У Львові демонтують скандальний пам'ятник Тудору

фото з сайту zbruc.eu

фото з сайту zbruc.eu

Події
07 вересня 2016 13:21

Сьогодні у Львові розпочали демонтаж скандального пам'ятника публіцисту Степану Тудору, який пропагував радянську ідеологію на теренах Галичини та  чорнив УГКЦ.

На своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук екс-депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук, повідомив, що сьогодні розпочався демонтаж пам'ятника Тудору на площі Є. Маланюка.

Громадський активіст Олег Радик проінформував, що з демонтажем пам'ятника виникли деякі проблеми через припарковані автомобілі, які заважали поставити  кран.

Відомий український історик та дослідник, генеральний директор музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий, у свій час зауважив, що цей письменник свого часу висміював Греко-Католицьку Церкву в Галичині.

Він нагадав: "Степан Тудор пролетарський письменник, хоч і не такий запопадливий, як інші пролетарські. Просто у 1941 в червні і життя, і кар’єру обірвала німецька бомба. Проте, Степан Тудор був запопадливим комуністичним діячем, активно із 1939 р. у Львові та краї встановлював комуністичну владу. Не знаю, яким він був письменником, памфлетисном і поетом, але у 1986 році я був змушений познайомитися із йото "твором", мало зрозумілим мені тоді - "День отця Сойки". В цій провісті, як пригадую собі, сатирично висміювалася не тільки релігія, а також католицька, тобто греко-католицька Церква у Галичині".

Нагадаємо, що ще 21 травня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутати проголосували за демонтаж символіки комуністичного тоталітарного режиму. "За" таке рішення проголосувало 73 депутати. Тоді ж було запропоновано передати усі ці пам'ятники та різні символи музею "Територія терору".

Читайте ще новини Львова:

В центрі Львова праворадикали намагалися знести пам'ятник Тудору

У Львові вирішили демонтувати пам'ятник Тудору

На місці пам'ятника Тудору у Львові буде фонтан

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах