Для львів'ян з субсидіями подорожчає "комуналка"

фото: vesti-ukr.com

фото: vesti-ukr.com

Події
31 серпня 2016 10:59

Платити в середньому доведеться на 3% більше


Кожен другий українець вже через кілька місяців буде отримувати субсидію. За підрахунками міністерства соціальної політики, під час опалювального сезону з 15 мільйонів сімей субсидію оформлять 9 мільйонів (зараз 6). На даний момент одержувачі субсидій в середньому покривають 12% від реальної вартості "комуналки", в опалювальний сезон цю суму збільшать до 15%.

Сайт "Сегодня.ua" з'ясовував, скільки за послуги ЖКГ доведеться платити українцям, які оформили "знижку" від держави, і кого взагалі можуть позбавити допомоги.


Обов'язковий платіж: чим більший дохід, тим більше доведеться платити


"Коли сім'я отримує субсидію, то вона зобов'язана сплачувати обов'язкову частку платежу, встановлену органом соціального захисту І це зрозуміло : держава не лише допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, а й накладає обов'язок - певну частину цих послуг ви повинні оплачувати", - пояснюють в Міністерстві соціальної політики.

"Коли сім'я отримує субсидію, то вона зобов'язана сплачувати обов'язкову частку платежу, встановлену органом соціального захисту", - розповідають в міністерстві.

Сума обов'язкового платежу залежить від доходу сім'ї та розраховується індивідуально. Наприклад, сім'ї з трьох осіб, яка живе на одну мінімальну зарплату, доведеться заплатити за "комуналку" всього 2,8% від свого доходу (42 Гривні). Якщо ця ж сім'я буде жити на дві мінімальні зарплати (3 тисячі гривень), обов'язковий платіж збільшиться до 170 гривень (5,6%).

Однак уже незабаром платити доведеться більше. Так, зараз одержувачі субсидій покривають 12% нарахувань, з початком нового опалювального сезону оплатити доведеться 15%, - пояснив міністр соцполітики Андрій Рева. Якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент - 2900 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї вважали дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму.

Для  львів'ян з субсидіями подорожчає "комуналка" фото

фото: vesti-ukr.com

Варто відзначити, що субсидія нараховується на соціальну норму споживання, яка залежить від кількості осіб в сім'ї та площі житла. Ті, хто перевищує норму споживання, за "зайві" ресурси повинні платити повну вартість.

Наприклад, для кожної сім'ї субсидія покриває опалення 35,22 квадратних метрів + 13,65 квадратів на кожного прописаного у квартирі людини. Сім'ї з трьох осіб держава компенсує опалення 76,71 квадратних метрів. Після перегляду тарифу на опалення, наприклад, в Києві, на опалення 76,71 квадратних метрів знадобиться 2554 (1,8 гривень Гкал Тепла). Сім'ї з трьох осіб в квартирі площею 100 квадратних метрів за опалення 23 квадратів доведеться платити без "знижки".

Згідно з постановою Кабміну, сім'я (з газовою плитою) з трьох осіб за місяць може використовувати 150 Квт / год електроенергії (решта не покриває субсидія). На опалювальний сезон, згідно з нормативом Кабміну, потрібно витрачати не більше 1200 кубометрів газу.

До слова, українцям із середнім достатком субсидія взагалі не передбачена. Так, за даними Держстату, середня зарплата в Україні перевищила 5 тисяч гривень. Сім'я з трьох осіб (дитина і двоє дорослих) в місяць в середньому може отримувати 10 тисяч гривень, як пояснили в Мінсоцполітики, обов'язковий платіж в цьому випадку становитиме 28% від доходу - 4,2 тисячі гривень.


За що можуть забрати субсидію


Найчастіше в субсидії відмовляють тим, хто зробив покупку або оплатив послугу на суму від 50 тисяч гривень(одноразовий платіж). Наприклад, зробив дорогу офтальмологічну операцію.

"Субсидію не можуть отримати люди, які в період за 12 місяців до моменту подачі заяви на оформлення субсидії здійснили покупку або оплатили послугу на суму від 50 тисяч гривень (одноразово). Виняток - оплата комунальних послуг в межах соціальних норм. Також до уваги не беруться медичні маніпуляції, спрямовані на забезпечення життєдіяльності ", - розповіли на гарячій лінії Кабміну.


Кому не дадуть "знижку":


Якщо в період 12 місяців до оформлення субсидії було вироблено покупку або оплачено послуги на суму від 50 тисяч гривень (одноразово)

Якщо субсидіант приховує додатковий дохід.

Високий дохід не дозволяє отримувати субсидію

В загальний дохід при нарахуванні субсидії враховується дохід від сільськогосподарської діяльності, здачі житла в оренду, дохід від банківських депозитів або цінних паперів.

Для того, щоб визначити недобросовісних одержувачів субсидій, Міністерство фінансів проводить масштабну перевірку. Так, паралельно з підвищенням тарифів чиновники планують впроваджувати програму з енергозбереження і перевіряти, чи всі субсидіанти дійсно мають право на допомогу від держави.

До слова, в інтернеті можна знайти десятки оголошень про оренду квартир з хорошим ремонтом і оформленою субсидією. У міністерстві економіки говорять, якщо сім'я здає квартиру, оформити субсидію вони можуть тільки на те житло, в якому живуть. Більш того, при оформленні субсидії буде враховуватися і дохід від здачі в оренду житла. Як припускають чиновники, найімовірніше ті, хто здає квартири з "субсидіями", приховують додатковий дохід від оренди.

Для  львів'ян з субсидіями подорожчає "комуналка" фото 1

                                                                   Фото: OLX

"Всім, хто отримує допомогу і дійсно повинен її отримувати, боятися не потрібно. Чи не будуть відбирати у людей пільги субсидії. Боятися потрібно тим, хто використовує цю систему незаконно. Якщо оформляють на померлих людей, на людей, які виїхали. Боятися потрібно тим, хто порушує закон ", - розповідає заступник міністра фінансів Оксана Макарова.

Оксана Макарова зазначила, що перевірку проводитимуть лише за тими даними, які є у держорганів. Так, наприклад, якщо жителі села продають молоко, але цей дохід не реєструють, його при "верифікації" враховувати не будуть.

Читайте ще новини Львова:

Призначення житлових субсидій, нові правила

Пільги чи субсидія: що і коли вигідніше для львів'ян 

Чому львів'яни почали відмовлятися від субсидій 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах