В храмі на Львівщині вивісили список боржників, які не сплатили "добровільні" пожертви

Новина - Події - В храмі на Львівщині вивісили список боржників, які не сплатили "добровільні" пожертви

Новина - Події - В храмі на Львівщині вивісили список боржників, які не сплатили "добровільні" пожертви

Події
29 липня 2016 15:20

Побожні галичани, для яких похід на службу Божу в неділю і у свята обов'язковий, грошей на церкву не шкодують. Хто десятку, а хто і сотню гривень покладе під час молебню в тарілку для церковної милостині. Священики кажуть, що пожертвування - справа особиста і добровільна. Але, як виявилося, у звичайній сільській церкві (УГКЦ) на Львівщині віряни зобов'язані платити, і навіть є щомісячна "такса" на потреби храму. Днями на дверях сакральної установи в одному з сіл Жовківського району з'явилися списки боржників, які не заплатили церковні пожертви ще з минулого року. На бланку надруковані в стовпчик прізвища тих, що провинилися перед священнослужителями і Господом, а навпроти значиться сума боргу - від 30 до 350 гривень. Нижче підписи членів церковного комітету.

Інформація про це швидко поширилася в Інтернеті. До списків церковних боржників львів'яни поставилися по-різному. Одні не приховують обурення і цікавляться, чи будуть злісних неплатників відлучати від церкви і піддавати анафемі. А може, і зовсім батюшки відмовляться хрестити, вінчати і ховати таких громадян? Інші ж нагадують, що храми завжди утримували віруючі, і ще в Біблії написано про горезвісну "десятину" на потреби храму.

Хто має рацію в цій історії, кожен вирішує для себе сам. Але виходить, що в наше матеріальне століття навіть в храмі Божому без грошей робити нічого.

В храмі на Львівщині вивісили список боржників, які не сплатили "добровільні" пожертви фото

Згідно зі списком, щомісячне "добровільно пожертвування" - 15 грн з людини. Фото: Facebook

ОФІЦІЙНО

- Я чув про такий прецедент, але поки не можу уточнити в якому саме селі вивісили такі списки, - розповів "КП" в Україні" прес-секретар Львівської архиєпархії УГКЦ Павло Дроздяк. - Пожертвування грошей на церкву завжди є добровільною справою. Думаю, в випадку зі списками боржників церковний комітет просто хотів таким чином мобілізувати прихожан, адже церкву треба утримувати.

- А якщо людина не заплатить церковний борг, то її виженуть з храму?

- Ні в якому разі. Я навіть не хочу щодо пожертвувань на храм використовувати слово "платити". І нагадаю, що головне завдання священика сповідати людину, охрестити, повінчати, відспівати - незалежно від того, вносив віруючий пожертви чи ні.

Читайте ще новини Львова:

Отримай відповідь: що робити, якщо не врахували пільги та субсидії за воду

Якою буде погода у Львові на вихідні

На Львівщині розшукують нелюда, який згвалтував неповнолітню

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах