Львівське сміття знову вивозитимуть в Грибовичі

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
21 липня 2016 16:24

Першу партію спресованих відходів полігон прийме у вересні, інформує  kp.ua.

Проблема з вивезенням сміття досі гостро відчувається у Львові. Після закриття Грибовицького сміттєзвалища в області так і не знайшлося місця під новий полігон твердих побутових відходів. І хоча чиновники оптимістично запевняють, що непотріб зі Львова вивозять на сміттєзвалища в області і в Київ, але до сих пір сміттєві баки в різних районах міста переповнені.

Тому в мерії вирішили вже з вересня відновити вивезення сміття на Грибовицьке сміттєзвалище, мовляв, навіщо полігону простоювати даремно ... Але для початку в поки що невідомому для львів'ян місці облаштують спеціальний майданчик, де відходи будуть пресувати в великі тюки. Кажуть, це зменшить загальний обсяг сміття.

- Уже закуплено спеціальний 200-тонний прес, яким і будемо пресувати відсортоване сміття, формувати з побутових відходів (крім металу, дерева і т.д.) "сміттєві камені" або, як їх ще називають - тюки, - заявив на прес-конференції начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій голець. - Щоденно Львів виробляє 500  тонн сміття. Зараз тонна сміття займає об'єм 6,06 м3. А така ж кількість відходів у спресованому стані займе всього один тюк розміром 1 м3.

"Сміттєвих Каменем" будуть заповнювати і зміцнювати схили і інші місця можливих зсувів на Грибовицькому сміттєзвалищі. Після того, як ризик нових обвалів зведуть до мінімуму, приступлять до рекультивації. На ці роботи міськрада виділила 10 млн. грн. і надала весь пакет документів до Мінрегіонбуду. Поки що в мерії очікують рішення "зверху" за проектом рекультивації сміттєзвалища та будівництва нового сміттєпереробного заводу.

Так що у львівських чиновників далекосяжні плани. А поки кілька районів Львівщини і, звичайно ж, Київ, продовжують приймати львівський сміття.

Пошуки винних у Грибовицькій трагедії тривають

Матеріали справи знаходяться в поліції і прокуратурі

Майже два місяці минуло з дня трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Тоді, 30 травня, під багатотонною лавиною сміття заживо похованими виявилися три рятувальника і співробітник місцевого комунального підприємства. Загиблих пожежних знайшли наступного дня, а тіло комунальника-еколога шукають досі.

Відразу ж після трагедії правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст.272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеним рівнем небезпеки). В цей же час в ГСЧС України у Львівській області почали своє розслідування.

І днями на сторінці якоїсь профспілкової організації рятувальників Львівщини в Фейсбуці з'явилася інформація про те, що пошуки винних у загибелі чотирьох осіб в рамках розслідування головного управління ГСЧС області завершені. І нібито результати бентежать - винних у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі немає. Також на сторінці профспілки невідомі активісти заявили, що загиблі пожежники не пройшли необхідний інструктаж з безпеки праці, а під час ліквідації пожежі були порушені всі можливі правила. А ще рятувальників, які працювали на Грибовицькому сміттєзвалищі, тримали на голодному пайку і без води.

В управлінні ГСЧС Львівщини своя правда. У відомстві не бажають коментувати заяву нікого з профспілки.

- Внутрішнє розслідування дійсно завершилося, але розкривати результати я поки не можу, тому що всі матеріали скеровані слідчим в поліцію і прокуратуру, - розповів спікер рятувальників Львівщини Віталій Туровцев. - Всі ми, рятувальники, хочемо, щоб винні в загибелі наших колег були знайдені і покарані. А що стосується гучних заяв в Фейсбуці так званої профспілкової організації ГСЧС у Львівській області скажу лише, що я розмовляв з учасниками цього товариства, питав, навіщо вони пишуть відверту брехню в соцмережах. На що мені відповіли, цитую: "Так люди ж все" хавають "". Тому нехай кожен робить свої висновки.

Читайте ще новини Львова:

Грибовицьке сміттєзвалище обладнають камерами та тепловізорами

У Львові збираються облаштувати майданчик для складування тюків з сміття

Чи подорожчає вивіз сміття у Львові

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах