Стали відомі результати досліджень води і грунту з сміттєзвалища в Грибовичах

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
24 червня 2016 11:17

Державна екологічна інспекція у Львівській області на своєму сайті опублікувала дані, отримані в результаті лабораторних досліджень проб ґрунту та води, відібраних біля Грибовицького сміттєзвалища. Станом на 22 червня, за цими результатами лабораторних визначень у пробах ґрунту, відібраних 15 червня (в межах позапланової перевірки ЛКП "Збиранка"), було зафіксовано перевищення нормативів гранично допустимих концентрацій у таких точках:

Об’єднана проба ґрунту на схід від станції очистки фільтратів: амоній (обмінний) у перерахунку на азот амонійний в 2,5 разу відносно фону, хлориди – в 57 разів відносно фону, кадмій (рухома форма) – в 5,8 разу відносно фону, мідь (рухома форма) – в 2,4 разу ГДК, марганець (рухома форма) – в 5,1 разу відносно фону, свинець (рухома форма) – в 3,8 разу ГДК, залізо (рухома форма) – в 16 разів відносно фону.

Об’єднана проба ґрунту на схід від дамби озера з інфільтратом: амоній(обмінний) у перерахунку на азот амонійний – у 2,2 разу відносно фону, хлориди – у 87 разів відносно фону, кадмій (рухома форма) – в 6,2 разу відносно фону, марганець (рухома форма) – в 5,1 разу відносно фону, свинець (рухома форма) – в 1,9 разу ГДК, залізо (рухома форма) – в 15,3 разу відносно фону.

Об’єднана проба ґрунту приблизно за 10 м на південний-схід від дамби озера з інфільтратом: амоній (обмінний) у перерахунку на азот амонійний – у 4,1 разу відносно фону, кадмій (рухома форма) – в 2,1 разу відносно фону, марганець (рухома форма) – в 5,1 разу відносно фону, свинець (рухома форма) – в 1,3 разу ГДК, залізо (рухома форма) – в 15,8 разу відносно фону.

За підсумками лабораторних визначень у пробах поверхневих вод, відібраних також 15 червня в межах позапланової перевірки ЛКП "Збиранка", встановлено перевищення нормативів ГДК у таких точках:

Поверхнева вода в місці сходження обвідних каналів біля автодороги Львів – Рава-Руська, приблизно за 1 км від підніжжя полігону ТПВ.

Перевищення зафіксовано за такими показниками: хлориди – в 1,7 разу, азот амонійний – у 5,6 разу, ХСК – у 9,2 разу, залізо загальне – в 2 рази, сухий залишок – в 1,8 разу, аніонні синтетичні поверхнево-активні речовини – в 1,3 разу, кадмій – у 14,5 разу, марганець – у 7,5 разу, свинець – у 2 рази.

Річка Малехівка, міст біля готелю "Варшава", автодорога Львів – Рава-Руська (фонова проба). Перевищений вміст кадмію у 4,5 разу.

Річка Малехівка, міст у с. Малехів, приблизно за 100 м нижче від впадіння меліоративного каналу, в який потрапив інфільтрат. Перевищено вміст кадмію у 7,2 разу, марганцю – у 2 рази.

Із результатів досліджень проб, відібраних у річці Малехівка до і після падання каналу, в який потрапив інфільтрат із полігону твердих побутових відходів, можна зробити висновок про вплив на водний об’єкт унаслідок вимивання та дренажу інфільтратних вод.

Перевищення норм ГДК спостерігають за 2 показниками: кадмій – у 4,5 рази (фонова проба) та 7,2 разу після впадання каналу, марганець – у 2 рази після впадання каналу, решта показників не перевищують норм, що є допустимим для водних об’єктів, які протікають у межах населеного пункту.

Читайте ще новини Львова:

Львівське сміття будуть відправляти до Києва

У мережі кепкують з вивезення львівського сміття до Києва

Стало відомо, де облаштують нове львівське сміттезвалище мапа 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах