На Львівщині вулиці почали освітлювати за допомогою сонячної електростанції

фото з сайту zaxid.net

фото з сайту zaxid.net

Події
06 липня 2016 11:07

У селі Варяж Сокальського району, що на Львівщині, побудували сонячну електростанцію для освітлення вулиць, потративши на це 680 тис. грн.

Зовнішнє освітлення населеного пункту перевели на альтернативне джерело енергії в рамках спільного проекту Євросоюзу та програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", передає Голос з-над Бугу.

Так, встановлені біля колишньої бібліотеки 20 сонячних модулів генерують електроенергію для освітлення центральної вулиці – від в'їзду в село з обох боків Сокаля і Белза до прикордонної застави, а це 3,5 км.

За словами ініціатора написання "сонячного" проекту, колишнього сільського голови Юрія Городька, фотоелектричні панелі збирають сонячну енергію, яку п'ятикіловатний інвертор переробляє на електричну і дозволяє накопичувати для вуличних світильників.

Загалом до інвертора, який переробляє енергію сонця на електричну і заряджає акумулятори, під’єднано 43 плафони (29 придбали за проектом, 14 – на зекономлені кошти під час проведення тендеру). Крім того, додатково встановлять ще 9 плафонів по бічних комунальних дорогах.

Тож сільська рада в такий спосіб може заробляти сама на себе. Адже надлишок "сонячної" електроенергії село може подавати у мережу, а по взаємозаліку "Львівобленерго" буде зараховувати витрати на освітлення дитячого садочка, сільської ради, Народного дому тощо. Крім того, село може і заробляти на цьому: за кожен "сонячний" кіловат обленерго платить за "зеленим тарифом" 3,85 грн.

У Варяжі мають намір звернутися за відповідним дозволом до Сокальського РЕМ та виготовити технічну документацію, аби віддавати надлишок енергії в мережу.

Додамо, що на Львівщині уже 23 домогосподарства продають сонячну енергію державі.

Читайте ще новини Львова:

Як у Львові змінюється площа біля Цирку (фоторепортаж) 

Де у Львові наприкінці липня вимикатимуть світло 

З 1 липня у Львові запрацював експериментальний маршрут 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах