводити конфіскацію майна для стягнення комунального боргу можна в тому разі, якщо сума боргу перевищує 10 мінімальних заробітних плат (станом на сьогодні це приблизно 14 тисяч гривень). Спочатку держава вилучає кошти на банківських рахунках, потім – авто й побутову техніку, а вже потім – нерухомість.

 

 

 

 

 

 

Львів'янину на замітку: у яких випадках за борги по "комуналці" можуть відібрати майно фото

 

 

 

 

 

 

 

Втім, є обставини, що гарантують недоторканність житла навіть у разі несплати боргу. Наприклад, проживання в квартирі неповнолітніх. Крім того, після стягнення боргу та пені, решту суми від продажу житла мають повернути власнику.

Львів у новинах:

Які вулиці Львова ремонтуватимуть цього літа: перелік 

На Львівщині заборонили рух вантажівок вдень 

У суботу львів'яни можуть безкоштовно перевіритись на діабет 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах