Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі

Новина - Події - Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі

Новина - Події - Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі

Події
02 червня 2016 11:08

Сьогодні у Львівській обл. поховають третього рятувальника, який загинув під час рятувальної операції на Грибовичському сміттєзвалищі. Про це у Facebook повідомив депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич.

"Юнко Богдан Юрійович - прощання 02.06 о 12.00. Буде похований в м.Рава-Руська", - написав він.

Вчора у Львівській обл. поховали двох загиблих рятувальників - 32-річного старшого лейтенанта служби цивільного захисту, начальника караулу ДПРЧ-17 м. Жовква Андрія Вненкевича та 28-річного капітана служби цивільного захисту, начальника ДПРП-48 м. Рава-Руська Юрія Рудого. Щоб вшанувати пам’ять та попрощатись із вогнеборцями рятувальники Львівського гарнізону, а також рятувальники з різних областей України о 15:00 год попрощалися звуками пожежних сирен.

По всій області в знак скорботи за загиблими були присушені прапори і вишикувані пожежні автомобілі з включеними звуковими сиренами.

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото

Фото: ДСНС

Нагадаємо, тіла усіх трьох рятувальників, які потрапили під зсув на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли учора, 31 травня. О 19:05 знайдено тіло начальника караулу ДПРЧ-17 по охороні міста Жовква, старшого лейтенанта служби цивільного захисту Винкевича Андрія Миколайовича, 1983 року народження.

Нагадаємо, вчора вдень було прийнято рішення призупинити рятувальні роботи на звалищі під Львовом, техніку відвели через загрозу повторних обвалів.

Сьогодні пошукова операція була відновлена.

Нагадаємо,  30 травня, на Грибовецькому сміттєзвалищі під час гасіння пожежі стався зсув сміття. Раніше повідомлялося, шо під завалами опинились декілька працівників Управління Державної Служби з Надзвичайних ситуацій у Львівській області.

DRONARIUM Ukraine

За словами рятувальників, обвалилося близько 100 тис. метрів кубічних сміття, внаслідок чого прорвало дамби, які стримували токсичні рідкі відходи. Надзвичайники укріплюють береги озер, які знаходяться на території Грибовицького сміттєзвалища, щоб запобігти витоку інфільтратів та гудронів.


Знайшли тіло третього рятувальника


На Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло третього рятувальника. Про це повідомив речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

Як уточнив ZAXID.NET Віталій Туровцев, близько 21:15 виявили тіло сержанта ДПРЧ-17 м. Жовква Богдана Юнка. Він був колегою Андрія Вненкевича.

За словами Туровцева, пошукові роботи на сміттєзвалищі призупинені. Щодо ймовірного четвертого загиблого еколога, то експерти мають підтвердити, чи справді цей чоловік був тут, чи є сенс шукати серед сміття. 61-річний інженер-еколог Олександр Бутін, який перебував на території Грибовицького сміттєзвалища, так і не повернуся  ні на роботу, ні додому.


Знайшли тіло другого рятувальника 


Вже знайдено тіла двох рятульників, які загинули під завалами на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це Tvoemisto.tv повідомила Світлана Добровольська.

Раніше поідомляли, про те, що знайшли тіло одного рятувальника. Станом на 16:30 год 31 травня внаслідок пошукових робіт знайшли тіла двох рятувальників.

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 1Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 2Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 3Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 4Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 5

 

Фото та відео: ДСНС у Львівській області

Тим часом, Рада проголосувала за виділення 14,25 млн грн. з резервного фонду для ліквідації ситуації, що виникла на Грибовицькому сміттєзвалищі. З них 13,4 млн грн. передали до статутного фонду ЛКП "Збиранка", а решту 850 тис грн. – ЛМКП "Львівводоканал" для закупівлі гідранта.

"Ми створили резервний фонд, аби могти своєчасно зреагувати, якщо щось станеться. Тепер ми передаємо понад 14 млн грн. у бюджет розвитку міста, звідки скеровуємо на ліквідацію наслідків ситуації", – зазначає керівник департаменту фінансової політики Олег Іщук.


Знайшли тіло одного з рятувальників


В результаті пошуків на Грибовицькому сміттєзвалищі знайшли тіло рятувальника. Про це повідомив керівник прес-служби ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев на своїй сторінці у Facebook, 

"Станом на 15.30 в результаті пошуків виявлено тіло нашого колеги. Усі подробиці згодом", – написав він.


В поліції розповіли, хто винен у трагедії


Дмитро Загарія, начальник ГУ Національної поліції України у Львівській області, розповів, що зсув на Грибовецькому сміттєзвалищі стався не через погодні умови, а через недбалість водія бульдозера, який саме тоді, коли на сміттєзвалищі були рятівники, почав необачно згортати сміття. Саме це і стало причиною того, що троє молодих чоловіків (усім їм не більше 35 років) опинилася під багатотонними завалами сміття.

"Проти водія буде відкрито кримінальне провадження. Статтю справі буде присвоєно в залежності від того знайдуть рятувальників чи ні", - розповів Дмитро Загарія.


Ризик екологічної катастрофи?

На Грибовицькому сміттєзвалищі дала тріщину дамба з шкідливим токсином – інфільтратом. Про це сьогодні повідомив депутат Жовківської міської ради Ігор Муравський, передає кореспондент Львівського порталу.

За його словами ця екологічна біда може обернутись жахом, гіршим за Чорнобильську катастрофу.

"Є ще одна загроза: прорив дамби з інфільтратами.  Інфільтрат – це дуже шкідлива токсична речовина, дамба дала тріщини. Якщо вона прорве, двометрова хвиля затопить найближчі села. Це буде значно гірше, ніж Чорнобиль", – заявив він

Дамбу відстійника із кислими гудронами - відходами виробництва "Львівського дослідного нафтомаслозаводу" на Грибовицькому сміттєзвалищі, укріплюють мішками з піском. Про це у коментарі ZAXID.NET заявив речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 6

Фото: ГСЧС во Львовской области

Роботи на сміттєзвалищі припинили уночі, коли почався дощ. Відновили операцію сьогодні, 31 травня, о 7:00. Зараз над укріпленням дамби працюють курсанти Львівського державного університету безпеки життєдіяльності і важка техніка. Вони нарощують висоту дамби та укріплюють її стіни. За словами Віталія Туровцева, наразі ризику прориву дамби немає.


З’явилося нове відео зі сміттезвалища під Львовом


Державна служба з надзвичайних ситуацій оприлюднила нове відео з території звалища в селі Великі Грибовичі (Жовківський район) Львівської області, де вчора стався обвал: під купами сміття залишаються троє рятувальників, пошуки тривають.

"Станом на 7 годину 31 травня до пошуково-рятувальних робіт залучено 475 осіб та 63 одиниці техніки, у тому числі кінологічні розрахунки. Проведення пошуково-рятувальних робіт проводиться в безперервному режимі. Доля трьох рятувальників, які опинилися під завалом залишається невідомою", - йдеться в повідомленні.

Варто відзначити, для запобігання виникненню негативних екологічних наслідків організовано проведення додаткових робіт з укріплення дамби інфільтрату.

 


Екологи розповіли, чи вплине пожежа на сміттєзвалищі на здоров’я львів’ян


За ситуацією на Грибовицькому сміттєзвалищі пильнують екологи. 

"Пожежа ліквідована, але є ще тління у наскладованих шарах. Зараз якоїсь загрози немає для населення, але під час горіння шкідливі хімічні речовини могли потрапити в атмосферне повітря", – пояснив директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

За пожежу на полігоні ЛКП "Збиранка" загрожує штраф. Але куди гірші наслідки можуть бути від блокування вивозу сміття. Наразі Львів ще не потопає у відходах, однак в деяких районах сміттєві майданчики вже переповнені. Місцеві перекрили в’їзд на полігон і перестали пропускати сміттєвози.

"Вчора (30 травня) тут було машин 30-40. Ми їх розвернули. Куди повезли сміття – невідомо. Ми цілу ніч тут стояли вчора, сьогодні і я думаю наразі будемо стояти", – заявив мешканець Великих Грибович Ярослав Галянт.

"Люди не заперечують рекультивацію, вивіз гудронів, заперечують тільки щодо будівництва заводу, тут на території сміттєзвалища. Хочуть, щоби все-таки була нова земельна ділянка або інше місце, де можна встановити переробний комплекс, а тут закрити, зарекультивувати", – додав сільський голова Великих Грибович Ігор Питель.

В один день справу не вирішиш, – розводять руками у Ратуші і пропонують мешканцям Грибович сідати за стіл переговорів. Запевняють: уже почали підготовку до рекультивації.

"Є збудований трубопровід, побудована насосна станція. Вона функціонує і в міську каналізаційну мережу закидається цей фільтрат", – пояснив начальник управління житлового господарства міста Юрій Голець.

Нагадаємо, полігон побутових відходів почав горіти в суботу ввечері, 28 травня, і лише сьогодні, 30 травня, зранку вогонь змогли загасити. Вигоріло понад 2 тис. кв. м сміття. 16 пожежних машин та 64 рятувальники два дні поспіль боролися з пожежею на Грибовицькому сміттєзвалищі. Аби загасити полум'я, тягнули воду за 5 км.

Зараз розглядають дві причини займання.

"Це може бути як сприятливе середовище температура, яка зараз становилась +30 градусів, це сприяє виникненню, навіть самозайманню сміття. Також інший варіант розглядається – необережне поводження з вогнем на самому сміттєзвалищі, людей, які там працюють", – розповів речник ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

В ЛКП "Збиранка", яке обслуговує полігон, переконані, що пожежа ніяк не може бути пов'язана зі складуванням сміття. Мовляв, на ділянці, яка загорілася, зараз не висипають відходів.

"Воно вже два місяці там було і тому фактично був підпал 100%. Ми маємо бінокль і постійно в бінокль дивимося на територію сміттєзвалища. А тут загорілося збоку лісу. Ну і ми не одразу побачили", – запевнив директор ЛКП "Збиранка" Богдан Горбаль.

Додамо, що сьогодні на Грибовицькому сміттєзвалищі стався обвал сміття, під завалом опинилися щонайменше троє рятувальників, яких станом на 19:30 так і не знайшли, інформує zaxid.net.


Одного з потерпілих знайшли живим


На Грибовицькому смітєзвалищі, що під Львовом, знайшли одного потерпілого. Це - 43-річний Віталій Гуща.  Про це у Facebook повідомив депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич. Щоправда, пізніше стало відомо, що потерпілий - не людина з-під завалів, а пожежник. Він при пошуках знепритомнів, впав і його забрала "швидка".  Рятувальники продовжують шукати людей, які опинилися під завалами Грибовицького сміттєзвалища під Львовом. Раніше з'ясувалося, що під завалами перебувають четверо осіб: троє пожежників та один працівник комунального підприємства. Ймовірно, що люди перебувають на глибині до 20 метрів. Один із рятувальників, якому вдалося врятуватися, розповів, що зсув сміття нагадував землетрус. Саме на його очах чотирьох чоловіків накрило сміттєвою лавиною.

Відео hromadske.lviv.ua

Напередодні на сміттєзвалищі сталася масштабна пожежа.  Її вдалося ліквідувати сьогодні вранці.

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 7

 

 

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 8

Грибовицький полігон твердих відходів розташований одразу за Львовом. На території сміттєзвалища зберігається від 200 до 500 тисяч тонн гудронів – відходів виробництва Львівського дослідного нафтомаслозаводу. Якщо гудрони потраплять у ґрунт,  це може спричинити отруєння підземних вод і усіх джерел води навколо сміттєзвалища.


Відкрили кримінальне провадження


Кримінальне провадження правоохоронці відкрили за статтею "порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою" Кримінального кодексу України.

На місці події присутні т.в.о. начальника ГУ Національної поліції у Львівській області полковник поліції Дмитро Загарія, його заступники та керівники підрозділів поліції Львівщини. Правоохоронці надають посильну допомогу у пошуках та звільненню рятувальників з-під завалу.

Безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) КК України. Санкція статті передбачає покарання – обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Під завалами опинився депутат


Одним із пожежників, що опинилися під завалом на Грибовицькому сміттєзвалищі, виявився 32-річний депутат Жовківської міськради Андрій Вненкевич, який в якості начальника зміни ДСНС працював на гасінні пожежі, що виникла там напередодні.

Сьогодні на Львівщині поховають третього рятувальника, що загинув на сміттезвалищі фото 9

"Сміттєзвалище палало дві доби. Хлопці стояли на горі, від якої в якусь мить відколовся шмат, розміром з дев’ятиповерхівку, і потягнув їх за собою", – розповів Ігор Муравський, голова Жовківської районної організації УКРОПу, депутат місцевої райради, повідомляє УНІАН.

За словами речниці обласного осередку УКРОПу Світлани Хитрової, Андрій Вненкевич також очолювавмісцеву профспілку пожежників, яка у вівторок мала проводити акцію протесту перед Львівською міськрадою.

Раніше, нагадаємо, керівник поліції Львівщини Дмитро Загарія заявив, що шанси врятувати трьох пожежників, що опинилися під багатотонними завалами сміття, практично нульові.

Садовий назвав ймовірну причину обвалу на сміттєзвалищі

За його словами, це сталося через кількість вилитої для гасіння пожежі води.

Грибовицьке сміттєзвалище підпалили, а подальший обвал сміття стався унаслідок гасіння пожежі. Про це розповів у телеефірі мер Львова Андрій Садовий.

"Все почалося банально з підпалу. Підпалили полігон, пішло загоряння. Добу витратили на гасіння, вилили дуже багато води, можливо, це одна з причин, яка спричинила обвал", - сказав мер.

Він підтвердив, що пошукові роботи триватимуть поки пожежників не витягнуть з-під завалів. При цьому на місці є вся необхідна техніка.

Садовий наголосив, що загрози нових зсувів немає.

"Полігон працює з австрійських часів. На сьогодні є попередня угода з Європейським інвестиційним банком на виділення коштів для рекультивації цього полігону, для фактично нового заводу з переробки сміття. Я сьогодні в Києві якраз це з прем'єром питання обговорював", - розповів про подальшу долю сміттєзвалища, яке знаходиться на балансі міськради, мер.


Геращенко перевірить дії керівників сміттєзвалища

У рамках розслідування інциденту на Грибовицькому сміттєзвалищі перевірять дії його керівників. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко.

"Законодавством передбачено відповідальність посадових осіб, наприклад директора цього полігону, інженера цього полігону за утримання його в такому порядку, щоб там не відбувалося критичних, аварійних ситуацій, тому в рамках розслідування буде з'ясовуватися, хто послав цих людей в дане місце, чому на цьому полігоні була небезпечна для громадян ситуація і чому все це сталося. Якщо буде видно склад злочину в діях керівників даного сміттєвого полігону, то вони будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за можливу загибель цих трьох працівників", - заявив він.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах