Львівські батьки скаржаться, що дитмайданчики окупували п’яниці

Новина - Події - Львівські батьки скаржаться, що дитмайданчики окупували п’яниці

Новина - Події - Львівські батьки скаржаться, що дитмайданчики окупували п’яниці

Події
08 вересня 2016 14:20

Дитинство – це, певно, найкраща пора в житті людини! Тільки згадайте, як це: вихором вибігти на вулицю і підстрибуючи помчати на дитмайданчик, аби вмоститись на гойдалці чи позмагатись з вітерцем на карусельці. Що ще тоді потрібно було для щастя?!  

Втім, теперішній малечі навіть такі “забаганки” не завше доступні. По-перше чимала кількість майданчиків у Львові вже давно знищена і потребує ремонту – гойдалки на них старші від батьків дітвори, яка там грається, повсюди стирчать залишки залізяччя, а в пісочниці нема піску. 

По-друге, не тільки малеча шукає собі пригод на дитмайданчику, а й місцеві пиячки, безхатьки та молодь, які дозволяють собі там розпивати напої, лаятися, засиджуватись допізна та ще й залишають після себе купи сміття – пляшки, недопалки та навіть…шприци.

Тож матусі з малечею змушені шукати розваги у сусідніх дворах. Та пияцтво на майданчиках – поширене явище, тому і на сусідніх майданчиках такі речі присутні. 

“Маю чотирирічного сина, тож ми частенько буваємо на дитячих майданчиках в центрі Львова, бо живемо неподалік. Минулого тижня перейшли чотири майданчики – на всіх були якісь як не п’янки, то безхатьки. Потім таки натрапили на дитмайданчик біля “Добробуту”, де все було ніби спокійно. Тільки-но малий сів на гойдалку, як тут причимчикували три пиячки з пляшкою і всілись у… пісочницю. Буквально за 20 хвилин розпили ту пляшку на трьох і почали перешіптуватись. Потім встали і почали гамселитись між собою. Ми всі почали на них кричати, що вони таке роблять на дитячому майданчику. Та результату не було. Пізніше хтось з матусь викликав поліцію. Що було далі – не знаю, бо ми пішли обідати додому. Бентежить те, що такі речі відбуваються там, де граються дітки. Добре, що моя дитина була зі мною, але я не знаю, куди впускатиму його гратись, коли він виросте? Бо на дитмайданчиках наразі небезпечно…”, – розповіла “Пошті” львів’янка Оксана.


Пиячок вимагав в дитини п’ять гривень


Львівським матусям вже настільки набрид безлад на дитячих майданчиках, що вони потроху “виливають душу” про наболіле у соцмережах. 

“Щодня на нашому дитячому майданчику збираються підлітки. П’ють і курять, дуже голосно матюкаються навіть, коли на майданчику діти. Сидять до ночі, у карти грають і  тут же справляють нужду. Практично щодня викликаю поліцію. Деколи і вночі. Неможливо відчинити вікно і гуляти з дітьми, а якщо їх і немає, то є купи сміття після них”, – нарікає у Facebook-спільності ГО “Варта-1” Галя Палецьких. В окремих районах Львова за дисципліною на дитячих майданчиках слідкують небайдужі мешканці. 

“У Франківському районі ситуація не найгірша – поблизу мене є як мінімум три майданчики. Один з них обгороджений сіткою. Є “відповідальний” дідусь, який зранку відкриває колодку, відчиняє браму, а ввечері зачиняє. Так що тут усе спокійно. На решта двох дебоширять не п’яниці, а старшокласники. Ввечері можуть всістися на гойдалки і гойдатися на них, хоч поруч ходять діти. Поки не звернеш увагу, місце не уступлять. Розпивають пиво, алкогольні коктейлі, лузають насіння, курять цигарки. А п’яниці у нас засиджуються з ранку до вечора на лавочках, що поблизу майданчиків”, – нарікає львівська матуся Оля. 

І ще за щастя, якщо горе-відпочиваючі не чіпляються до дітвори, не вимагають у них грошей тощо.

“У мене двоє дітей. Коли старшому було 6 років, я впустила його погуляли на дитмайданчик, що поблизу дому. З вікна мені було видно, де грається син. Готую якось обід і бачу, як до мого сина якийсь дідусь у кожусі підійшов (на вулиці тоді +30 було). Я одразу зірвалась і побігла на ту площадку. Прийшла, а той чоловік взяв мого сина за барки і почав верещати  на нього. Сусіди прибігли на мій крик, тому все закінчилось добре. Син тоді мені розказав, що той чоловік вимагав в нього 5 гривень. А коли дитина сказала, що не має, той почав його штурхати, мовляв, бреше. Пізніше з’ясувала, що то місцевий пиячок, який всю пенсію за день пропиває, а пізніше ходе по людях гроші просить. Добре, що моїй дитині тоді нічого не заподіяв”, –  розповідає “Пошті” львів’янка Марта. 


Дебоширів нема куди везти


У Патрульній поліції Львова “Пошті” зазначили, що останнім часом і справді збільшилось звернень на “102” про пияцтво на дитячих майданчиках міста. 

“Це компетенція Патрульної поліції, тому вони одразу виїжджають на місце.  Або профілактичними бесідами усуваємо правопорушення, або складаємо постанови. Є ще одна проблема: затриманих на підпитку нема куди забирати – витверезників чи чогось схожого у місті зараз нема. Якщо людина поводиться адекватно, визнає своє правопорушення, перестає розпивати спиртне, то все закінчується профілактичною бесідою. Якщо ж людина поводиться неадекватно, на неї виносять постанову. Якщо вона ще й починає чинити опір, то ще за хуліганство складають протокол і доставляють її у відділ поліції.  У більшості випадків достатньо порозмовляти із порушником”, – зазначила речниця Патрульної поліції Львова Катерина Рибій. Також, з її слів, найчастіше дорослі посиденьки  на дитячих майданчиках відбуваються у центрі Львова. 

“Найбільше скарг про розпивання алкогольних напоїв надходять таки з середмістя. У спальних районах цього значно менше”, – наголосила Катерина Рибій. 

Каже, що покарати винних не завжди вдається.

“Буває, що патрульні приїжджають, а на місці вже нічого і нікого нема. Та й не завжди можуть встановити особу порушника, бо винний, до прикладу, не має при собі документів. Тоді їх треба везти у райвідділ поліції. До слова, порушникам за ст.178 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує штраф від трьох до семи неоподаткованих мінімумів, тобто від 51 грн до 119 грн”, – зауважила речниця Патрульної поліції Львова. 


Пісок не для дітей, а для котів


Аби поборотись із горе-відпочивальниками посадовці навіть запровадили ноу-хау – інформаційні таблички. Та чи дієві такі методи?! 

“Бува, батьки вдень там діток на гойдалках гойдають, а ввечері там же розпивають пиво з друзями. Ну хіба так годиться?! Саме тому з 2013-го на кожному відремонтованому нами майданчику встановлюємо інформаційний щит. Там у зрозумілій формі прописані правила поведінки на майданчиках. Також там вказані телефони поліції, гарячої лінії міста і адреса сторінки управління у Facebook. Таким чином намагаємось будувати конструктивний діалог із громадськістю міста”, – зазначав “Пошті” раніше начальник управління молоді та спорту міськ­ради Володимир Шнайдер. 

До слова, часто-густо пісок із пісочниць на дитмайданчиках зникає, бо люди… забирають його для своїх домашніх улюбленців. 

“Люди хочуть мати домашніх улюбленців, але не хочуть на них витрачати грошей. Пісок зараз для тваринок можна за невеликі гроші придбати, а не красти його від діток з найближчих дитячих майданчиків”, – каже “Пошті” львів’янка Марія. 

Зрештою, пияцтво триватиме на львівських дитмайданчиках до того часу, поки львів’яни це дозволятимуть. Не потрібно закривати на це очі, не потрібно мовчати чи боятись, а повідомляти у поліцію. 


Майданчик для малечі з особливими потребами


У Львові відкрили ігровий майданчик для дітей з особливими потребами. Майданчик встановили на подвір`ї Навчально-реабілітаційного центру “Джерело”, інформує прес-служба Львівської міськради. До слова, це перший у Львові майданчик, обладнаний спеціально для дітей з особливими потребами. Тут встановили ігровий комплекс, гірку, пісочницю, постелили безпечне покриття із каучукової суміші, а до кінця жовтня будуть закінчені роботи по встановленні гойдалок для дітей на візочках.


Володимир Шнайдер, начальник управління молоді та спорту Львівської міськради:


– Проблема безладу на львівських дитячих майданчиках і справді є. Неодноразово, коли особисто об’їжджаю дитячі майданчики стикаюся із ситуацією, коли люди розпивають алкоголь у межах території для дітей. Коли ж їм робиш зауваження, вони стають агресивні. Тому, з цим дуже важко боротися… Але поліція реагує на такі речі, а тому закликаємо містян обов’язково телефонувати на 102 у разі виявлення пияцтва на майданчиках. Тішить, що все більше людей звертають на це увагу. Думаю, якщо містяни й згодом активно скаржитимуться у правоохоронні ограни на порушників, то з часом проблема використання майданчиків не за призначенням просто зникне. Апріорі, що тютюн, алкоголь і діти – це несумісні речі. Втім, дитячий майданчик – це форма публічного громадського простору. Заборонити туди комусь приходити не можемо – це все у вільному доступі. Але є певні правила перебування на цьому майданчику. Основні правила – не курити і не розпивати там спиртні напої – не придумані нами чи львівськими батьками, а прописані у законодавстві. Відповідно, люди повинні їх дотримуватись. Сусідня Польща також колись мала таку проблему, але зараз для них це не актуально. На дитячих майданчиках у поляків також розміщені інформаційні щити, де зазначено покарання у разі порушення загальних правил. У Польщі бояться порушувати закон. Можливо, й тому, що покарання там більш жорсткіші, ніж у нас.

Джерело: Пошта

Читайте ще новини Львова:

У Львові облаштовують новий громадський простір за питним фонтаном (візуалізація)

Де у Львові не буде світла із 19 по 28 вересня: адреси

Львівська поліція затримала керівника карного розшуку п'яним за кермом

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах