У Львові дідусь та немовля померли від отруєння грибами

Новина - Події - У Львові дідусь та немовля померли від отруєння грибами

Новина - Події - У Львові дідусь та немовля померли від отруєння грибами

Події
01 серпня 2016 15:39

Добу лікарі боролися за життя дитини і майже дві доби –за життя дідуся, але врятувати їх не вдалося.

За клінічними ознаками виглядає, що вони отруїлися блідою поганкою. Але остаточний діагноз буде встановлено після завершення судово-медичної експертизи.

І дідусь, і внук, якому було лише рік і чотири місяці, мешкають в одному з районів Львівщини. Чоловік назбирав у лісі сироїжок, приготував із них страву, яку їв сам. Хтось (чи то дідусь, чи хтось із батьків) нагодував цими грибами дитину. Батьки хлопчика грибів не їли. Серед сироїжок, найімовірніше, причаїлася бліда поганка, яку дідусь не розгледів і токсини якої для людини, тим паче для дитини, є смертельними.

Як розповіла "Львівській газеті" Ірина Щуровська, завідувач відділення анестезіології, інтенсивної терапії та реанімації Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, до лікарні дитину привезли на третій день після отруєння. Медики робили все від них залежне, аби врятувати маленького пацієнта, добу боролися за його життя, але пізно ввечері у п’ятницю дитина померла.

За словами Ірини Шабанової, завідувача реанімаційного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де рятували дідуся, в суботу вранці не стало і його. Чоловікові не було ще й 60 років.

Чи вдалося б урятувати пацієнтів, якби їх доправили до лікарні раніше? Важко сказати. Як правило, 90% пацієнтів, особливо дітей, що отруїлися блідою поганкою , помирають. Усе залежить від того, яка кількість токсинів потрапила в організм, тобто, скільки отруйних грибів людина чи дитина з їла.

Ірина Щуровська пригадала випадок, коли багато років тому в їхнє відділення привезли дитинку, яка лише трішки скуштувала юшки, приготованої з грибів, серед яких загубилася бліда поганка. Але врятувати дитину також не вдалося.

Аби наші діти не помирали від отруєнь грибами, медики радять до 7- 8 років не давати дітям не те що їсти, а навіть пробувати жодних грибів: ні дикоростучих їстівних, ні парникових (шампіньйони, гливи).

"Гриби – це важка їжа, в них достатньо білків, які потребують спеціальних ферментів для перетравлювання, яких у дітей немає, – каже Ірина Щуровська. – Вважається, що ферментна система у дітей дозріває в 12 років. Тоді їм можна дозволити попробувати лише парникові гриби, і то не дуже часто".

Читайте ще новини Львова

Вщент: на Львівщині легковик врізався у КАМАЗ, є жертви (фото)

У Львові на хабарі затримали відомого хірурга та депутата

Львів’ян попереджають про грозу шквали та град

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах