Які хитрощі та секретні мітки використовують домушники у Львові

Новина - Події - Які хитрощі та секретні мітки використовують домушники у Львові

Новина - Події - Які хитрощі та секретні мітки використовують домушники у Львові

Події
30 вересня 2016 12:16

Активність квартирних злодіїв пожвавилась. Посеред дня “домушники” нахабно проникають у помешкання і цуплять усе, що бачать, – від консервацій до габаритної техніки. Щороку на Львівщині обкрадають близько двох тисяч помешкань. Щонайгірше, статистика таких цифр не зменшується, а навпаки – зростає. Лише за неповний 2016-ий у Львові офіційно зафіксована понад тисяча квартирних крадіжок і лише 282 злов­мисникам оголошенно про пі­дозру у скоєнні злочину. А ще торік таких випадків було менше тисячі – 728 (251 справу розкрили).

У поліції пояснюють, що все через соціально-економічну ситуацію в державі та вже добре усім відомий “закон Савченко”, який дозволяє засудженим достроково виходити на волю. Як писала “Пошта”, з близько 2 тисяч звільнених на Львівщині в’язнів  більше десятка знову затримали.  

Зі слів правоохоронців, найбільше звернень щодо квартирних крадіжок фіксують у спальних районах, і там, де є новобудови, в які щойно планують заселятися люди. Пік таких крадіжок – свята і сезон відпусток. Тож будьте пильні!


Листівки, сірники і пісок…


Львів’яни не на жарт налякані, бо чи не щодня бачать “сліди” злодіїв. “Будьте уважні й обережні! У Львові масово обкрадають квартири. Злодії вистежують ваш щоденний графік, ставлять мітки на поштових скриньках, біля дверей квартир у вигляді галочок, хрестиків тощо. Виносять гроші, золото, техніку. Особливо мешканці Шевченківського району (вул. Щурата, Грінченка). Тут просто якась банда злодіїв”, – пише львів’янка Ірина у соцмережі Facebook на сторінці спільноти “Варта-1”.

А ось львів’янка Христина на тій же  “Варті-1” пише, що її квартиру обікрали просто серед ночі, коли всі були вдома!

“Нас пограбували вночі, коли всі вдома спали. Зайшли, взяли, що хотіли, і пішли. А телефон взагалі мені з-під подушки витягнули. Так що злодії тепер ще ті! Закривайте все, що можна закрити, на всі замки, які тільки маєте. Додатково ставте звукову сигналізацію на ніч, щоб у разі чого прокинутись від так званих “гостей”. І ще – зачиняйте вікна вдень, навіть якщо живете на шостому чи сьомому поверсі. Знаю випадок, коли обікрали іншу квартиру вдень – через дах по мотузках залізли до помешкання. Господарі зрозуміли, що їх обікрали, тільки тоді, як побачили ті мотузки, які злодії залишили на будинку, напевно спішили…”  – обурюється жінка. 

Андрій Іванюра, заступник начальника відділу управління кримінальної поліції ГУ Національної поліції Львівщини, каже “Пошті”, що квартирні злодії стали активнішими, а методи їх все ті ж. 

“Сьогодні квартирні злодії насправді стали надто відкритими: підходять удень до квартири, натискають на дзвінок і чекають п’ять-десять хвилин. Якщо немає стороннього поруч, діють шляхом підбору ключа. Взагалі є два перевірені шляхи, якими йдуть зловмисники: перший – через вікна або двері, другий (все-таки інформативний) – коли ви, наприклад, залишаєте будинок, їдете на відпочинок і багато кому про це розповіли. Тоді інформація дійшла і до тих, що не спішать працювати. Злочинці застосовують і сірники на завісах дверей, і листівки на ручках, і килимок можуть піском посипати, щоб простежити, чи людина залишала помешкання. Тут усе залежить від ентузіазму самих злочинців”, – каже Андрій Іванюра.  

З його слів, якщо злодії таки потрапили в квартиру, то не перебирають, що саме красти. Найчастіше націлені на гроші та ювелірні вироби. І якщо ви зауважили сліди злочину, співрозмовник “Пошти” радить негайно телефонувати на номер 102. Тоді ймовірність того, що злочинця знайдуть, більша! А ще в окремих випадках можна буде повернути вкрадені речі. 

“Якщо злодії знаходять гроші, золото, то ті, що вже з досвідом, намагаються більше нічого не брати, щоб не одразу привернути увагу господаря будинку чи інших мешканців. А якщо не знаходять коштовних речей, то беруть усе, що менших розмірів, до прикладу, дрібну побутову техніку, – веде далі Андрій Іванюра. – Якщо бачите зламаний замок чи відчинені двері, не чіпайте нічого, щоб зберегти сліди злочину. Одразу телефонуйте в поліцію, після чого приїдуть слідчо-оперативні групи і опрацюють місце злочину. Є випадки, коли на підлозі залишаються сліди і відбитки пальців. Наше завдання зберегти базу слідів, щоби надалі при перевірці інших випадків квартирних крадіжок легше було довести провину особи. Тоді можна буде потерпілому подати цивільний позов і вимагати від злочинця компенсації”, – наголошує він.


Один із надійних захистів – сигналізація


В нашій області квартири найчастіше обкрадають з 12.00 до 16.00, з 19.00 до 23.00 та з 00.00 до 03.00, інформує сайт поліції Львівщини. Список порад, як вберегти своє помешкання, чималий. Але найнадійнішим захистом від квартирних злодіїв залишається сигналізація.

“Найефективніший спосіб захисту помешкання – це послуги Державної служби охорони або приватної, яка встановлює сигналізацію на вікна, двері. Але такі послуги платні! Є й дешевший варіант – поставити на вхідні двері електронні схеми, тобто таку сигналізацію, як у магазині. Виставляєте код, час на так званий магнітний замок, і після того, як злочинець відчиняє двері та не знає коду, спрацьовує звукова сигналізація – на весь під’їзд, що і лякає злочинця”, – пояснює Андрій Іванюра. 

Більше про послуги Державної служби охорони розповідає “Пошті” Денис Харчук, речник Управління поліції охорони у Львівській області.              

“Фактично чи не щодня до нас звертаються люди – ті, яких вже обікрали, і щоб надалі від такого убезпечитися, ставлять сигналізацію. Інші страхуються наперед. Зазвичай, щоб облаштувати будинок сигналізацією, наші працівники приїжджають до помешкання, оглядають його і дають рекомендації, яку саме сигналізацію потрібно поставити, і тоді роблять це. Надалі, якщо є спроба проникнення злочинця в помешкання, сигналізація спрацьовує, і після сигналу тривоги, який надходить на пульт централізованого спостереження, диспетчер відправляє на місце працівників поліції, які діють відповідно до ситуації”, – каже Денис Харчук. 

Співрозмовник “Пошти” пригадує, як нещодавно сигналізація допомогла врятувати помешкання львівської сім’ї від квартирного злодія. “Близько місяця тому в Скнилові був випадок, коли злодій встиг поцупити цінні речі і заховатись на горищі під диваном. Та щойно спрацювала сигналізація, як на виклик виїхала поліція і затримала злодія”, – пояснює Денис Харчук.

Як уже мовилося, послуги Державної служби охорони платні. “Окрім того, щоб облаштувати сигналізацію на території будинку, потрібно щомісяця сплачувати близько 100-150 гривень. Але єдиної вартості встановлення сигналізації немає – все залежить від площі помешкання. Є варіанти й тимчасового встановлення сигналізації, коли, наприклад, сім’я їде на місяць-два за кордон і залишає помешкання. Тоді можна взяти під тимчасову охорону будинок чи підвали, окремо горище, гаражі. Адреса Державної служби охорони: місто Львів, вулиця Липинського, 44. Телефон (032) 252-30-87, мобільний – 067 371 69 13. Думаю, це найнадійніший захист, бо, як кажуть, для зловмисника з досвідом немає таких замків, щоб не відкривалися”, – каже він.  

Однак актуальними залишаються  й уже перевірені практичні поради, які потребують лише вчасного застосування.  

“Ніколи не залишайте помешкання без нагляду. Не розповідайте на роботі чи деінде, що маєте, де зберігаєте цінні речі вдома. На час відпустки домовтеся із сусідом чи родичем, аби припильнували ваше помешкання. А якщо це  багатоквартирний будинок, можна домовитись з так званими консьєржами. Думаю, завжди знайдеться старша пані на пенсії, яка за мінімальну плату здійснюватиме “пропускний режим”. Постійно забирайте зі скриньок свою пошту”, – резюмує Денис Харчук. 

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах