Львів'янину на замітку: як захистити себе, зустрівши зграю бездомних собак

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі

Події
06 вересня 2016 13:49

Не так давно у нашому місті розгорівся скандал навколо ситуації, коли зграя безпритульних тварин покусала дитину. Зокрема, таку інформацію поширила одна із користувачок соціальних мереж.

Нагадаємо, У Львові зграя бездомних псів покусала дитину (фото)

Пост із подробицями інциденту упродовж тривалого часу провисів у соціальній мережі, тому всі охочі мали можливість висловитися з цього приводу. Окрім співчуття потерпілій та прохань детальніше розповісти про ситуацію, знайшлися й ті, хто вирішив власноруч розібратися зі зграєю собак відомим усім способом – отруєнням.

Безпритульним собакам Львова загрожує небезпека (Фото)

Попри емоції, що виникли під час обговорення, варто пам’ятати, що українське законодавство регулює питання безпеки тварин від убивства. Стаття 299 Кримінального Кодексу України застерігає від жорстокого поводження із тваринами. Також в Україні діє Закон "Про захист тварин від жорстокого поводження".

Зважаючи на резонанс справи, Дивись.info вирішила розпитати у фахівців, як діяти у такій ситуації людям (зокрема, якій поведінці вчити дітей) та що робити собакам вулиці, аби не потрапити на гачок до зоовбивць.

Безпритульним собакам Львова загрожує небезпека (Фото)

"Ми вже звернулися в поліцію і звернулися в "Муніципальну дружину", скерували їх у тому числі на "Варту 1", де тривалий час висів цей пост і, де люди відверто писали, чим планують зайнятися. Відповідно, зараз повідомлені контролюючі органи, які теж будуть зі свого боку здійснювати нагляд за безпритульними тваринами і за підозрілими особами", – повідомила директор ЛКП "Лев" Оксана Кошак.

За її словами, всі тварини, які перебувають за вказаною адресою (де і трапився прикрий інцидент з покусами, – авт.) були в ЛКП. Вони всі стерилізовані та вакциновані. Тому не несуть загрози заразити людину на сказ.

Щодо того, чи відомі львівським зоозахисникам випадки навмисного отруєння собак, директор ЛКП відповіла, що ні.

"Були випадки, коли труїли домашніх тварин. Господарі казали, що це швидше за все сусіди. З безпритульними тваринами цього, дякувати Богу, не було помічено. І це буде надзвичайно велика загроза, якщо почнеться таке явище. Тому що, маючи на меті отруїти безпритульну тварину, ніхто не задумується над тим, що це може також з’їсти і господарська тварина.  Зрештою я би не хотіла, щоб ми розрізняли господарська чи безпритульна тварина. Це істоти, які мають право на життя і, які свого часу були викинуті людьми на вулицю", – запевняє Оксана Кошак.

Як заявляють у ЛКП "Лев", у Львові щоденно зменшується чисельність безпритульних тварин, які не побували в приміщенні підприємства для стерилізації та вакцинації.

"На початку серпня ми робили перерахунок безпритульних тварин у межах міста Львова. Їх виявилося 595 особин. З них більше 30% відсотків – це є потенційно власницькі тварини на самовигулі. Власне, оця основна небезпека йде від власницьких тварин, які навчені на захист господаря, захист домівки. Але їх випускають на вулицю, хай собі собачка погуляє, зробить свої справи, а потім ввечері я пущу її додому. Інші 30% із них – це кліпсовані, вакциновані тварини, які побували в ЛКП. І ще 30% – це тварини, з якими в майбутньому доведеться мати справу – відловлювати, стерилізувати і так далі. Роботи тривають і не закінчаться до того часу, поки мешканці міста не почнуть відповідально ставитися до своїх тварин", – каже директор ЛКП.

Та бувають випадки, коли люди справді приходять і звертають увагу на те, що у дворі живуть безпритульні собаки. І, хоча мешканці підгодовують тварин, така ситуація їм не подобається. Тому наполягають на тому, аби чотирилапих відловили.


Вихід ніби й є, але й загроз не меншає


Попередити випадки нападу собак на людей можна, якщо створити у місті комунальний притулок. Принаймні у такому вирішенні питання впевнені у ЛКП "Лев". Однак навіть тоді ситуація не буде повністю контрольованою, адже значна частина бродячих собак є й у прилеглих до Львова населених пунктах.

"Станом на сьогодні у місті немає комунального притулку. Місто Львів працює по наступній схемі роботи з безпритульними собаками. Відлов, вакцинація, стерилізація, прилаштування, а якщо не вийде  прилаштувати тварину, то відпуск на місце відлову. І куди би ми не відвозили тварину по місту Львову, все одно собаки мігрують, вони знають, де їм було добре, де їх підгодовували. Вони все одно повертаються туди. Допоки у місті немає комунального притулку, на жаль, ситуація буде вирішуватися тільки таким чином. Якщо говорити про те, що робити і який вихід із ситуації, аби все таки менше було тварин у межах міста Львова, то однозначно потрібний комунальний притулок, куди будуть розміщатися тварини.

Але, коли у місті немає безпритульних собак, а у навколишніх містах і селах питання з безпритульними тваринами не вирішене, то вони все одно мігруватимуть  у Львів. Тому, якщо питання вирішувати, то це треба робити комплексно. Станом на сьогодні, ті тварини, які мешкають у Львові, не допускають інших собак (авт.) у межі міста. Не допускають не лише господарських тварин, бродячих,  але і диких. А дикі тварини – це в першу чергу загроза від сказу і поширення різних небезпечних інфекцій", – зізнається Кошак.


Захистити себе можливо


Фахівці твердять, випадків, коли собака на вулиці навмисно нападала на людей, – одиниці. Зазвичай, як показує практика, люди самі свідомо чи несвідомо провокують собаку.

Я хочу наголосити, що тварини безпритульні самовільно практично не нападають на людей. Людина може свідомо чи несвідомо спровокувати напад собаки. Станом на сьогодні підтвердження, що факт покусу був зафіксований немає (про ситуацію, яку ми описували на початку статті – авт.). А тварини вже сьогодні наражені на небезпеку. Ми хочемо просити, щоб до цієї ситуації люди підходили холоднокровно і спочатку розібратися в інциденті", – заявила Кошак.

Для прикладу, ознакою того, що тварина побувала в ЛКП є жовта кліпса на вусі. Також тварина може бути прочіпована. Все у залежності від того, коли вона побувала у ЛКП. Такі собаки, якщо не зачіпати їх, не несуть для людини небезпеки. Набагато критичнішою є ситуація з тими тваринами, які не проходили відповідних процедур  у ЛКП.

"Чи несуть загрозу тварини, які станом на сьогодні не побували в ЛКП? Так, несуть. Тому, що це є тварини, які зовсім недавно були господарським і так чи інакше навчені на захист свого господаря, території, майна і так далі. Мало того, вони є нестерилізовані, у них є певні фізіологічні потреби і у цей час вони є агресивними, бо захищають самку, претендуючи на неї і так далі", – говорить Оксана Кошак.

Педагоги навіть розробили пам’ятку для дітей, що робити в разі контакту із собаками. Чого не можна робити, аби не спровокувати тварину:
 Не чіпати і не гладити чужих собак.
 Не лякатися й не кричати, якщо до тебе біжить собака. Зупинися. Собака частіше нападає на людину, яка рухається.
 Не чіпати собаку, коли вона їсть.
 Не дражнити собаку їжею.
 Не відбирати їжу та іграшки.
 Не чіпати цуценят.
 Не підходити до незнайомого собаки.
 Не чіпай собаку, який спить.
 Не рознімати собак, що б’ються.
 Не дражнити собак.
 Не дозволяти кусати себе за руки.
 Не дивитися в очі собаці, який нападає.


А як у столиці?


Виявляється, проблема навмисного вбивства безпритульних тварин українській столиці відома давно. Чи не найбільшого розголосу набув випадок 2012-го, коли, завдяки увазі світу та проведення в Україні ЄВРО, Святошинський райсуд Києва засудив до чотирьох років в’язниці Олексія Ведулу за знущання над собаками та їхнє вбивство.

Безпритульним собакам Львова загрожує небезпека (Фото)

"У Києві були випадки, коли люди труїли тварин навіть просто так. У тому числі і тих, які ніколи у житті нікого не чіпали. У багатьох дворах живуть стерилізовані собаки по п’ять, шість, десять років. Зоовбивці просто розкидають отруту і гине велика кількість також домашніх тварин, які вигулюються на повідку, а інколи навіть у наморднику. Тварини просто нюхають кущик, дивлячись, яка отрута, – і гинуть у страшних муках, просто так. І цих людей важко притягнути до будь-якої відповідальності. У цьому плані законодавство абсолютно не працює. Випадків, коли вбивці собак отримували реальний термін – одиниці. Дехто вбиває просто для задоволення. А найчастіше страждають саме ті тварини, які не представляють жодної загрози. Люди, які вбивають собак на вулицях, – психічно нездорові і неповноцінні", – говорить волонтерка і зоозахисниця Катерина Гавриш.

Ситуація з безпритульними тваринами нині і справді потребує значної уваги з боку відповідних органів, держави та кожного громадянина, зокрема. Але вбивство тварин – це жодним чином не вирішення проблеми. Лише правильне поводження з братами нашими меншими може стати тим ключем, який відчинить українським містам двері до високорозвинутих країн.

Автор - Олег Галів  

Читайте ще новини Львова: 

У Львові розробили нові правила для власників тварин: що треба знати

Отримай відповідь: скільки буде коштувати реєстрація собак

Скільки коштуватиме обов'язкова реєстрація домашніх собак у Львові

 

 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах