Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР

фото: Євген Кравс

фото: Євген Кравс

Події
01 листопада 2016 17:02

Зранку 1 листопада військові виставили у Львові  блокпости біля головних владних будівель облдержадміністрації та міськради. Озброєні люди з стрілецькою зброєю, гарматами та бронемашинами роздавали перехожим листівки : "Українська Національна Рада постановила!..- написав на своїй сторінці у Фейсбук фотомитець Євген Кравс.

В такий спосіб активісти ГО "Товариство пошуку жертв війни "Пам’ять" влаштували театралізоване дійство "Львів – столиця ЗУНР".

У Львові відзначили 98-му річницю створення ЗУНР. Центральними вулицями міста Лева курсував військовий автомобіль "Фіат" зразка 1916 року: військові-реконструктори вітали львів’ян та чисельних гостей міста із 98-ї річницею утворення Західно-Української Народної Республіки та роздавали інформаційні листівки УНР.

"В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року українські військові почали захоплювати у місті Львові важливі адміністративні будівлі: міську Ратушу, а також і Галицьке намісництво ? це сьогодні будівля Львівської облдержадміністрації. Тут був представник Австро-Угорської імперії в Галичині, як сьогодні губернатор. Тоді було прийнято рішення передати 1 листопада владу в Західній Україні, яка належала до Австро-Угорської імперії, Польській державі. І тоді українці, зокрема Дмитро Вітовський, вирішили цю владу перехопити у Польщі. І, відповідно, вони зайняли ці адміністративні будівлі. І десь близько другої години дня представник Австрійської влади Карл фон Гуйн, замість передати цю владу полякам, передав українцям". Саме такі "живі" дійства в найкращий спосіб привертають увагу та зацікавлюють людей історією ? розповідає голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.

В імпровізованому таборі вояки в одностроях Січовийх стрільців облаштували польову кухню, варили горохову кашу та пригощали туристів, які завітали сюди, щоб оглянути виставлену військову ретро-техніку. До табору привезли сторічну австрійську гармату з набоями, броньовик та інші зразки ретро-зброї…

Як це було дивіться у фоторепортажі Євгена Кравса:

 

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 1

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 2

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 3

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 4

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 5

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 6

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 7

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 8

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 9

Як це було: у Львові вшанували річницю ЗУНР фото 10

Дивись ще:

Будь в курсі: на вихідні у Львові обмежать рух

Готуй санчата: на цьому тижні у Львові випаде сніг

Гайда на лижі: в Карпатах випав сніг

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах